Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ειδική γεωστρατηγική ανάλυση: Αυτή είναι η "αχίλλειος πτέρνα" της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και παρά την διαφαινόμενη προοπτική του εδαφικού περιορισμού του στην εν λόγω χώρα, επικρατεί έκδηλη ανησυχία μεταξύ των Δυτικών χωρών για το ενδεχόμενο εκδήλωσης της Ρωσικής επιθετικότητας σε βάρος άλλης χώρας ή χωρών της Ανατολικής Ευρώπης

 Αυτό πραγματεύεται η ισπανική El Pais σε άρθρο της με τίτλο "ο διάδρομος μεταξύ Λευκορωσίας και Καλίνινγκραντ είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης", στο οποίο αναφέρει τα ακόλουθα:

"Η ισπανική εφημερίδα El Pais, περιγράφοντας την κατάσταση στην περιοχή της Βαλτικής μετά την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνει ότι ένα από τα πιο ευαίσθητα μέρη είναι ο διάδρομος Suwalki, που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.

Η El Pais αποκαλεί τον διάδρομο Suwalki «Αχίλλειο πτέρνα της Ευρώπης», καθώς αυτός ο ισθμός είναι η μόνη χερσαία σύνδεση μεταξύ των χωρών της Βαλτικής και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Σήμερα, πολλοί φοβούνται ότι αυτός ο μόνος ισθμός 65 χιλιομέτρων μεταξύ του ρωσικού θύλακα της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της Λευκορωσίας θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση σε μια εποχή αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αυτός ο όμορφα διαμορφωμένος διάδρομος θα μπορούσε να γίνει στόχος εισβολής του ρωσικού στρατού τόσο από το Καλίνινγκραντ όσο και από τη Λευκορωσία, που σήμερα διαφέρει όλο και λιγότερο από τη Ρωσία », γράφει η εφημερίδα.

Από αυτή την άποψη, αξίζει να παραθέσουμε ένα απόσπασμα μιας νέας συνέντευξης με τον πρώην Αρχηγό του Πολωνικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Mieczysław Tsenyukh, όπου αναφέρει ότι «το ΝΑΤΟ κατανοεί πολύ καλά τη σημασία του διαδρόμου Suwalki».

«Θα ήταν απλώς άσκοπο να κατευθύνουμε όλες τις δυνατότητες  μας στον ισθμό του Suwalki », πιστεύει ο Πολωνός στρατηγός. «Η αξιολόγηση του είναι πολύ σημαντική εδώ. Εάν η απειλή για τον Suwalki από τη Ρωσική Ομοσπονδία αυξηθεί, το ΝΑΤΟ θα απαντήσει με επαρκή αποτρεπτική απάντηση. Είναι πιθανό ότι η τρέχουσα εκτίμηση πληροφοριών δείχνει ότι η αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι επαρκής. Η τρέχουσα σύγκρουση έδειξε  επίσης ότι η αξιολόγηση των πληροφοριών στη συμμαχία είναι επαρκής».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Οι παραπάνω επισημάνσεις-φόβοι της El-Pais, έρχονται να επαληθεύσουν προγενέστερο άρθρο μας σύμφωνα με το οποίο  ένα μήνα πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, κάναμε λόγο στην επιχειρησιακή σχεδίαση της Ρωσίας και την απάντηση του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου πέραν της Ουκρανίας

Αναφορικά  μάλιστα με τις Βαλτικές χώρες αλλά και τον Ρωσικό στόλο της  Βαλτικής, επισημαίνουμε ότι τυχόν περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση  στην  Ανατολική Ευρώπη, θα είχε ως πολύ πιθανή εξέλιξη τηνπροσπάθεια της Ρωσίας να επιχειρήσει  κύκλωση των Βαλτικών χωρών με τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους Σχηματισμούς που θα απέκοπταν την εδαφική τους επικοινωνία με την Πολωνία, μέσω μιας λωρίδας πλάτους μόλις 65 χιλιομέτρων περίπου, την οποία θα καταλάμβαναν, εφορμώντας από τη Λευκορωσία και το Καλλίνιγκραντ ταυτόχρονα.

Στη συνέχεια το έργο θα ήταν εύκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν τις πλήρως περικυκλωμένες Βαλτικές χώρες (Εσθονία-Λιθουανία-Λετονία), ενεργώντας από Λευκορωσία αλλά και την ίδια τη Ρωσία.

Ωστόσο ο  "γεωγραφικά αποκλεισμένος" Ρωσικός στόλος της Βαλτικής θα καταστρεφόταν από τις διαδοχικές αεροπορικές και θαλάσσιες προσβολές του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, ενώ χερσαία επίθεση θα δεχόταν και το "ρωσικό φρούριο" του Καλλίνιγκραντ, το οποίο όπως και η Υπερδνειστερία είναι χερσαία  πλήρως αποκομμένο από τη Ρωσία

Σε άλλο προηγούμενο άρθρο μας  αναφορικά με το Καλλίνιγκραντ , είχαμε επισημάνει από τον Μάϊο του 2021 ότι το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ολοκληρώνει τη δημιουργία μιάς νέας μηχανοκίνητης Μεραρχίας στο Καλίνινγκραντ. Συγκεκριμένα η 18η Μηχανοκίνητη Μεραρχία θα είναι επιχειρησιακά  έτοιμη το Φθινόπωρο και θα διαθέτει 3 Μηχανοκίνητα Συντάγματα και 1 Σύνταγμα Αρμάτων πλήρως εξοπλισμένα.

Η ενίσχυση του ρωσικού θύλακα στην περιοχή του Καλίνινγκραντ είχε αποφασιστεί πολύ νωρίτερα και με βάση προγενέστερο σχεδιασμό, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί  μέχρι το τέλος του 2021. Οι ειδικοί λένε ότι η δημιουργία μιάς  πλήρως εξοπλισμένης Μεραρχίας  στην περιοχή, είναι μια αποτελεσματική απάντηση στις κινήσεις του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, όπως γράφει η Izvestia.

Τα σχέδια για την επικείμενη δημιουργία μιάς  πλήρως εξοπλισμένης μηχανοκίνητης Μεραρχίας,  αποκαλύφθηκαν από τον Ναύαρχο του  Στόλου της Βαλτικής,  Alexander Nosatov τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Izvestia έγραφε  ότι η ραχοκοκαλιά του νέου τμήματος είναι η 79η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Φρουρών, η οποία διαθέτει  όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό  για τη διεξαγωγή διαφόρων τύπων πολεμικών επιχειρήσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=AwwO7HAwA9I

Η επικεφαλής του Τμήματος Διοίκησης και Κοινωνικών Τεχνολογιών στο Βορειοδυτικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA) Inna Vetrenko, σημειώνει ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή της Βαλτικής στο Καλίνινγκραντ εδώ και πολύ καιρό.

Ως γνωστόν  Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τις δύο πρώτες να συνορεύουν προς νότο με τη Λευκορωσία και  Λετονία και Εσθονία με τη Ρωσία, ενώ και οι τρείς βρέχονται από τη Βαλτική θάλασσα. Μεταξύ δε Λιθουανίας και Πολωνίας και παρά την Βαλτική θάλασσα βρίσκεται η Ρωσική περιοχή του Καλλίνιγκραντ.

https://www.youtube.com/watch?v=wWcqUqGvkfQ

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η μόνη οδός παροχής υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες  μέλη του της Βαλτικής θάλασσας, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, είναι  μέσω Πολωνίας, η στενή περιοχή μεταξύ Καλίνιγκραντ-Λευκορωσίας, περίπου 65 χιλιομέτρων.

Στρατιωτικά αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος περικύκλωσης των Βαλτικών χωρών από τις Ρωσικές Στρατιές σε περίπτωση πολέμου είναι αμεσότατος και εύκολα σχετικά υλοποιήσιμο ως σχέδιο. Αυτό αποτελεί το μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ προς βορρά.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν μεταξύ άλλων την στρατηγική θέση του Καλλίνιγκραντ και το λόγο της διαρκούς στρατιωτικής ενίσχυσης του από τη Ρωσία.

Από όλα τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τελικά τόσο οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όσο και η Ρωσία, θα έχουν να χάσουν πάρα πολλά αν η αντιπαλότητά τους μετουσιωθεί σε στρατιωτική σύρραξη πέραν της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα σχεδόν μπορεί να οδηγούμασταν και σε χρήση πυρηνικών όπλων, γεγονός το οποίο θα ήταν ολέθριο για την ανθρωπότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ