Υπάρχουν ακόμη περίπου 80.000 κενές θέσεις εργασίας στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών στην Ελλάδα. Καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν ντόπιοι εργαζόμενοι, η ελληνική κυβέρνηση στρέφεται στην απασχόληση προσφύγων και εργαζομένων από το εξωτερικό, αναφέρει γειτονικό ΜΜΕ.
Μήπως για αυτό μας στέλνουν καραβιές παράνομων μεταναστών οι Τούρκοι;
Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν εργαζόμενοι σε ταβέρνες , με τους νέους να επιλέγουν λιγότερο κουραστικές δουλειές.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να ξεπεράσει την εργασιακή της κρίση χρησιμοποιώντας πρόσφυγες αναφέρει το δημοσίευμα.
Υπάρχουν ακόμη περίπου 80.000 κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα λίγο πριν από την αρχή της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και οι εργοδότες αναζητούν πρόσφυγες και εργαζόμενους από το εξωτερικό.
Τα εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένης μιας δημοφιλούς ταβέρνας στους πρόποδες της Ακρόπολης στην Αθήνα, κατακλύζονται από αγγελίες εργασίας για μια ποικιλία θέσεων, από την κουζίνα μέχρι το προσωπικό σερβιρίσματος.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Δημήτρης Σταθοκωστόπουλος λέει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί προσωπικό, καθώς οι νέοι προτιμούν δουλειές γραφείου.
Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου προ των πυλών, η πίεση για να γεφυρωθεί αυτό το κενό στον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας αυξάνεται.
Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας, υπάρχει μια σοβαρή κρίση κάλυψη θέσεων εργασίας.
Το γεγονός ότι περίπου 80.000 θέσεις εργασίας δεν έχουν ακόμη καλυφθεί έχει γίνει ένα σημαντικό πρόβλημα για τους διευθυντές ξενοδοχείων και εστιατορίων καθώς η χώρα εισέρχεται στην πιο πολυάσχολη περίοδο της.
Η έλλειψη προσωπικού δεν περιορίζεται στον τουρισμό. Οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα δυσκολεύονται επίσης να βρουν εργαζόμενους, ειδικά στους τομείς των κατασκευών και της γεωργίας.
Ένας λόγος για αυτό είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες ειδικευμένοι εργαζόμενοι έχουν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια της μακράς οικονομικής κρίσης της χώρας.
Επιπλέον, το γεγονός ότι οι περισσότεροι τομείς είναι εποχιακοί σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία για μεγάλο μέρος του έτους.
Εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι αυτό το σύστημα, το οποίο παρέχει επιδόματα ανεργίας μόνο για τρεις μήνες, είναι μη βιώσιμο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης εργασίας στη χώρα. Έχει σημειωθεί πρόοδος προς τη νομιμοποίηση περίπου 30.000 παράτυπων μεταναστών, ενώ έχουν συναφθεί διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Γεωργία, η Ινδία και η Μολδαβία για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού.
Επιπλέον, έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τους πρόσφυγες, ανοίγοντας το δρόμο για την απασχόληση ατόμων σε καταυλισμούς προσφύγων στον τουριστικό τομέα.
Προβλέπεται ότι οι πρόσφυγες, οι οποίοι θα απασχολούνται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, θα εκπαιδευτούν από την Ένωση Ξενοδόχων Ελλάδος και θα προσφερθούν στην υπηρεσία της τουριστικής βιομηχανίας.
Η απασχόληση μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα.
Αν και οι αντιμεταναστευτικές συμπεριφορές στη χώρα έχουν ενταθεί κατά καιρούς, πολλά τμήματα, ιδίως οι εργοδότες, γνωρίζουν την επείγουσα ανάγκη για εργατικό δυναμικό.
Στη χώρα, όπου υπάρχουν 750.000 κενές θέσεις εργασίας έως το 2050, έχει ξεκινήσει μια περίοδος κατά την οποία συζητούνται λύσεις χωρίς αποκλεισμούς που λαμβάνουν υπόψη και την κοινωνική αρμονία.
Ενώ η οικονομία αναπτύσσεται και το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί στο 9%, πιθανές λύσεις όπως η επιστροφή γυναικών και Ελλήνων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας βρίσκονται επίσης στο τραπέζι.
Η κυβέρνηση καλεί τους Έλληνες πολίτες που εργάζονται στο εξωτερικό να «επιστρέψουν», ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για αύξηση τουριστών από νέες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα.
Η χώρα, η οποία διοργανώνει εκθέσεις εργασίας στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προσπαθεί ενεργά να προσελκύσει εργαζόμενους από το εξωτερικό.
Καθώς οι παγκόσμιες τουριστικές μετακινήσεις εισέρχονται σε μια νέα εποχή με την κλιματική αλλαγή και οι εποχές μεγαλώνουν, φαίνεται ότι η Ελλάδα θέτει όλες τις επιλογές στο τραπέζι για να βρει ανθρώπινο δυναμικό σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τουρισμό.