Ένοπλες Συρράξεις

Γεωπολιτική-στρατιωτική ανάλυση: Αυτό είναι το τουρκικό σχέδιο επιθέσεως κατά των Κούρδων στη Συρία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν. Αναφερόμενος στην πιθανή επιχείρηση που θα διεξαχθεί στη βόρεια Συρία, ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε τη δυτική βοήθεια προς την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG.

«Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε αναπάντητη ακόμη και την παραμικρή επίθεση κατά της Τουρκίας από τα βόρεια της Συρίας. Ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εστιακά σημεία στη βόρεια Συρία. Οι ΗΠΑ έδωσαν αυτές τις ενισχύσεις σε χιλιάδες φορτηγά. Όπως λέω πάντα, ένα βράδυ κατεβαίνουμε ξαφνικά στις κορυφές τους και πρέπει. Τελειώσαμε τη δουλειά περίπου 30 τρομοκρατών σε δύο μέρες. Μαζί με αυτούς στο βόρειο Ιράκ, έχουμε πλέον εξουδετερώσει περισσότερους από 100 τρομοκράτες. «Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί, δεν μπορούμε να την αφήσουμε», είπε.

 

Το σχέδιο 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν,  αξιωματούχοι της κυβέρνησής του και τουρκικά ΜΜΕ, σύσσωμοι  κάνουν λόγο ανοιχτά για επικείμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, με σκοπό να δημιουργήσουν  μια ουδέτερη ζώνη 30 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία

Το παραπάνω τουρκικό  σχέδιο αναμένεται να οδηγήσει σε έξαρση της έντασης καθώς η συριακή κυβέρνηση και οι κουρδικές ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ προειδοποιούν για συνέπειες.

Εκμεταλλευόμενη οποιαδήποτε διεθνή κρίση για να πραγματοποιήσει τους στόχους της, η Τουρκία τώρα, όπως και πριν, εκμεταλλεύεται την κρίση της Ουκρανίας για να πραγματοποιήσει τα μακροχρόνια όνειρά της στη Συρία.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα ζητήσει μια ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της λόγω της αντίθεσης των μεγάλων δυνάμεων, αλλά τώρα ο πόλεμος της Ουκρανίας και η αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας την ώθησαν να προσπαθήσει ξανά.

Η σχεδιαζόμενη στρατιωτική δράση αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, η οποία θα μπορούσε να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή, καθώς αυτό το σενάριο προκαλεί άλλες χώρες να παραβιάσουν εύκολα την κυριαρχία των γειτόνων τους.

https://www.youtube.com/watch?v=mxMo8bOqR5U

Τουρκικοί στόχοι πίσω από την ασφαλή ζώνη

Η Τουρκία θεωρεί τους Κούρδους YPG  της Συρίας ως μέρος της τρομοκρατικής ομάδας PKK και θεωρεί απειλή για την ασφάλεια στα νότια σύνορά της  την δημιουργία ημιανεξάρτητου Κουρδικού κρατιδίου στη Βόρεια Συρία και  γιαυτό έχει πραγματοποιήσει  αρκετές επιθέσεις εναντίον τους τα τελευταία χρόνια.

Ως εκ τούτου, τώρα που οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν εμπλακεί στην κρίση της Ουκρανίας, η Τουρκία προσπαθεί να απωθήσει τους Κούρδους της Συρίας από τα σύνορα, δημιουργώντας μια ασφαλή ζώνη και να  επεκτείνει τον τομέα ασφαλείας της δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά της

Έτσι αφού δεν κατάφερε να ανατρέψει τον Πρόεδρο Μπασάρ al-Assad της Συρίας, τουλάχιστον  επιθυμεί να δημιουργήσει  μια ουδέτερη ζώνη στα νότια σύνορά της 

Από την άλλη, δημιουργώντας μια ασφαλή ζώνη, η Τουρκία  διατείνεται ότι προσπαθεί να επαναπατρίσει εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που ζουν στα νότια σύνορά της εδώ και μια δεκαετία, μειώνοντας έτσι το κόστος της διαβίωσής της που βαραίνει την ίδια.

Η Τουρκία  όμως  στην πραγματικότητα θέλει να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση του βορρά της Συρίας με τη μετεγκατάσταση προσφύγων και στη συνέχεια την επανεγκατάσταση ορισμένων Τούρκων στη βόρεια Συρία, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντική προσάρτηση της περιοχής στο έδαφός της.

Το σχέδιο του Ερντογάν σχετίζεται και με τις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας και δεδομένου ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το επόμενο έτος, επιδιώκει να φιμώσει την εσωτερική αντιπολίτευση επιλύοντας το προσφυγικό για να διατηρήσει την εξουσία.

Τους τελευταίους μήνες, οι ομάδες της αντιπολίτευσης αναμένεται να θέσουν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας τους  τα οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να εκδιώξουν τον Ερντογάν.

Οι συγκυρίες ευνοούν τη νέα  "στρατιωτική περιπέτεια" του Ερντογάν

Αν και η Τουρκία προσπαθεί για την δημιουργία μιας ασφαλής ζώνης από την αρχή της συριακής κρίσης, ορισμένες εξελίξεις εμπόδισαν μέχρι στιγμής τη δημιουργία της 

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που ώθησαν την Τουρκία τώρα να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για τη Συρία, είναι η εμπλοκή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεδομένου ότι οι Ρώσοι μείωσαν μέρος των δυνάμεών τους στη Συρία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην Ουκρανία

Οι Τούρκοι βλέπουν αυτό ως  ευκαιρία και  γιαυτό θα προσπαθήσουν να καταλάβουν συριακά εδάφη  χωρίς ενόχληση από τη Ρωσία.

Η Τουρκία ήταν συντηρητική στην εφαρμογή των σχεδίων της στη Συρία λόγω των συμφωνιών που επετεύχθησαν με τη Ρωσία στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, αλλά καθώς η  στρατιωτική δύναμη του Πούτιν μειώθηκε, ο Ερντογάν έχει εγκαταλείψει τη συντηρητική προσέγγισή του, προκειμένου  να κάνει πραγματικότητα το επί δεκαετίας όνειρό του.

Επιπλέον, η Άγκυρα χρησιμοποιεί την ανάγκη της Δύσης  για  παροχή υποστήριξή της στην Ουκρανία, για να αποσπάσει προνόμια από την Ουάσιγκτον, καθώς η τελευταία πιέζει για ενότητα όλων των μελών του ΝΑΤΟ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ερντογάν αντιτάχθηκε στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που είναι κρίσιμο για τη συμμαχία

Κατηγόρησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι υποστηρίζουν το PKK και τους κάλεσε να σταματήσουν την υποστήριξή τους στην ομάδα, η οποία είναι στη μαύρη λίστα ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία. 

Υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες  ο Ερντογάν πήρε το αμερικανικό πράσινο φως για εισβολή στη Συρία, αφού οι  αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον ακολουθούν μια πολιτική «προτεραιότητας του παρόντος συμφέροντος» και δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι πλέον ζωτικής σημασίας γι 'αυτούς, η Ουάσιγκτον χρειάζεται την Τουρκία ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ και γι' αυτόν τον λόγο έχει κάνει παραχωρήσεις στην Άγκυρα 

Αν αυτό ισχύει, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες, οι ΗΠΑ θα έχουν προδώσει για άλλη μια φορά τους Σύριους Κούρδους συμμάχους τους, οι οποίοι ενεργούν ως πεζικό τους από το 2014.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο για το νέο τουρκικό κατοχικό σχέδιο είναι η μυστική υποστήριξη των ηγετών της ιρακινής κουρδικής περιοχής στην Άγκυρα. Σε διαμάχη με τους Κούρδους της Συρίας, οι Κούρδοι του Ιράκ παρείχαν πληροφορίες στην τουρκική εκστρατεία κατά των μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ τους τελευταίους μήνες.

https://www.youtube.com/watch?v=U_BmGFS6ND8

Η στάση της Δαμασκού

Οι νέες τουρκικές φιλοδοξίες έχουν προκαλέσει την οργή των Σύριων αξιωματούχων. Αντιδρώντας στα σχέδια της Άγκυρας, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι «ανόητες παρατηρήσεις» του Τούρκου ηγέτη για τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία είναι ένα εχθρικό παιχνίδι που παίζει η Άγκυρα εναντίον της Συρίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Τ

Το σχέδιο διαίρεσης της Συρίας είναι ένα σχέδιο που συνάδει μόνο με τους στόχους του ισραηλινού καθεστώτος, των ΗΠΑ και της Δύσης, ανέφερε περαιτέρω η δήλωση. Συνέχισε ότι σκοπός της δημιουργίας τέτοιων περιοχών δεν είναι καθόλου η προστασία των συνοριακών περιοχών μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, αλλά κυρίως η «εποικισμός» και η δημιουργία ενός κέντρου που ουσιαστικά βοηθά στην πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του συριακού λαού.

Η συριακή κυβέρνηση επέμεινε σθεναρά στην απόρριψη των τουρκικών δικαιολογιών και κάλεσε τις χώρες που χρηματοδοτούν και προτρέπουν τέτοιες εγκληματικές ενέργειες να «τερματίσουν αμέσως την υποστήριξή τους σε τέτοιου είδους διαβολικά σχέδια».

Το τουρκικό σχέδιο κατοχής σίγουρα δεν θα μείνει αναπάντητο και ο συριακός στρατός θα πολεμήσει εναντίον αυτής της επιθετικότητας. Η Δαμασκός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η παρουσία της Τουρκίας και των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία αποτελεί «ξεκάθαρο παράδειγμα κατοχής» και στοχεύει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, με στόχο τη λεηλασία των πόρων της και τη διχοτόμησή της.

Αν και οι σχέσεις των Κούρδων με την κεντρική κυβέρνηση αμφισβητούνται, οι πιθανότητες είναι ότι και οι δύο  να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα, με σκοπό να  απωθήσου  τις τουρκικές δυνάμεις από το έδαφός τους.

Το νέο τουρκικό σενάριο δείχνει ότι οι ηγέτες της Άγκυρας δεν έχουν διδαχθεί από το παρελθόν.

Το σχέδιο στρατιωτικής δράσης έχει καθοριστεί, ενώ μια δεκαετία άκαρπου πολέμου στη Συρία τροφοδότησε μόνο μια σεχταριστική σύγκρουση και εάν εφαρμοστεί, θα σπείρει εχθρότητα στην περιοχή με τις συνέπειες να ξεπερνούν τη Συρία και την Τουρκία και  να περιλάβουν ολόκληρη την περιοχή

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα εκδηλωθεί κατά πάσα πιθανότητα τις επόμενες ημέρες στη Συρία.

Το τουρκικό σχέδιο επιχειρήσεων μάλλον θα έχει ως στόχους κατά σειρά  αρχικά το Tell Rifaat με το Manbij να ακολουθεί σε δεύτερο χρόνο.

Το Tell Rifaatβρίσκεται πάνω σε έναν  σημαντικό διάδρομο -πρόσβαση, από στρατιωτικής πλευράς .

Συγκεκριμένα βρίσκεται 21 χιλιόμετρα νότια της τουρκικής συνοριακής επαρχίας Κίλις, 22 χιλιόμετρα ανατολικά του Αφρίν και 27 χιλιόμετρα βόρεια του Χαλεπίου,  και αποτελεί τον πρωτεύοντα ΑΝΣΚ (Αντικειμενικό σκοπό) των νέων τουρκικών επιχειρήσεων.

Σημειωτέον ότι η υπόψη πόλη καταλήφθηκε από τις  κουρδικές δυνάμεις  τον Φεβρουάριο του 2016.

Η Τουρκία προσπάθησε να διαπραγματευτεί για την περιοχή πρώτα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια με τη Ρωσία,στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία τον Οκτώβριο του 2019.

Η στάση του Ιράν 

Τέλος αξιοσημείωτο είναι πως το Ιράν αντιτίθεται στην πιθανή διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά του YPG/PKK.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Said Hatibzade, που αντιτίθεται στην πιθανή επιχείρηση της Τουρκίας κατά του YPG/PKK, υποστήριξε ότι μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας» της Συρίας. Ο Hatibzade υποστήριξε ότι μια πιθανή τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα «περιπλέξει την κατάσταση και θα αυξήσει την ένταση».

 

Ωστόσο η Ρωσία επέτρεψε την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο Τελ Ριφάτ και στη Μανμπίτζ, εκτός από τη ρωσική στρατιωτική αστυνομία.

Η στρατηγική σημασία του Tell Rifaat για τον Άσσαντ

Από την πλευρά της Δαμασκού, το ζήτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο λόγω των ακόλουθων παραγόντων-λόγων:

1.Η κατάληψη του Τελ Ριφαάτ από τις τουρκικές δυνάμεις θα μπορούσε να καταστήσει το Χαλέπι ευάλωτο και πάλι σε επιθέσεις.

2.Η σύνδεση των δυνάμεων της Τουρκικής Ασπίδας του Ευφράτη και του Κλάδου Ελιάς με τον διάδρομο Tell Rifaat θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά το  μέτωπο κατά του Άσσαντ. 

3.Η Τουρκία μπορεί επίσης να καταλάβει τη Μανμπίτζ, η οποία θα ισοδυναμούσε με τουρκικό έλεγχο σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του Ευφράτη στη βόρεια Συρία.

4. Ο τουρκικός έλεγχος του Tell Rifaat μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση των σιιτικών οικισμών στο Χαλέπι, πράγμα που σημαίνει ότι η Χεζμπολάχ και άλλες σιιτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν είναι πιθανό να αντισταθούν σε μια τέτοια κίνηση.

5.Με το Tell Rifaat υπό τον τουρκικό έλεγχο, πολλά στρατηγικά κέρδη της συριακής κυβέρνησης ενδέχεται να κινδυνεύουν και η απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο δύσκολη.


 

https://www.youtube.com/watch?v=iCSOvMUJyqA

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ