Ένοπλες Συρράξεις

Ειδική τακτική Ανάλυση: Πως τυχόν κατάληψη του Οτσάκοφ από τους Ρώσους ανοίγει το δρόμο για χερσαία επίθεση κατά της Οδησσού

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση απόβασης στην περιοχή Ochakov, δηλαδή να χτυπήσουν στο πίσω μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, παρακάμπτοντας τις ουκρανικές οχυρώσεις που είναι εξοπλισμένες ανατολικά του Nikolaev», δήλωσε σε άρθρο στην εφημερίδα  VZGLYAD  ο στρατιωτικός ειδικός Maxim Klimov , κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

"Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το λιμάνι του Οτσάκοφ, που ελέγχεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, έμεινε χωρίς προστασία από τη θάλασσα.

Εάν η ουκρανική πλευρά έχασε πραγματικά την ικανότητα να υπερασπιστεί τον Ochakov από τη θάλασσα και το Kinburn Spit που βρισκόταν απέναντι από την πόλη κατέληγε στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων της RF, τώρα δεν αποκλείεται η απόβασή μας στην περιοχή Ochakov

Αλλά ακόμα κι αν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν κρίνουν απαραίτητο να πραγματοποιήσουν μια αμφίβια επιχείρηση, ο πλήρης έλεγχος της υδάτινης περιοχής του Kinburn Spit καθιστά από μόνος του πολύ δύσκολο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να προβούν σε αμυντικά μέτρα, για παράδειγμα, τοποθέτηση ναρκοπεδίων στη θάλασσα.

Νωρίτερα, ένα βίντεο εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα, που πιθανώς γυρίστηκε στα νερά του Ochakovo. Δείχνει πώς το ουκρανικό πολεμικό πλοίο απομακρύνεται από τους βομβαρδισμούς, οι οποίοι εκτελούνται σε αυτό από ξηρά. Σχολιάζοντας το βίντεο, ο Klimov πρότεινε ότι η υδάτινη περιοχή μεταξύ Ochakovo και Kirnburn Spit πιθανότατα ναρκοθετήθηκε από την ουκρανική πλευρά. «Νομίζω ότι το πλοίο μπορούσε να κινηθεί τόσο γρήγορα επειδή  είχε έναν χάρτη της θέσης των ναρκών», πρότεινε ο ειδικός.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Οτσάκοφ είναι πολύ σημαντικός από ιστορική και συμβολική άποψη, πρόσθεσε ο Κλίμοφ. «Στις μάχες για αυτά τα εδάφη συμμετείχαν σπουδαίοι άνθρωποι, εκτός από τον Σουβόροφ, την εποχή του Ποτέμκιν και της Αικατερίνης Β', ο Αμερικανός υποναύαρχος Πολ Τζόουνς, ο οποίος ήταν στη ρωσική υπηρεσία, εθνικός ήρωας και ιδρυτής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πολέμησε επίσης εκεί», είπε ο ειδικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Παρασκευή, μια πηγή του TASS στις ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου είπε ότι η ουκρανική άμυνα της πόλης Ochakov, στην περιοχή Mykolaiv, στερείτο πλοίων. Ο συνομιλητής διευκρίνισε ότι μόνο δύο πλοία του Ουκρανικού Ναυτικού συμμετείχαν στην άμυνα του Ochakov, που στέκονταν στην έξοδο από τις εκβολές Dnieper-Bug στη Μαύρη Θάλασσα  το μικρό ανθυποβρυχιακό πλοίο Vinnitsa και το  πλοίο Yuri Olefirenko.

Σύμφωνα με την πηγή, η «Βίννιτσα» είναι εκτός λειτουργίας, ενώ για  το Yuri Olefirenko, ελήφθη απόφαση να αποσυρθεί από την περιοχή μάχης λόγω της χαμηλής ηθικής και ψυχολογικής κατάστασης του πληρώματος, τα μέλη του οποίου αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές της διοίκησης για περιπολία στις εκβολές του Δνείπερου, είπε η πηγή. 

Ως αποτέλεσμα, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, μετά την απελευθέρωση ενός στρατηγικά σημαντικού τμήματος της περιοχής Nikolaev - της περιοχής Kinburn Spit - άνοιξαν έναν πλωτό δρόμο προς την πόλη Ochakov, είπε η πηγή. Ο συνομιλητής πρόσθεσε ότι η ναυτική βάση, η οποία κατασκευάστηκε στο Ochakovo με τη συμμετοχή εκπροσώπων χωρών του ΝΑΤΟ, είναι προς το παρόν κλειστή και το προσωπικό της έχει εκκενωθεί εδώ και καιρό."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η πόλη Οτσάκοφ των 14000 κατοίκων, βρίσκεται ακριβώς στις εκβολές του Δνείπερου, στις όχθες του ποταμού Δνείπερου-Βουγκ. Μεταξύ του Ακρωτηρίου Ochakiv (βόρεια όχθη) και της σούβλας Kinburn (νότια όχθη) υπάρχουν μόνο 3,6 χιλιόμετρα (2,2 μίλια). Τα φρούρια Ochakiv και Kinburn έλεγχαν την είσοδο του Δνείπερου και του Μπουγκ.

Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι το Οτσάκοφ  βρίσκεται σε απόσταση μόλις 65 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Οδησού και ότι παρακάμπτει το  Νικολάγιεφ , ανοίγοντας την χερσαία διαδρομή για κατάληψη της Οδησσού από τα ανατολικά για τους Ρώσους 

Κοινώς τυχόν αμφίβια επιτυχής ενέργεια των Ρώσων στο Οτσάκοφ, θα έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά δια θαλάσσης στη συνέχεια στρατιωτικών ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούν να επιτεθούν τόσο δια ξηράς, όσο και δια θαλάσσης να ενεργήσουν εναντίον της Οδησσού

Με αυτόν τον τρόπο θα έχει υπερκεραστεί δια θαλάσσης η αμυντική γραμμή των Ουκρανών στο Νικολάγιεφ η οποία κρατούσε τους Ρώσους μακριά από την Οδησσό

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ