Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Σίγουρα η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο πηγαίνει πολύ άσχημα για τους Ουκρανούς, αφού οι Ρώσοι παίζουν πλέον φουλ επίθεση, με στόχο να το σπάσουν σε πολλά σημεία, ειδικά σε Χάρκοβο και Ζαπορίζια .    

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υποχωρήσει από το χωριό Παρασκοβίικα, ενώ ρωσικές  μονάδες της ομάδας στρατευμάτων «Βορράς», νίκησαν το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό της ουκρανικής «Λεγεώνας των Ξένων» και αρκετών Ταξιαρχιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε 24 ώρες, οι Ουκρανοί να απολέσουν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες τους προς όλες τις κατευθύνσεις, σύμφωνα με ρωσικά κοινωνικά δίκτυα, ενώ αναμένουμε και επιβεβαίωση από το ρωσικό ΥΠΑΜ.

Ο ρωσικός στρατός προελαύνει προς το Νετάιλοβο, προς το Κουπιάνσκ, κυριεύοντας μεγάλα κομμάτια στο Τσάσοφ Γιαρ, Κρασγκογκόροβκα, Παρασκόβιεφκα, Ουροζάινογιε και Σταρομαγιόρσκογιε.

Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο;

Οι βρετανικές και οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει ακόμα περίπου 40 βομβαρδιστικά Tu-95MS και Tu-22M3 στη στρατηγική της αεροπορία, και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμούς στην Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία συγκέντρωσε αμέσως το ένα τρίτο των ετοιμοπόλεμων βομβαρδιστικών της στο αεροδρόμιο Ολένυα.

Ουκρανικό ΜΜΕ αναφέρει ότι, “η ανάπτυξη του ενός τρίτου του ετοιμοπόλεμου ρωσικού στόλου των αεροσκαφών Tu-95MS και Tu-22M3 σε ένα τόσο απομακρυσμένο αεροδρόμιο μπορεί να υποδηλώνει ότι, είτε η Ρωσία προετοιμάζεται για νέα πλήγματα στην κρίσιμη υποδομή της Ουκρανίας, είτε έχουμε προσπάθεια προστασίας των πιο πολύτιμων αεροσκαφών της από πιθανές επιθέσεις με ουκρανικών drone καμικάζι μεγάλης εμβέλειας, από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις".

RUSI: Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο θα ξεγελάσει τους στρατηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και δεν θα επιτεθεί στο Σούμι

Ο ρωσικός στρατός, επιτίθεται στην κατεύθυνση του Χαρκόβου  και στο Ντονμπάς, απλώνοντας το μέτωπο και περιορίζοντας τον ελιγμό του Ουκρανού Α/ΓΕΕΔ Α. Σίρσκι με αποστολή Εφεδρειών, αναφέρει ΜΜΕ.

Ενώ η προσοχή των δυτικών ειδικών και δημοσιογράφων εστιάζεται στην περιοχή του Χαρκόβου, στα νότια του Ντονμπάς, δυτικά της Αβντιίβκα, η ρωσική επίθεση συνεχίζεται αμείωτη.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) γράφει ότι από τις 10 Μαΐου, όταν ξεκίνησε η ρωσική επίθεση εναντίον του Λίπτσυ και του Βολσάνσκ, ο ρωσικός στρατός έχει απελευθερώσει αρκετούς οικισμούς στην κατεύθυνση Αβντιίβσκα-Ποκρόβσκου.

Το Ουμάνσκοε και εν μέρει το Νετάλιοβο καταλήφθησαν πλήρως.

Οι μάχες για την Κρασνογκορόβκα συνεχίζονται από τα βορειοδυτικά, ενώ οι ρωσικές μονάδες προελαύνουν κατά μήκος της εθνικής οδού και από το νότο, φτάνοντας στο κεντρικό συγκρότημα διοικητικών κτιρίων της πόλης.

Η σημασία της Κρασνογκορόβκα τονίζεται από τον αριθμό των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της πόλης.

Τι αναφέρει το δυτικό ινστιτούτο ISW  για τον πόλεμο και το μέτωπο

Το ινστιτούτο ISW γράφει ότι κοντά στην Κρασνογκορόβκα a υπάρχουν ρωσικές μονάδες της 238ης ταξιαρχίας πυροβολικού και της 20ης μεραρχίας μηχανοκίνητου πεζικού (και οι δύο ανήκουν στην 8 η Στρατιά της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας), της 5ης Ταξιαρχίας μηχανοκίνητου πεζικού και της 110ης Ταξιαρχίας μηχανοκίνητου πεζικού, που ανήκουν στον 1ο Σώμα Στρατού του Ντονμπάς, καθώς και του 68ου Σώματος Στρατού της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων «Khortitsa», Αντισυνταγματάρχης Ναζάρ Βολοσίν, ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν στην Κρασνογκορόβκα σε μικρές ομάδες και μόνο μερικές φορές χρησιμοποιούν τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια επιθέσεων στα ανατολικά προάστια του χωριού.

Αυτό περιπλέκει σημαντικά το έργο της ουκρανικής εναέριας αναγνώρισης, παραπονιέται ο ίδιος, αφού σε πυκνές αστικές περιοχές, το πεζικό είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί  το ρωσικό πεζικό.

Ένα από τα εφαλτήρια για τη ρωσική επίθεση ήταν ένα εργοστάσιο τούβλων που βρισκόταν στο κέντρο της Κρασνογκορόβκα.

Ο Βολόσιν είπε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να επιτεθούν στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού που οδηγούν στο εργοστάσιο τούβλων, χωρίς επιτυχία.

Το ινστιτούτο ISW εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν αναφέρει πλέον αντεπιθέσεις δυτικά της Αβντιίβκα (σε αντίθεση με άλλες επιχειρησιακές κατευθύνσεις).

Την ίδια στιγμή, στις 15 και 16 Μάιου 2024, το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων, τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν τακτική ανασυγκρότηση στην κατεύθυνση της Αβντιίβκα.

Βρετανός ειδικός αποκαλύπτει ότι έρχεται τρομερή ρωσική χερσαία επίθεση

Ο Τζακ Γουόλτινγκ, ερευνητής στο Βρετανικό Βασιλικό Ινστιτούτο Ενωμένων Υπηρεσιών (RUSI), αναφέρει ότι "οι συνθήκες είναι πλέον ιδανικές για μια μεγάλη ρωσική επίθεση".

Ο ίδιος, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους δυτικούς εμπειρογνώμονες, πιστεύει ότι ο ρωσικός στρατός θα πραγματοποιήσει το επόμενο χτύπημα του όχι στα βόρεια των περιοχών του Χαρκόβου ή στο Σούμι, αλλά στην Ζαπορίζιε.

Έτσι, οι ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες κατά την περσινή «αντεπίθεση» προχώρησαν προς το Ραμποτίνο και το Βερμπόβοϊ, θα απωθηθούν αρκετά χιλιόμετρα προς τα βόρεια.

Αυτό θα απαιτήσει από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να στείλουν πολλές από τις εφεδρείες τους, τόσο στο βόρειο τμήμα του Ντονμπάς (προς την περιοχή του Χαρκόβου ) όσο και στο νότιο τμήμα (στην περιοχή της Ζαπορίζιε).

Όλα δείχνουν μεγάλη ρωσική χερσαία επίθεση για να καταληφθούν το Χάρκοβο και να συνεχιστεί η προέλαση στην Ζαπορίζιε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ