Ένοπλες Συρράξεις

Ρώσος Συνταγματάρχης: Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν στην Ουκρανία ρωσικά αντιαεροπορικά από χώρες της Δύσης

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει γραφεί πληθώρα άρθρων -αναλύσεων δυτικών ΜΜΕ τα οποία δίνουν την ερμηνεία τους αναφορικά με τις εξελίξεις σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Από πλευράς  στρατιωτικών αναλύσεων, μεγάλο μερίδιο κατέχουν αυτές που πραγματεύονται την αντιαρματική και αντιαεροπορική άμυνα των Ουκρανών και τα αποτελέσματά τους έναντι των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχεια παραθέτουμε την άποψη- εκτίμηση ανώτερου Αξιωματικού της Ρωσικής αεράμυνας αναφορικά με τις αμερικανικές παραδόσεις αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία, προκειμένου να δούμε και την ρωσική εκδοχή.

Η νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Συγκεκριμένα ο Ρώσος  Συνταγματάρχης Αεράμυνας Khatylev ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να βοηθούν ανοιχτά την Ουκρανία με όπλα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι η στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στο εγγύς μέλλον προς την εν λόγω χώρα  θα ανέλθει σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Η Ουκρανία φέρεται  ότι θα λάβει ως βοήθεια από τις ΗΠΑ 9.000 αντιαρματικά συστήματα, 800 αντιαεροπορικά  συστήματα  για την κατάρριψη ρωσικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων και 20 εκατομμύρια πυρομαχικά.

Τι είδους συστήματα είναι αυτά και αν είναι ικανά να επηρεάσουν δραστικά την πορεία της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ανέλυσε  ο εν λόγω  στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων ,  στην Περιοχή Αεράμυνας της Μόσχας, λέγοντας.

Είναι σαφές ότι αυτά σίγουρα δεν θα είναι τα ακριβά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, αφού ο ουκρανικός στρατός δεν ξέρει πώς να τα χειριστεί.

Επιπλέον, αυτά  έχουν επανειλημμένα εμφανίσει προβλήματα σε διάφορες χώρες στις οποίες τα πούλησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το να "εκθέσεις" για άλλη μια φορά  αυτά τα αντιαεροπορικά συστήματα σε μια εποχή που όλος ο κόσμος παρακολουθεί τα γεγονότα στην Ουκρανία, θα ισοδυναμούσε με το τέλος των εξαγωγών των  Patriot.

Με τι αντιαεροπορικά  σχεδιάζουν να εξοπλίσουν οι ΗΠΑ την ουκρανική αεράμυνα;

Αποδεικνύεται ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μαζέψουν ένα προς ένα από διάφορες Δυτικές  χώρες ή  από άλλες φίλα προσκείμενες προς αυτές,  αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικής κατασκευής, προκειμένου να τα στείλουν στους Ουκρανούς.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του CNN, πρόκειται για συστήματα αεράμυνας σοβιετικής κατασκευής. Είναι πολύ γνωστά στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

S-300

Τα όπλα προέρχονται κυρίως από οπλοστάσια χωρών του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης, αρκετά βουλγαρικά και σλοβακικά συστήματα S-300PMU, 2 συστοιχίες S-300PMU1 από την Ελλάδα, μια συστοιχία S-300V, το οποίο είναι στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών , προφανώς ελήφθη για μελέτη  από μία από τις χώρες του πρώην συμφώνου της Βαρσοβίας.

Όλα αυτά είναι αρκετά παλιά συγκροτήματα, κυρίως από τις δεκαετίες του '80 και του '90.

Buk-M1 και Strela

Επιπλέον, πρόκειται για 3  συστοιχίες  μεσαίας εμβέλειας Buk-M1, τα οποία ήταν σε υπηρεσία με τη Φινλανδία, και ένα τμήμα από τη Γεωργία.

Πιστεύεται ότι ένας τέτοιος πύραυλος κατέρριψε πάνω από την Ουκρανία το άτυχο μαλαισιανό Boeing το καλοκαίρι του 2014.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τα συγκροτήματα μικρής εμβέλειας Osa διαφόρων τροποποιήσεων, που χρησιμοποιούσαν προηγουμένως οι στρατοί της Πολωνίας, της Ελλάδας, της Γεωργίας και της Βουλγαρίας.

Και παρόμοια συγκροτήματα μικρής εμβέλειας "Strela" από τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Γεωργία, την Τσεχία και την Κροατία.

Την ίδια στιγμή, το CNN σημειώνει με ειλικρίνεια ότι από όλο αυτό το οπλοστάσιο, η παράδοση των συγκροτημάτων Osa μοιάζει η πιο πιθανή. Με όλα τα άλλα, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, καθώς δεν είναι σαφές πόσους πυραύλους για αυτά τα ρωσικά συστήματα διαθέτουν οι αναφερόμενες χώρες.

Η εκτίμηση του Ρώσου Συνταγματάρχη

Ο Σεργκέι Χατίλεφ, σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες, δήλωσε τα εξής:

- Η κατάσταση λειτουργίας των συστημάτων S-300 PMU, ιδιαίτερα των βουλγαρικών, μου δημιουργεί τεράστιες αμφιβολίες. Εδώ και 10-15 χρόνια δεν έχετε ακούσει καθόλου τι συμβαίνει με αυτές τις συστοιχίες στη Βουλγαρία. Όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο δεν σψχρινοποιήθηκαν , αλλά ούτε  έστω και ελάχιστα συντηρήθηκαν.

Δηλαδή, η κατάστασή τους είναι μάλλον άθλια και η διάρκεια ζωής  τους έχει παρέλθει. 

Σχετικά με τα δύο συστοιχίες του συγκροτήματος S-300 PMU στην Ελλάδα, μπορώ να πω ναι, πράγματι, κάποτε τους δόθηκε μεγάλη προσοχή σε αυτή τη χώρα. Ακούστηκε πολύς θόρυβος. Βοηθήσαμε τους Έλληνες να κατακτήσουν αυτή την τεχνική.

Δεν νομίζω όμως ότι οι Έλληνες θα εκφράσουν τα κόμπλεξ τους στην Ουκρανία. Συμπεριλαμβανομένων και για πολιτικούς λόγους. Και για τον στρατό επίσης, αφού  οι τεταμένες σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία δεν έχουν υποχωρήσει.

Όσο για το σύμπλεγμα S-300V, που φέρεται να έχουν οι Αμερικάνοι, που προσωπικά αμφιβάλλω, αυτή είναι η παραλλαγή S-300 που αναπτύχθηκε για τις χερσαίες δυνάμεις.

Όμως, το γεγονός είναι ότι δεν υπήρχαν καθόλου συγκροτήματα S-300V στην Ουκρανία, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ειδικοί για αυτούς, ούτε πυραύλους ούτε άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός. Το να το βάλεις εκεί δεν έχει κανένα νόημα. Οι Ουκρανοί απλά δεν έχουν εμπειρία στην εφαρμογή του και δεν υπάρχει κανείς να συνεργαστεί μαζί τους.

Αλλά υπήρχαν πολλά αντιαεροπορικά  Buk στην Ουκρανία. Η μαζική παραγωγή τους αναπτύχθηκε εκεί.

Ουκρανικά τέτοια ανταεροπορικά χρησιμοποιήθηκαν  εναντίον του ρωσικού στρατού το 2008 κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γεωργία. Έτσι για τον Μπουκ, σίγουρα θα βρεθούν Ουκρανοί ειδικοί και θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν- εκμεταλλευτούν.

Σχετικά με το συγκρότημα Osa, σημειώνω ότι έχουν πολλές διαφορετικές τροποποιήσεις. Ας πούμε το παλιό σοβιετικό «Osa-AK» ή ένα πιο σύγχρονο εκσυγχρονισμένο «Osa-AKM». Πυροβολεί ήδη σε ύψος έως και δέκα χιλιάδες μέτρα και σε εμβέλεια - έως και 15 χιλιόμετρα.

Αλλά, κατά κανόνα, το Osa-AKM εγκαθίσταται σε θαλάσσια σκάφη. Δεν νομίζω ότι μπορεί να εμφανιστεί μια τέτοια τροποποίηση στην Ουκρανία.

Αν μιλάμε για το σύστημα αεράμυνας Strela-10, τότε αυτό είναι πραγματικά παλιό σοβιετικό εξοπλισμό και οι ημερομηνίες λήξης των πυραύλων του προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Επιπλέον, υπάρχει ένα άλλο σημαντικό σημείο, αφού  πριν εγκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία ένας τέτοιος εξοπλισμός, θα  πρέπει  πρώτα να ελεγχθεί. Είναι αδύνατο χωρίς αυτό.

Όταν το συγκρότημα μετακινούνταν από μέρος σε μέρος, και ακόμη περισσότερο από χώρα σε χώρα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε την ετοιμότητα των πυραύλων. Διαφορετικά, όλα μπορούν να συμβούν, μέχρι αυτοέκρηξη που σχετίζεται με τη μεταφορά ή ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης. Και σίγουρα μπορεί να υπάρχουν ληγμένα πυρομαχικά,  ειιδικότερα  βλήματα για τις συστοιχίες S-300 PMU.

Θα μπορούσε θεωρητικά να πραγματοποιηθεί ένας τέτοιος έλεγχος στο εργοστάσιο στην Ουκρανία,  αφού κάποτε υπήρχε ένα εργοστάσιο κοντά στο Κίεβο, αλλά δεν λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό.

Για τα Buk και τα  Osa,αυτό μπορεί να γίνει από τεχνικά τμήματα, αλλά σήμερα δεν υπάρχει απαραίτητος εξοπλισμός για αυτό στην Ουκρανία.

Επομένως, πιστεύω ότι η προμήθεια αυτών των όπλων στην Ουκρανία δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα για αυτήν.

Ακόμη και αν υποτεθεί θεωρητικά ότι θα δημιουργηθούν ιδανικές συνθήκες για τη μεταφορά, την παράδοση, την ανάπτυξη αυτών των συγκροτημάτων προκειμένου, για παράδειγμα, να δημιουργηθεί μια κλιμακωτή άμυνα γύρω από το Κίεβο, τίποτα από αυτά δεν θα προκύψει.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω επισημάινοντας ωστόσο, ως  βασικό προαπαιτούμενο  ότι αν  όντως οι ΗΠΑ στρέφονται  προς την κατεύθυνση αποστολής στην Ουκρανία αντιαεροπορικών μέσων ρωσικής κατασκευής, που έχουν στο οπλοστάσιο Δυτικές και φίλα προσκείμενες προς την ίδια χώρες, ότι υπάρχει  σοβαρή πιθανότητα  να μας ζητηθεί ως χώρα  η αποστολή  αντιαεροπορικών OSA, Tor-M1 και  S-300. 

Επισημαίνουμε εδώ με πάσα επιφύλαξη και με την προϋπόθεση  ότι τα όσα ισχυρίζεται ο Ρώσος Συνταγματάρχης ότι αληθεύουν, πως κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε τις όχι και ιδιαίτερα καλές Ελληνορωσικές σχέσεις , ενώ παράλληλα θα σήμαινε και την ανάγκη άμεσης αναδιοργάνωσης και επανασχεδιαμού  της αεράμυνας της χώρας αλλά και επανεξοπλισμό της με  νέα Αμερικανικά-Ευρωπαϊκά αντιαεροπορικά συστήματα.

Τα παραπάνω τέλος θα επιδρούσαν αρνητικά αναφορικά με την συντήρηση και την χορηγία πυρομαχικών από τη Ρωσία και σε άλλα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως πχ τα αντιαρματικά Kornet, οπότε και η σταδιακή  απαξίωσή τους θα σήμαινε την αναγκαιότητα εφοδιασμού μας ως χώρα με άλλων ανάλογων  αντιαρματικών προέλευσης από τις ΗΠΑ-ΕΕ.

Για τους παραπάνω λόγους εκτιμούμε ότι δεν θα πρέπει να εμπλακούμε στην παραπάνω διαδικασία.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ