Ένοπλες Συρράξεις

Δεύτερη θητεία Μακρόν: Για πρώτη φορά μιλά ανοιχτά για αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Πέμπτη τη Δύση ότι, απέτρεψε ένα «γρήγορο» τέλος της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία, προμηθεύοντας όπλα στη φιλοδυτική χώρα.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα των New York Times, ότι οι αμερικανικές πληροφορίες βοήθησαν την Ουκρανία να σκοτώσει έναν αριθμό Ρώσων στρατηγών , ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, το ΝΑΤΟ στο σύνολό τους παραδίδουν πληροφορίες στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σε μόνιμη βάση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σε συνδυασμό με τη ροή όπλων που στέλνουν αυτές οι χώρες στην Ουκρανία, όλες αυτές είναι ενέργειες που δεν συμβάλλουν στη γρήγορη ολοκλήρωση της επιχείρησης», είπε.

Εν τω μεταξύ, σπάζοντας την αυτοεπιβεβλημένη σιωπή σχετικά με τα όπλα που παρέχει στην Ουκρανία, η Γαλλία επιβεβαίωσε στις 29 Απριλίου ότι δανείζει 12 πυροβόλα όπλα Caesar και δίνει πολλές δεκάδες χιλιάδες οβίδες και αντιαρματικούς πυραύλους Milan στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία στις 24 Απριλίου, είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky σε μια ωριαία τηλεφωνική συνομιλία στις 30 Απριλίου ότι, η γαλλική στρατιωτική υποστήριξη και η ανθρωπιστική βοήθεια θα «συνεχίσουν να αυξάνονται».  Επιπλέον, η αποστολή των Γάλλων εμπειρογνωμόνων που συμβάλλει στη συγκέντρωση αποδείξεων για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία «θα παραταθεί», σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ομιλία των δύο αρχηγών κρατών.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία είναι ανοιχτή, για πρώτη φορά, σχετικά με τις αποστολές όπλων της στην Ουκρανία τώρα που ο Μακρόν πλέον αποκρούει μια πολιτική πρόκληση από την ευρωσκεπτίστρια Μαρίν Λεπέν. Μετά τις γαλλικές εκλογές, ο Μακρόν είπε ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του «θα εργαστεί ενεργά για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, μέσω στενού συντονισμού με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας».

Δημοσιεύματα γαλλικών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψαν προηγουμένως ότι, η Γαλλία έχει στείλει δορυφορικές εικόνες και πυραύλους Milan, Mistral και Javelin, οι οποίοι αποκτήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Αλλά το Παρίσι ήταν φειδωλό για το τι έστελνε, για να μην ανταγωνιστεί τη Μόσχα και να κρατήσει ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους.

Επιπροσθέτως, 40 Ουκρανοί στρατιώτες έφτασαν στη Γαλλία για να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τα Caesars, τα οποία είναι οβίδες των 155 χιλιοστών που έχουν μέγιστη εμβέλεια 40 km (25 μίλια), περίπου διπλάσια εμβέλεια από τα ρωσικά όπλα που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στην εμπόλεμη ζώνη. Τα 12 που «δανείζονται» στην Ουκρανία, προέρχονται από αποθέματα του Γαλλικού Στρατού μειώνοντας τα σε 64 μονάδες.

Τα δοκιμασμένα σε μάχη Caesars 17,7 τόνων  τοποθετούνται σε φορτηγά 6×6 ή 8×8 των οποίων ο κινητήρας 245 ίππων μπορεί να τα ωθήσει σε τελική ταχύτητα δρόμου 80 kmh (50 mph) και ταχύτητα εκτός δρόμου μεγαλύτερη από 50 kmh (31 mph). Τα φορτηγά μήκους 10 μέτρων (32,8 ποδιών), πλάτους 2,55 μέτρων και ύψους 3,7 μέτρων (12 πόδια) έχουν αυτονομία για 600 χλμ (373 μίλια) και είναι αερομεταφερόμενα.

Το ημιαυτόματο πυροβόλο όπλο διαμετρήματος 155 mm/52, μπορεί να εκτοξεύει έξι οβίδες το λεπτό σε στόχο που βρίσκεται σε απόσταση μεταξύ 3 και 25 μιλίων «όποιος κι αν είναι ο καιρός», επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων Hervé Grandjean.

«Αυτό είναι ένα εξελιγμένο όπλο και δείχνει πολιτικά ότι η Γαλλία, όπως και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να στείλει υλικό υψηλής τεχνολογίας για να βοηθήσει τους Ουκρανούς. Είναι επίσης πιθανό, η Γαλλία να θέλει να δείξει στους Ουκρανούς ότι η βοήθεια δεν προέρχεται μόνο από τους Αμερικανούς», ανέφερε ο  απόστρατος συνταγματάρχης Jean-Luc Lefebvre.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Caesar, είναι ότι οι Ουκρανοί μπορούν να μάθουν να το χρησιμοποιούν και να το συντηρούν σε μια εβδομάδα. Η ταχύτητα είναι επίσης ένας παράγοντας: χρειάζονται λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα για να τεθεί σε δράση το Caesar και λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα για να μαζέψει τα πράγματά του και να μετακινηθεί σε διαφορετική τοποθεσία. Το όπλο είναι επιχειρησιακό στον γαλλικό στρατό από το 2010 και έχει αναπτυχθεί σε μάχη στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Μάλι.

Η DGA, η υπηρεσία προμηθειών του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων, τον Δεκέμβριο του 2021 ανέθεσε ένα τετραετές συμβόλαιο αρχικής ανάπτυξης και πιστοποίησης 600 εκατομμυρίων ευρώ (681 εκατομμύρια δολάρια), για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς αυτού του όπλου, του Caesar NG. Ωστόσο, καθώς οι εργασίες για τη νέα σχεδίαση είχαν ήδη ξεκινήσει το 2021, η πιστοποίηση θα πραγματοποιηθεί το 2024. Σε αυτό το σημείο η DGA θα έχει μια επιλογή να κάνει: είτε θα παραγγείλει 109 νέα συστήματα, είτε θα παραγγείλει μόνο 33 νέα συστήματα και αναβάθμιση των 76 υφιστάμενων συστημάτων (υποθέτοντας ότι κανένα δεν θα έχει καταστραφεί στην Ουκρανία).

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...