Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο

«Οι χώρες της ΕΕ άρχισαν για πρώτη φορά να εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαίρεσης του εμπάργκο πετρελαίου από το προσχέδιο του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας», ανέφερε η ευρωπαϊκή έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας Politico, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές στην ΕΕ. Η Ευρώπη σκέφτηκε να απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων, αλλά αρνήθηκε. Τώρα θέλουν να αποκλείσουν και από το έκτο πακέτο, δηλαδή να αποδεχτούν τα υπόλοιπα στοιχεία των κυρώσεων, αλλά χωρίς απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δημοσίευμα διαβεβαιώνει ότι όλα στηρίζονται στη θέση της Ουγγαρίας, η οποία δεν είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο. Και για την ψήφιση των κυρώσεων χρειάζονται οι ψήφοι όλων των μελών, έστω και ένα «όχι» θα είναι αρκετό για βέτο. Η Ρωσία προμηθεύει σχεδόν 8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην παγκόσμια αγορά, το 60% των οποίων πηγαίνει στην Ευρώπη. Όταν η ΕΕ εισήγαγε την απαγόρευση του άνθρακα, δεν υπήρχαν τόσο δύσκολες διαπραγματεύσεις. Γιατί η Ευρώπη φοβάται τόσο το εμπάργκο πετρελαίου; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. 

Πρώτον, είναι η άνοδος των τιμών για τα πάντα

Αυτό είναι ένα σημαντικό άγχος για την ευρωπαϊκή οικονομία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να προετοιμαστούν για την αύξηση των τιμών, και όχι μόνο για τους ενεργειακούς πόρους, αλλά και για όλα τα άλλα αγαθά.

Ταυτόχρονα, αρχίζουν τα προβλήματα με τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και η Gazprom έχασε επίσης την ευκαιρία, να μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Europe μέσω της Πολωνίας. Ταυτόχρονα, τον Αύγουστο τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στον ρωσικό άνθρακα. Και ο άνθρακας, είναι ένα εναλλάξιμο καύσιμο για το φυσικό αέριο.

Η Ευρώπη είναι αντικειμενικά διαφορετική. Υπάρχουν φτωχές και πλούσιες χώρες , άλλες εξαρτώνται λιγότερο από τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία, άλλες περισσότερο. Κάποιες χώρες «κάθονται» στον αγωγό, άλλες όχι. Ορισμένοι τομείς της οικονομίας είναι πολύ σημαντικοί ενεργειακοί πόροι, άλλοι - όχι τόσο. «Είναι πολύ δύσκολο να χωρέσεις όλους σε ένα μέγεθος για όλους», λέει ο Mitrahovich, κορυφαίος ειδικός στην Εθνική Ενεργειακή Ασφάλεια της Ρωσίας.

Δεύτερον, οι εναλλακτικοί προμηθευτές πετρελαίου δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την προμήθεια πετρελαίου στην ΕΕ

Η επιλογή είναι μικρή: Αμερικανικό ή πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής. Υπάρχει μικρή ελπίδα για το αμερικανικό πετρέλαιο στην Ευρώπη. Οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από το ακριβό πετρέλαιο, το οποίο οδήγησε σε απότομη αύξηση της τιμής της βενζίνης, αλλά οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστόλιθου δεν είναι έτοιμοι να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή. 

 Η κύρια ελπίδα για την ΕΕ όσον αφορά το πετρέλαιο ήταν, φυσικά, στη Μέση Ανατολή, και κατά πρώτο λόγο  στη Σαουδική Αραβία. Και η Ευρώπη υπολόγιζε στο Κατάρ και την Αλγερία όσον αφορά το φυσικό αέριο. Ωστόσο, η Μέση Ανατολή στη γεωπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αποδείχθηκε ότι, ήταν περισσότερο στο πλευρό της Μόσχας.  

Οι συναντήσεις των ηγετών της Αλγερίας και του Ομάν με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έγιναν άλλη μια προειδοποίηση για την Ε.Ε. Αυτές οι χώρες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον συντονισμό στη μορφή του ΟΠΕΚ+, που δεν θα επιτρέψει στη Δύση να βρει αντικαταστάτη για τις ρωσικές πηγές ενέργειας. Επιπλέον, η Αλγερία και το Ομάν, έχουν λάβει χαμηλών τόνων θέση για το θέμα της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες «τραβήξουν το σχοινί», για παράδειγμα κατηγορώντας  τον ΟΠΕΚ για συμφωνία καρτέλ, τότε η Σαουδική Αραβία μπορεί να εγκαταλείψει το δολάριο στους υπολογισμούς του πετρελαίου. Θα ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες. Μια απομάκρυνση από το δολάριο από δύο σημαντικούς πετρελαϊκούς παίκτες – τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, με τη σαφή υποστήριξη της Κίνας – θα επέφερε μια μεγάλη οικονομική αναταραχή.

Οι Ευρωπαίοι συναλλάσσονται με έναν άλλο προμηθευτή φυσικού αερίου, το Κατάρ (LNG). Ωστόσο, το Κατάρ επιλέγει δεκαετείς μακροπρόθεσμες προμήθειες για να προστατευτεί από την ευρωπαϊκή απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και απαιτεί επίσης, απαγόρευση της μεταπώλησης του φυσικού αερίου του.

Ο τρίτος λόγος που εμποδίζει την ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο πετρελαίου είναι ότι, τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια είναι προσανατολισμένα προς την επεξεργασία ρωσικού βαρέως πετρελαίου και όχι ελαφρού αραβικού πετρελαίου.

«Οι Ευρωπαίοι, θα πρέπει να ξαναχτίσουν τα διυλιστήρια τους για ελαφρύ πετρέλαιο. Αυτό δεν είναι διαστημική τεχνολογία, οπότε μπορείτε να το κάνετε. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι, τα ανακατασκευασμένα διυλιστήρια λαμβάνουν μη βέλτιστα περιθώρια», λέει ο Mitrahovich.

Η ανοικοδόμηση των διυλιστηρίων απαιτεί επίσης χρήματα και, το πιο σημαντικό στην τρέχουσα συγκυρία, χρόνο. Συγκεκριμένα, ο διεθνής ενεργειακός όμιλος MOL με έδρα τη Βουδαπέστη εξηγεί ότι, δεν διαθέτει την τεχνολογία επεξεργασίας πετρελαίου από άλλες χώρες. Και ο επανεξοπλισμός του διυλιστηρίου θα κοστίσει 500 εκατομμύρια δολάρια και θα χρειαστούν όχι αρκετοί μήνες, αλλά χρόνια. Ως εκ τούτου, ακόμη και η προτεινόμενη αναβολή του εμπάργκο πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2023, που δίνει η ΕΕ με αντάλλαγμα μια θετική ψήφο για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν ταιριάζει στην Ουγγαρία. Και πάλι, οι νέες επενδύσεις στη διύλιση πετρελαίου έρχονται σε αντίθεση με τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ.

Τέλος, ο τέταρτος λόγος κατά της επιβολής εμπάργκο πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο χαμηλός αντίκτυπος στη ρωσική οικονομία. 

Η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο να βλάψει περισσότερο τον εαυτό της. Φυσικά, η Ρωσία θα έχει υλικοτεχνικά προβλήματα με την ανακατεύθυνση του πετρελαίου στην Ασία. Οι αγωγοί πηγαίνουν στην Ευρώπη και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δωρεάν χωρητικότητες αγωγών της ESPO προς την Κίνα. Ως εκ τούτου, η κύρια διαδρομή για την παράδοση πετρελαίου θα είναι δια θαλάσσης. Θα μπορούσαν να υπάρξουν ελλείψεις δεξαμενόπλοιων εδώ, ειδικά εάν η ΕΕ θεσπίσει απαγόρευση ασφάλισης για δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.

Ωστόσο, δεν θα είναι ακόμα δυνατό να σταματήσει εντελώς η εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, επειδή υπάρχουν σχέδια για την παράκαμψη των κυρώσεων, τα οποία η Ρωσία δοκιμάζει ήδη. Πρόκειται για την ανάμειξη ρωσικού λαδιού με άλλο λάδι σε αναλογία 49% έως 51%, τότε σύμφωνα με τα χαρτιά, το μείγμα λαδιών δεν  θα έχει καμία σχέση με τη Ρωσία. Αυτό κλείνει τους αναμεταδότες που παρακολουθούν την κίνηση των πετρελαιοφόρων, χάρη στους οποίους κανείς δεν θα γνωρίζει για την είσοδο του πλοίου στα ρωσικά λιμάνια κ.λπ.

Το γεγονός ότι το ρωσικό πετρέλαιο Urals, διαπραγματεύεται με έκπτωση 20-30 $ στο Brent, δεν αποτελεί καταστροφή για τη ρωσική οικονομία ακόμη και τώρα. 

Τώρα το Urals κοστίζει 78,7 $ το βαρέλι, αλλά πωλείται με έκπτωση 30 $. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του 2022 εξακολουθεί να περιλαμβάνει χαμηλότερη τιμή πετρελαίου 44,2 δολαρίων. Επίσης, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει ποσοστό 72,1 ρούβλια, δηλαδή ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να έχει λάβει 3.186 ρούβλια ανά βαρέλι πετρελαίου.

«Εάν αφαιρέσουμε μια έκπτωση 30 $ από την τιμή του πετρελαίου, τότε ακόμη και με την τρέχουσα ισοτιμία του ρουβλίου, ο προϋπολογισμός αναπληρώνεται σύμφωνα με το σχέδιο. Και αν το πετρέλαιο αυξηθεί στην τιμή στα 120 δολάρια, κάτι που θα συμβεί αναπόφευκτα εάν η ΕΕ επιβάλει εμπάργκο, τότε με ισοτιμία ρουβλίου 65–74 ανά δολάριο, ο προϋπολογισμός θα λάβει υπερκέρδη», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τσερνόφ, αναλυτής της Freedom Finance.

Ως εκ τούτου, το εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ δεν θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να αποδυναμώσουν οικονομικά τη Ρωσία. Οι υψηλές τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς και του άνθρακα και του φυσικού αερίου (προβλέπουν 3.500 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα) πιθανότατα, θα επιτρέψουν να επιβιώσει  από το χτύπημα του εμπάργκο η Ρωσία. Για να μην αναφέρουμε άλλα προϊόντα εξαγωγής – μέταλλα, λιπάσματα, σιτηρά κ.λπ. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ