Η Αζοφική Θάλασσα έχει γίνει εσωτερική θάλασσα στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ σε συνέντευξή του στο TASS την Παρασκευή.
Η ίδια η Αζοφική Θάλασσα είναι μια μικρή θάλασσα που βρίσκεται στις ακτές της Ρωσίας και της Ουκρανίας και συνδέεται με τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του στενού του Κρετς. Η θάλασσα είναι σημαντική ναυτιλιακή οδός και αποτελεί κερδοφόρα αλιευτική περιοχή.
Καθ' όλη τη διάρκεια της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει ασκήσει έλεγχο στην περιοχή λόγω των υφιστάμενων συνόρων τους και του ελέγχου της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε το 2014, αλλά η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει ισχυρή παρουσία στις ακτές της.
Αυτές παρατηρήθηκαν συγκεκριμένα στις περιοχές της Ουκρανίας που συνορεύουν με την Αζοφική Θάλασσα, οι οποίες είναι οι περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια και Ντονέτσκ. Ενώ το Ντονέτσκ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη φιλορωσική αυτονομιστική απόσχιση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (ΛΔΝ), δεν είχαν τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας, και συγκεκριμένα της ζωτικής σημασίας λιμενικής πόλης Μαριούπολη.
Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει κατά τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή. Σε αυτό το διάστημα, αρκετές μεγάλες πόλεις της περιφέρειας Ζαπορίζια έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία, συγκεκριμένα οι πόλεις Μπερντιάνσκ, Μελιτόπολη και Μπερντιάνσκ.
Το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας Χερσώνα, ενώ μετά από σκληρές μάχες, η πόλη Μαριούπολη έχει σχεδόν πέσει, με τα τελευταία υπολείμματα των Ουκρανών υπερασπιστών να αντέχουν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στην πόλη.
Ως εκ τούτου, η Ρωσία έχει σχεδόν πλήρη έλεγχο ολόκληρης της Αζοφικής Θάλασσας.
Για την Κριμαία, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Από το 2014, η Ουκρανία έχει αποκόψει την ελεγχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία από την ενέργεια, το νερό και άλλες προμήθειες. Αλλά με την Αζοφική Θάλασσα να βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο, η κρίση αυτή θα μπορούσε πλέον να ανακουφιστεί.
Ωστόσο, αυτό θα επιτρέψει επίσης τη μεγαλύτερη εδραίωση της εξουσίας στις κατεχόμενες περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια.
"Η Χερσώνα είναι τώρα διοικητικά πλήρως απελευθερωμένη, δεν υπάρχει Ουκρανία εκεί", δήλωσε ο Konstantinov στο TASS, αναφερόμενος στη σημασία της αυτοοργάνωσης.
Ανέφερε ακόμη την ανάγκη για "συνεχή παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή με τη μορφή στρατιωτικής βάσης, ακολουθούμενη από τη μετάβαση στην πολιτική διοίκηση, στη συνέχεια εκλογές και αυτοοργάνωση" και πρόσθεσε ότι "το κύριο αποτέλεσμα θα είναι μετά την ολοκλήρωση της ειδικής επιχείρησης, αποτέλεσμα της οποίας θα είναι η καταστροφή του ναζιστικού κράτους της Ουκρανίας".
Ο Κονσταντίνοφ είπε ακόμη ότι "η ίδια η λέξη "Ουκρανία" είναι ξένη", προσθέτοντας ότι πρέπει να εξαλειφθεί.
Ανέφερε ακόμη τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τους δικούς τους ανθρώπους στη Χερσώνα, στις οποίες διευκρίνισε στο TASS: "Καταλαβαίνετε, στην Ουκρανία η έννοια του "κράτους" ή της "κρατικής υπόστασης" ως εθνική αξία δεν υπάρχει στο μυαλό των ανθρώπων, διότι δεν υπάρχουν παραδόσεις κρατικής υπόστασης, δεν υπάρχει ιστορία κρατικής υπόστασης. Η κυρίαρχη νοοτροπία εκεί είναι η γεωργία".
Οι κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, υποστήριξε ο Konstantinov στο TASS, είναι όλες αυτάρκεις, σε αντίθεση με το πώς, κατά τα λεγόμενά του, "η δυτική Ουκρανία είναι όλη επιδοτούμενη, ασύμφορη" και "παρασιτική".
Παγίωση της εξουσίας
Αναφορές τον τελευταίο μήνα από τη Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι εργάζεται για την εδραίωση της εξουσίας στις κατεχόμενες περιοχές στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, καθώς και στην περιοχή του Μυκολαίβ.
Η GUR ανέφερε την παρουσία αφισών, φυλλαδίων, φυλλαδίων και ψηφοδελτίων για ένα δημοψήφισμα για τους κατοίκους της Χερσώνας, προκειμένου να ψηφίσουν για το αν η περιφέρεια θα γίνει ανεξάρτητο κράτος.
Αυτά τα δημοψηφίσματα έχουν προηγούμενο, καθώς η Ρωσία έκανε σχεδόν το ίδιο το 2014 για την Κριμαία, όταν επρόκειτο να ενταχθεί στη Ρωσία. Το δημοψήφισμα αυτό αποδοκιμάστηκε ευρέως και αναγνωρίστηκε ως παράνομο από τη διεθνή κοινότητα, ιδίως από την Ουκρανία.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο επιτυχής θα είναι η Ρωσία, καθώς η ουκρανική αντίσταση παραμένει σθεναρή σε πολλές περιοχές.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν έναν φιλορωσικό διοικητικό έλεγχο της πόλης. Σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης Institute for the Study of War (ISW), οι αρχές στη Μαριούπολη που συνεργάζονται με τις ρωσικές δυνάμεις καθοδηγούνται από τις Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) και όχι από τις δυνάμεις της ΛΔΚ.
Παρά το γεγονός αυτό, οι δυνάμεις της ΔΔΡ εργάζονταν ως αστυνομία για τη διατήρηση της τάξης. Αλλά πολλές από αυτές τις δυνάμεις φέρεται να αναγκάστηκαν να μετακινηθούν για να ανταποκριθούν σε ταραχές σε άλλα σημεία της περιφέρειας του Ντονέτσκ.
Περαιτέρω, σύμφωνα με το ISW, συνεχίζονται οι φατριαστικές διαμάχες στη Μαριούπολη, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την εκκένωση των Ουκρανών υπερασπιστών από το Azovstal.
Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες της Ρωσίας να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο της περιοχής συνεχίζονται.