Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Game changers! Οι βρετανικοί πύραυλοι Brimstone στην Ουκρανία και πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Ελλάδα για Αιγαίο και Θράκη

Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι κατά την διάρκεια  των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε μια πολεμική αναμέτρηση, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία ενεργοποιούν αντανακλαστικά επανεξέτασης δογμάτων που ισχύουν από άλλες χώρες.

Ειδικότερα αξιολογείται η απόδοση στο πεδίο της μάχης των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τις εμπόλεμες χώρες-δυνάμεις, γεγονός που αποτελεί πρόκριμα για την αγορά τους από τρίτες χώρες στην προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βάση την παραπάνω οπτική παραθέτουμε στη συνέχεια άρθρο  έγκριτου ΜΜΕ  αναφορικά με την χρήση των  βρετανικών πυραύλων Brimstone, προκειμένου να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την άμυνα μας σε Θράκη και  Αιγαίο που έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρό τους οι Τούρκοι.

Κυριότερα σημεία του εν λόγω άρθρου ελληνικού ενδιαφέροντος είναι τα ακόλουθα:

"Οι βρετανικοί πύραυλοι Brimstone  που χρησιμοποιούνται  από τους Ουκρανούς στον πόλεμο κατά της Ρωσίας με μεγάλη επιτυχία, αφού  έλαβαν μεγάλη παραγγελία εξαγωγής τους από την Πολωνία, μετά την καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης.

Συγκεκριμένα η βρετανική θυγατρική της πανευρωπαϊκής εταιρείας πυραυλικών συστημάτων MBDA συμφώνησε με τον πολωνικό στρατό να παράσχει τους πυραύλους Brimstone για τη δημιουργία ενός νέου στόλου οχημάτων καταστροφής αρμάτων ,που αναπτύσσεται από τοπική βιομηχανική κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Polish Armaments Group (PGZ)

Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Όλεγκ Μορόζοφ, ένας Ρώσος βουλευτής, απείλησε να «καταστρέψει» την Πολωνία μετά την Ουκρανία.

Οι αντιαρματικοί πύραυλοι Brimstone θα ενσωματωθούν στο πολωνικό πρόγραμμα οχημάτων γνωστό ως Ottokar Brzoza, αντικαθιστώντας το τροχοφόρο BRDM-2 της Σοβιετικής εποχής που βρίσκεται σε υπηρεσία.

Η ανακοίνωση ήρθε την ίδια μέρα που η PGZ όρισε μέλη της βιομηχανικής κοινοπραξίας που θα σχεδίαζαν και θα παράγουν το νέο όχημα.

Η πολωνική εταιρεία πυρομαχικών MESKO, μέρος της κοινοπραξίας υπό την ηγεσία της PGZ, κατασκευάζει ήδη εξαρτήματα για το όπλο Brimstone. Οι Βρετανοί ανταγωνίζονται με ανταγωνιστικούς διεθνείς προμηθευτές όπλων για το βασικό μέρος του οπλικού συστήματος εδώ και αρκετά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πύραυλος Brimstone

Ο πύραυλος Brimstone είναι διαθέσιμος σε εκδόσεις εκτόξευσης από αέρος, από εδάφους και από πλοία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο κατά των πλοίων ή για επίθεση επίγειων στόχων, ή ίσως και τα δύο. Ανεξάρτητα από τον σκοπό του, κάθε Brimstone έχει μήκος 1,8 μέτρα, ζυγίζει 50 κιλά.

Ο πύραυλος καθοδηγείται από ραντάρ διπλού ενεργού χιλιοστομετρικού κύματος και ημιενεργό λέιζερ, που του επιτρέπει να χρησιμοποιείται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και τη νύχτα. Υπάρχει επίσης ένας αυτόματος πιλότος συστήματος αδρανειακής πλοήγησης για να το μεταφέρει στη γενική περιοχή στόχου σε εκτεταμένες εμβέλειες προτού αρχίσει αυτόνομα να αναζητά τον στόχο του.

Η κεφαλή είναι μια γόμωση σε σχήμα σειράς με διαφορετικούς τρόπους σύντηξης καθυστέρησης και εγγύτητας.

Η αεροπορική έκδοση είναι ικανή να χτυπήσει στόχους σε απόσταση μεταξύ 7 και 25 χιλιομέτρων.

Αν και το μέγιστο εύρος της έκδοσης με εκτόξευση επιφανείας είναι ασαφές, μπορεί να υποτεθεί ότι είναι χαμηλότερο από την έκδοση με εκτόξευση αέρα, καθώς δεν θα επωφεληθεί από την ταχύτητα και το ύψος του αεροσκάφους.
 

Το όπλο βρίσκεται σε υπηρεσία με τη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF) και τις αεροπορικές δυνάμεις της Γερμανίας και της Σαουδικής Αραβίας. Το Κατάρ πρόκειται επίσης να χρησιμοποιήσει το όπλο στο μέλλον.

Έκδοση οχήματος για τους Brimstone

Όλοι οι προηγούμενοι πελάτες του Brimstone βασίστηκαν μόνο σε μια αεροπορική έκδοση του πυραύλου, καθιστώντας την Ουκρανία την πρώτη χώρα που ανέπτυξε μια έκδοση τοποθετημένη σε όχημα σε ενεργό μάχη.

Ο μηχανισμός εκτόξευσης στο έδαφος για το Brimstone, τοποθετημένος σε φορτηγό, υποτίθεται ότι αναπτύχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικά για την Ουκρανία μέσα σε λίγες μέρες.

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα πλάνα στις 12 Μαΐου μιας επίγειας εκτόξευσης Brimstone στην Ουκρανία, υιοθετήθηκε μια βελτιωμένη διαδικασία ανάπτυξης, απλώς βιδώνοντας μια τριπλή σχάρα εκτοξευτή Brimstone που χρησιμοποιείται σε ένα αεροσκάφος σε ένα φορτηγό πλαίσιο για να καταστεί δυνατή η παράδοση στην Ουκρανία σε σύντομο χρονικό πλαίσιο.

Ενώ, υπάρχουν ιδέες για αποκλειστικούς εκτοξευτές  τοποθετημένους σε όχημα που έχουν δρομολογηθεί με το MDBA, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα πολωνικά οχήματα κατά  αρμάτων  μάχης, καθιστώντας την τη δεύτερη χώρα μετά την Ουκρανία που διαθέτει μια έκδοση του Brimstone που εκτοξεύεται σε όχημα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η χρήση των εν λόγω Βρετανικών πυραύλων αποτελεί σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για τους Ουκρανούς τόσο σε ξηρά όσο και σε θάλασσα, έχοντας τη δυνατότητα να πλήξουν  από ρωσικά άρματα και μικρά περιπολικά σκάφη  στο Δνείπερο ποταμό, μέχρι πολεμικά ρωσικά πλοία στη Μαύρη θάλασσα.

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης από αέρος-ξηράς και πιθανόν από θαλάσσης.

Αν έρθουμε τώρα στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου-ΝΑ Μεσογείου  με την πληθώρα των νησιών μας και με δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα όπως αυτή εκδηλώνεται,θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

Το Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, από πλευράς θαλάσσιων ζωνών θα μπορούσαμε να το "διαμερισματώσουμε" σε τρείς γενικές κατηγορίες, αυτή της ανοικτής θάλασσας , κατηγορία 1η, όπου δεν υφίστανται νησιά- νησίδες-βραχονησίδες σχεδόν καθόλου, σε εκείνη όπου η θάλασσια περιοχή του είναι διάσπαρτη από αυτά  κατηγορία 2η, και τέλος σε εκείνη που διαθέτει μικρό αριθμό νησων-νησίδων βραχονησίδων κατηγορία 3η.

Κατηγορία 1η

Εδώ ανήκουν

α. Η θαλάσσια περιοχή  νοτίως Κρήτης  και συγκεκριμένα νοτίως Γαύδου-Χρυσής- Κουφονησίου Λασηθίου.

β Η θαλάσσια περιοχή ανατολικά της γραμμής Κρήτη-Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος-Μαρμαρίς, μέχρι το σύμπλεγμα Ρώ- Καστελορίζου- Στρογγύλης και των παρακείμενων βραχονησίδων.

γ. Η θαλάσσια περιοχή ανατολικά της γραμμής του συμπλέγματος Ρώ Καστελορίζου- Στρογγύλης και των παρακείμενων βραχονησίδων, μέχρι Κύπρο.

Κατηγορία 2η

Η θαλάσσια περιοχή που περικλείεται προς Βορρά  από Εύβοια-Άνδρο-Τήνο-Μύκονο-Ικαρία-Σάμο-Φούρνοι-Σάμο  και προς νότο από Ρόδο-Χάλκη-Τήλο-Νίσυρο-Κώς-Αστυπάλαια-Ανάφη- Σαντορίνη

Κατηγορία 3η

Οι υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου

Στις πολεμικές επιχειρήσεις δύο στοιχεία κυριαρχούν και τα οποία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, το πύρ και ο ελιγμός

Τα πολλά και σύγχρονα μέσα πυρός και επιτηρήσεως έχουν ως αποτέλεσμα το πύρ να κυριαρχεί του ελιγμού στα σύγχρονα θέατρα επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα όσα πληρέστερα συστήματα επιτηρήσεως του πεδίο της μάχης αλλά και οπλικά συστήματα παροχής όγκου πυρός σε τόπο και χρόνο, διαθέτει ο αμυνόμενος, τόσο δυσκολότερη και αιματηρή να γίνεται η επικράτηση-νίκη για τον επιτιθέμενο

Η "αλυσίδα" των οπλικών συστημάτων-μέσων που πρέπει να διαθέτει μια χώρα για να προτάξει αποτελεσματική άμυνα έναντι μιας άλλης είναι η ακόλουθη:

Ύπαρξη πολλαπλών μέσων επιτηρήσεως του εχθρού, εν προκειμένω δορυφόρους, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποιήσεως, ραντάρ επίγεια, ηλεκτρονικά μέσα επιτηρήσεως-ακροάσεως-υποκλοπών, προσωπικό πληροφοριών, όλα ενοποιημένα σε ένα σύστημα προκειμένου να γνωρίζουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή τις κινήσεις του εχθρού, προς αποφυγή  αιφνιδιασμού από αυτόν , αλλά και μελέτη του δόγματος του.

Στη συνέχεια απαιτείται η ύπαρξη μέσων ηλεκτρονικού πολέμου για εφαρμογή αντιμέτρων αλλά και αντι-αντιμέτρων σε βάρος του εχθρού, καθώς και μέσων-προσωπικού για διεξαγωγή αποτελεσματικής κυβερνοεπίθεσης αλλά και κυβερν

οάμυνας.

Ακολούθως απαιτείται η ύπαρξη ενός πλέγματος οπλικών συστημάτων τα οποία να παρέχουν σε ένα θαλάσσιο περιβάλλον, όπως αυτό του Αιγαίου- ΝΑ Μεσογείου, τη δυνατότητα επαρκούς αντιαεροπορικής, αντιπλοϊκής άμυνας σε συγκερασμό με την δυνατότητα καταστροφής με πυρά των εχθρικών λιμενικών εγκαταστάσεων στα μικρασιατικά παράλια.

Τέλος, είναι οι χερσαίες δυνάμεις μας που θα αμυνθούν πάνω στα νησιά-νησίδες-βραχονησίδες μας, αποκρούοντας αποβατική-αεροκίνητη εχθρική ενέργεια-ενέργειες.

Με βάση την κατηγοριοποίηση των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, προκύπτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει κατά προτεραιότητα  για την 1η κατηγορία και μετά για την δεύτερη κατηγορία, να προβεί σε ενίσχυση της αντιπλοϊκής και αντιαεροπορικής της  άμυνας, ιδίως μετά την επικείμενη ένταξη  του TCG Anadolu στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό

Περιοχές κρίσιμες για το Αιγαίο είναι η περιοχή μεταξύ Λέσβου-Λήμνου-Σκύρου-Ψαρών-Χίου, η περιοχή βόρεια και νοτίως Κρήτης καθώς και αυτή μεταξύ Ρόδου-Καστελορίζου-Κρήτης.

Τυχόν αγορά και εγκατάσταση αντιπλοϊκών πυραύλων και αντιαεροπορικών μέσων σε κάποια από τα παραπάνω νησιά μας σε συγκερασμό με την πολεμική αεροπορία και πολεμικό μας ναυτικό, θα καθιστούσαν απαγορευτική την οποιαδήποτε σκέψη των Τούρκων , αφού θα δημιουργούσαν συνθήκες άρνησης πρόσβασης θαλάσσια περιοχής για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Τέλος, όπως απέδειξε η χρήση τους στην Ουκρανία και η αγορά τους από τους Πολωνούς, έχουν τη δυνατότητα καταστροφής εχθρικών αρμάτων βαλλόμενοι από οχήματα.

Τυχόν αγορά τους συνεπώς από εμάς θα αναβαθμίσει την αντιαρματική μας  άμυνα σε Έβρο και νησιά, καθιστώντας σε συνδυασμό με τα λοιπά όπλα και μέσα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, αδύνατη την τουρκική προχώρηση  στο έδαφος ,σε περίπτωση διεξαγωγής  στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ