Ένοπλες Συρράξεις

Αυτοσχεδιασμοί απόγνωσης: Οι Ρώσοι «θωράκισαν» τα τανκς τους με πέτρες και σιδερένια κλουβιά πάνω από τον πυργίσκο

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ο Ρωσικός στρατός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στρατιωτικού εξοπλισμού, ειδικά τανκς που καταστράφηκαν από Ουκρανούς με δυτικά όπλα. Τα πλαϊνά των ρωσικών αρμάτων είναι ευάλωτα, με τους Ουκρανούς να στοχεύουν συνήθως στην περιοχή της βάσης κάτω από τον πυργίσκο, όπου βρίσκεται η αποθήκη πυρομαχικών του τανκ. Έτσι, οι Ρώσοι τοποθέτησαν στις πλευρές πλέγματα γεμάτα με πέτρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι αυτοσχεδιάζουν για να προστατεύσουν τα άρματα μάχης και τον εφοδιασμό  τους από τα χτυπήματα των Ουκρανών. Ανάμεσα στις εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο που εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο τον τελευταίο μήνα, με τη ρωσική τεχνική μάχης που καταστράφηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν αρκετές εικόνες με τανκς που έχουν τοποθετήσει μερικά σιδερένια κλουβιά πάνω από τον πυργίσκο. 

Οι ρωσικοί αυτοσχεδιασμοί, με το παρατσούκλι «κλουβιά κατά του Javelin», λέγεται ότι έχουν τον ρόλο, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, στην καταπολέμηση των αντιαρματικών πυραύλων Javelin, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι χτυπούν τεθωρακισμένα οχήματα που προέρχονται από ψηλά και προμηθεύονταν από την ΗΠΑ σε μεγάλους αριθμούς στους Ουκρανούς.

Στην πραγματικότητα, αυτά τα κλουβιά έχουν αποδειχθεί εντελώς άχρηστα ενάντια στα υπερσύγχρονα αντιαρματικά όπλα, σύμφωνα με ανάλυση του The Economist .. Ένα τέτοιο «κλουβί» θα μπορούσε να πυροδοτήσει πρόωρα ένα βλήμα πριν χτυπήσει την κύρια θωράκιση. Ωστόσο, ο πύραυλος Javelin έχει διπλή γόμωση, «σε σειρά», του οποίου ο ακριβής σκοπός είναι να αντιμετωπίσει τέτοια αμυντικά μέτρα, αναφέρει το εξειδικευμένο έντυπο Stars and Stripes . Άλλες εικόνες δείχνουν φορτηγά με το ήδη διάσημο σύμβολο «Z» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το οποίο εμφανίζει μια «ασπίδα» από ξύλινα δοκάρια ή κορμούς δέντρων.

Υπάρχουν επί του παρόντος τρεις θεωρίες σχετικά με το ρόλο των «αντιαρματικών κλωβών», που είναι τοποθετημένες στους πυργίσκους των ρωσικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που συμβουλεύθηκαν οι Stars and Stripes.

Η πρώτη θεωρία : ότι το "κλουβί" θα παρείχε στον διοικητή του τανκς, ελάχιστη προστασία από drones καμικάζι ή κλασικά πυρομαχικά που εκτοξεύονται από άλλα drones.

Ταυτόχρονα, η γρίλια θα μπορούσε θεωρητικά να αποτρέψει την έκρηξη ενός αντιαρματικού πυραύλου κατά την πρόσκρουση με τον πυργίσκο ή την πρόωρη έκρηξή του.

Το Javelin είναι ένας εκρηκτικός πύραυλος διπλής φόρτισης, που ονομάζεται "tandem" και είναι ειδικά σχεδιασμένος, για να "περάσει" τον τύπο αντιδραστικής θωράκισης που είναι ειδικά για τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, που χαρακτηρίζεται από εκείνα τα "τούβλα" που είναι τοποθετημένα στον πυργίσκο, φορτωμένα με εκρηκτικά και τα οποία έχουν, θεωρητικά, το ρόλο της διάχυσης της ενέργειας των πυραύλων κατά την πρόσκρουση).

Έτσι, η πρώτη εκρηκτική γόμωση του βλήματος Javelin, είναι να πυροδοτήσει την αντιδραστική θωράκιση (ή, ανάλογα με την περίπτωση, να καταστρέψει το μεταλλικό κλουβί), ενώ η δεύτερη κύρια γόμωση στη συνέχεια χτυπά την κύρια θωράκιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτού κώδικα, ο πύραυλος Javelin είναι ικανός να διαπεράσει 800 χιλιοστά ομοιογενούς έλασης θωράκισης από χάλυβα.

Η δεύτερη θεωρία : ο αυτοσχεδιασμός θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικός σε αστικές περιοχές ενάντια σε κλασικούς αντιαρματικούς πυραύλους AG-7, (με μία εκρηκτική γόμωση και ικανό να διαπεράσει 300 χιλιοστά χάλυβα), που εκτοξεύονται από Ουκρανούς υπερασπιστές στις στέγες των κτιρίων - μια κοινή τακτική στις οδομαχίες.

Ένας πρώην Βρετανός αξιωματικός του τανκς είπε στον Economist ότι, αυτό το θεωρητικό πλεονέκτημα (τοποθέτηση σε κλουβί) έχει ένα πρακτικό μειονέκτημα: το τανκ δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το βαρύ, τοποθετημένο στον πυργίσκο κύριο πολυβόλο του σε αυτή την περίπτωση για να απαντήσει με πυρά.

Μια τρίτη θεωρία : ένα ειδικό δίχτυ παραλλαγής θα μπορούσε να συνδεθεί σε αυτό το μεταλλικό πλαίσιο, που θα μείωνε τη θερμική υπογραφή της δεξαμενής, δεδομένου ότι ο πύραυλος Javelin χρησιμοποιεί έναν υπέρυθρο αισθητήρα για να ανιχνεύσει, να αποκτήσει και να χτυπήσει στόχους.

 Ωστόσο, η θεωρία δεν εξηγεί γιατί τέτοια κλουβιά δεν είναι τοποθετημένα πάνω από τον κινητήρα της δεξαμενής, την κύρια πηγή θερμότητας που καθοδηγεί αυτούς τους πυραύλους.

Το σίγουρο είναι ότι, αν κρίνουμε από τις εικόνες των αρμάτων μάχης του ρωσικού στρατού που καταστράφηκαν μέχρι στιγμής στην Ουκρανία, τα κλουβιά αυτά έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής εντελώς άχρηστα.

Επιπλέον, τα κλουβιά που τοποθετούνται σε πυργίσκο δημιουργούν δύο επιπλέον προβλήματα: τα τανκς γίνονται πιο βαριά και εντοπίζονται πιο εύκολα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...