Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Θωράκιση αέρος! 30 πιο εκσυγχρονισμένα MiG-29 της Πολωνίας στην Ουκρανία

Στις 27 Φεβρουαρίου, και ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μόλις είχε θέσει σε επιφυλακή τις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνάμεις του (οι οποίες δεν είναι μόνο πυρηνικές, αφού χρησιμοποιούν συμβατικούς πυραύλους, υπερηχητικά οχήματα και αμυντικά συστήματα, όπως η αντιπυραυλική ασπίδα), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, που εμπλέκονται στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας πρότεινε επίσης στα είκοσι επτά κράτη μέλη, να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους σε «αεροσκάφη που ανήκουν σε Ρώσους, είναι νηολογημένα στη Ρωσία ή ελέγχονται από ρωσικά συμφέροντα».

Αλλά η πιο σημαντική ανακοίνωση που έκανε η κ. von der Leyen, ήταν αυτή σχετικά με την αγορά και παράδοση όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού από την ΕΕ προς όφελος της Ουκρανίας. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της, που η ΕΕ αναλαμβάνει μια τέτοια πρωτοβουλία για μια χώρα που δέχεται επίθεση», τόνισε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell εξήγησε ότι η ΕΕ επρόκειτο να προτείνει στα κράτη μέλη της, να χρησιμοποιήσουν μια γραμμή έκτακτης ανάγκης χρηματοδότησης 450 εκατομμυρίων ευρώ για να «παρέχουν στις ουκρανικές δυνάμεις θανατηφόρα όπλα, καθώς και καύσιμα, προστατευτικό εξοπλισμό και ιατρικές προμήθειες». Αυτό θα τερματίσει "το ταμπού ότι η Ένωση δεν προμηθεύει όπλα στους εμπόλεμους", είπε.

 Ο  Borrell εξήγησε επίσης, ότι ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dmytro Kuleba, είχε πει «χρειαζόμαστε αεροπλάνα που μπορούν να πετάξουν οι Ουκρανοί». Και να προσθέσει: «Κάποια κράτη μέλη έχουν αυτού του είδους τα αεροπλάνα και θα τους παρέχουμε άλλους οπλισμούς απαραίτητους για έναν πόλεμο».

Η επιλογή του μαχητικού αεροσκάφους που μπορεί να είναι κατάλληλο είναι περιορισμένη: περιορίζεται σε έναν τύπο αεροσκάφους ή ακόμα και σε δύο. Κανένα μέλος της ΕΕ δεν διαθέτει Su-27 «Flanker» σε υπηρεσία στην αεροπορία του, επομένως παραμένει μόνο το MiG-29 «Fulcrum», που εφαρμόζεται στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία. 

Αυτές οι τρεις χώρες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την αντικατάστασή τους με F-35A και F-16V. Η Γερμανία είχε ανακτήσει μερικά στο τέλος της επανένωσής της. Μένει να δούμε αν κράτησε μερικά αντίγραφα (κάποια παραχωρήθηκαν στην πολωνική αεροπορία). Ωστόσο, η επαναφορά τους σε κατάσταση πτήσης θα απαιτούσε χρόνο.

Εάν αυτές οι τρεις χώρες συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα MiG-29 τους, τότε το ΝΑΤΟ θα πρέπει σίγουρα να καλύψει το κενό χωρητικότητάς τους.

Ένας άλλος τύπος μαχητικού αεροσκάφους θα μπορούσε να ενδιαφέρει την Ουκρανία: το Su-25 «Frogfoot», του οποίου η αποστολή είναι επίθεση εδάφους. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο η Βουλγαρία έχει ένα. Και πάλι, σε περιορισμένες ποσότητες, με μόνο 8 διαθέσιμες συσκευές από τις είκοσι που έβγαζε ακόμα online στις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Μια τελική υπόθεση θα ήταν ότι η Κροατία και η Ρουμανία παραχωρούν τα MiG-21 τους στην Ουκρανία. Αλλά αυτό φαίνεται απίθανο: η ουκρανική αεροπορία δεν έχει πολεμήσει για πολύ καιρό... και αυτές οι συσκευές είναι πολύ παλιές, για να είναι αποτελεσματικές ενάντια στα ρωσικά μαχητικά.

Γεωπολιτικός ειδικός λέει ότι τα 30 MiG-29 της Πολωνίας, είναι τα πιο εκσυγχρονισμένα σε σύγκριση με αυτά της Σλοβακίας και της Βουλγαρίας, καθιστώντας πιθανό ότι η Βαρσοβία θα παραδώσει πρώτα τα αεροπλάνα της στην Ουκρανία. Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία θα λάβουν αντίθετα νεότερα F-16 από τις ΗΠΑ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...