Ρωσία

Πολεμική κινητικότητα: Η Ρωσία συγκροτεί νέα Μηχανοκίνητη Μεραρχία στο Καλίνιγκραντ

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ολοκληρώνει τη δημιουργία μιάς νέας μηχανοκίνητης Μεραρχίας στο Καλίνινγκραντ. Συγκεκριμένα η 18η Μηχανοκίνητη Μεραρχία θα είναι επιχειρησιακά  έτοιμη το Φθινόπωρο και θα διαθέτει 3 Μηχανοκίνητα Συντάγματα και 1 Σύνταγμα Αρμάτων πλήρως εξοπλισμένα.

Η ενίσχυση του ρωσικού θύλακα στην περιοχή του Καλίνινγκραντ είχε αποφασιστεί πολύ νωρίτερα και με βάση προγενέστερο σχεδιασμό, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί  μέχρι το τέλος του 2021. Οι ειδικοί λένε ότι η δημιουργία μιάς  πλήρως εξοπλισμένης Μεραρχίας  στην περιοχή, είναι μια αποτελεσματική απάντηση στις κινήσεις του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, όπως γράφει η Izvestia.

Τα σχέδια για την επικείμενη δημιουργία μιάς  πλήρως εξοπλισμένης μηχανοκίνητης Μεραρχίας,  αποκαλύφθηκαν από τον Ναύαρχο του  Στόλου της Βαλτικής,  Alexander Nosatov τον Δεκέμβριο του 2020.

Η Izvestia γράφει ότι η ραχοκοκαλιά του νέου τμήματος είναι η 79η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Φρουρών, η οποία διαθέτει  όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό  για τη διεξαγωγή διαφόρων τύπων πολεμικών επιχειρήσεων.

Η επικεφαλής του Τμήματος Διοίκησης και Κοινωνικών Τεχνολογιών στο Βορειοδυτικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA) Inna Vetrenko, σημειώνει ότι η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή της Βαλτικής στο Καλίνινγκραντ εδώ και πολύ καιρό.

"Είναι σίγουρα απαραίτητο να ενισχυθεί αυτή η περιοχή, δεδομένης της γεωπολιτικής απειλής από το δυτικό μέτωπο του ΝΑΤΟ μέσω της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής."

Η ειδικός συνδέει την ταχεία δημιουργία των νέων  στρατιωτικών σχηματισμών από τη Ρωσία με τις πρόσφατες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα κράτη της Βαλτικής.

"Μετά από αυτούς τους ελιγμούς, πραγματοποιήθηκε ανάλυση και εντοπίστηκαν  τα αδύνατα σημεία", εξήγησε η Βέτρενκο.

Ως γνωστόν  Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τις δύο πρώτες να συνορεύουν προς νότο με τη Λευκορωσία και  Λετονία και Εσθονία με τη Ρωσία, ενώ και οι τρείς βρέχονται από τη Βαλτική θάλασσα. Μεταξύ δε Λιθουανίας και Πολωνίας και παρά την Βαλτική θάλασσα βρίσκεται η Ρωσική περιοχή του Καλλίνιγκραντ.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η μόνη οδός παροχής υποστήριξης  του ΝΑΤΟ προς τις χώρες  μέλη του της Βαλτικής θάλασσας, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, είναι  μέσω Πολωνίας, η στενή περιοχή μεταξύ Καλίνιγκραντ-Λευκορωσίας, περίπου 160 χιλιομέτρων.

Στρατιωτικά αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος περικύκλωσης των Βαλτικών χωρών από τις Ρωσικές Στρατιές σε περίπτωση πολέμου είναι αμεσότατος και εύκολα σχετικά υλοποιήσιμο ως σχέδιο. Αυτό αποτελεί το μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ προς βορρά.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν μεταξύ άλλων την στρατηγική θέση του Καλλίνιγκραντ και το λόγο της διαρκούς στρατιωτικής ενίσχυσής του από τη Ρωσία.

Ο συναγερμός αυξάνεται σε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών  του ΝΑΤΟ και στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για τη συνεχιζόμενη, πολύπλευρη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στον θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας. Ωστόσο αυτή δεν είναι μια εντελώς νέα ανησυχία.

Την άνοιξη του 2018, δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι η Μόσχα αναβαθμίζει εκεί μια βάση πυρηνικών όπλων.

Μια άλλη έκθεση τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, βασισμένη επίσης σε δορυφορικές εικόνες, επιβεβαίωσε ότι οι Ρώσοι αναβαθμίζουν τέσσερις άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί.

Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η κυβέρνηση Τραμπ για απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συνθήκη των ενδιάμεσων πυρηνικών όπλων, ήταν ότι το Κρεμλίνο είχε αναπτύξει ένα νέο πύραυλο, τον 9M729, το οποίο φέρεται να παραβίασε τους περιορισμούς της συνθήκης στο εύρος και στις δυνατότητες του.

Ήδη από το 2017, ορισμένοι από αυτούς τους αμφιλεγόμενους πυραύλους είχαν αναπτυχθεί στο Καλίνινγκραντ.

Ωστόσο η ανάπτυξη πυραύλων δεν ήταν, και δεν είναι, η μόνη στρατιωτική συσσώρευση μέσων της Μόσχας εκεί.

Τόσο το 2019 όσο και το 2020, υπήρξε άφιξη στην περιοχή drones, αρμάτων μάχης, μαχητικών αεροσκαφών και επιπλέον προσωπικού.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ένα νέο τμήμα που θα αποτελείται από  Συντάγματα πεζικού, τεθωρακισμένων και πυροβολικού θα αναπτυχθεί στα σύνορα του Καλίνινγκραντ με το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, την Λιθουανία.

Ένας θύλακας που είχε ήδη αποτελέσει σημαντική εστία έντασης πριν το 2017 τώρα είναι γεμάτος όπλα και έχει γίνει ένα σημαντικό κέντρο της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η τοποθεσία του Καλίνινγκραντ, ενσωματώνει τόσο πιθανή ευπάθεια όσο και πιθανή απειλή.

Ταυτόχρονα,τα στρατεύματα, τα άρματα μάχης και ειδικά οι πύραυλοι, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και η μαζική ανάπτυξη φαίνεται αναμφίβολα απειλητική για μια μικρή, αδύναμη χώρα όπως η Λιθουανία.

Η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίζεται τη συσσώρευση του Καλίνινγκραντ ως απάντηση στην ολοένα και πιο απειλητική συμπεριφορά του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Δυστυχώς, αυτή η αιτιολόγηση έχει κάποια βάση, καθώς το ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί σε ανησυχητικό αριθμό προκλητικών κινήσεων τα τελευταία χρόνια.

Η πολιτική απόφαση για επέκταση της συμμαχίας για την ενσωμάτωση όχι μόνο των μελών του τέως Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά και των τριών χωρών της Βαλτικής που ήταν μέρος της ΕΣΣΔ, ήταν από μόνη της μια εχθρική πράξη.

Αλλά το ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί σε μια σειρά από συγκεκριμένες στρατιωτικές ενέργειες που έχουν επιδεινώσει τις εντάσεις.

Ο αριθμός και το μέγεθος των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ρωσίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αφού τον Ιανουάριο του 2020, η συμμαχία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη άσκησή της σε 25 χρόνια.

Τέλος τα γεγονότα στην Ουκρανία οδήγησαν σε μείζονα κρίση τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ