Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αφιέρωμα Πενταπόσταγμα- Οι πιο ισχυροί στρατοί του 2022-Μέρος ΣΤ’: Το 2022 η Ρωσία διατηρεί με δυσκολία την δεύτερη θέση καθώς απειλείται να την χάσει από την Κίνα

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Firepower χρησιμοποιεί 50 μεμονωμένους παράγοντες, για τον προσδιορισμό της βαθμολογίας PowerIndex μιας δεδομένης χώρας με κατηγορίες που κυμαίνονται από αριθμούς όπλων, ποικιλία όπλων, φυσικούς πόρους, διαθέσιμες βιομηχανίες, ανθρώπινο δυναμικό, οικονομική σταθερότητα, υλικοτεχνική ικανότητα και γεωγραφία για τον προσδιορισμό της κατάταξης.

Εχθές αναφερθήκαμε, ότι  η Κίνα αν και βρίσκεται στο Τοp 3 ξεπερνά πλήρως τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων, ενός πραγματικά επαναστατικού όπλου που απειλεί την δυνατότητα επιβίωσης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Νότιο Ειρηνικό.

Πριν από είκοσι χρόνια, η Κίνα θα δυσκολευόταν να κερδίσει μια θέση σε αυτήν την λίστα με τους πιο ισχυρούς στρατιώτες στον κόσμο. Σήμερα, δεν είμαστε καν βέβαιοι αν μπορούμε να προβλέψουμε ότι η Κίνα δεν θα ανατρέψει την Ρωσία για την δεύτερη θέση το 2022.

Μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία βλέπει την Κίνα να κυριαρχεί στο νούμερο τρία, αλλά τα οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η 2η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη, η Ρωσία, θα οδηγήσουν σχεδόν αναπόφευκτα στην Κίνα να την προσπεράσει  ως ο νούμερο 2 στρατός στον κόσμο.

Η Ρωσία διεκδικεί τη θέση για τον δεύτερο πιο ισχυρό στρατό στον κόσμο, έναν τίτλο που κερδήθηκε με κόπο, μετά την αντιμετώπιση  της αποκαλυπτικής μείωσης ισχύος που προκλήθηκε από την κατάρρευση  της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο σύγχρονος σοβιετικός στρατός διαθέτει μια ενεργή δύναμη 1 εκατομμυρίου προσωπικού, με 2 εκατομμύρια εφέδρους, Ωστόσο, μεγάλο μέρος του στρατού της Ρωσίας αποτελείται από στρατεύσιμους, παρά την ώθηση για επέκταση του αριθμού εθελοντών μέσω οικονομικών κινήτρων.

Στον αέρα η Ρωσία υπερτερεί της Κίνας με 4.144 συνολικά αεροσκάφη, 789 από τα οποία είναι μαχητικά. Αν και αυτός ο αριθμός  είναι μικρότερος από  αυτόν της Κίνας, τα ρωσικά μαχητικά είναι συνολικά πιο ικανά από τα κινεζικά αντίστοιχά τους,  δεδομένου ότι τα περισσότερα κινεζικά μαχητικά βασίζονται σε σοβιετικά ή ρωσικά σχέδια.

Ο στόλος χερσαίων επιθέσεων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο, με 742  μαχητικά αεροσκάφη και 538 επιθετικά ελικόπτερα. Η Ρωσία, ισχυρίζεται ότι διαθέτει δύναμη 13.000 τανκς, αλλά είναι  εξαιρετικά απαρχαιωμένα  τανκς της σοβιετικής εποχής που έχουν παροπλιστεί και θα χρειαστούν εβδομάδες  προετοιμασίας για να είναι έτοιμα για μάχη.

Ακόμη και τότε, δεν θα είχαν μια ευκαιρία απέναντι σε ένα σύγχρονο τανκ αν και οι Ρώσοι αποδείκνυαν πάντα ότι διαθέτουν μια μορφή ποιότητας. Το Ρωσικό Ναυτικό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, με συνολικά 603 πλοία. Ωστόσο, το ρωσικό ναυτικό αντικατοπτρίζει καλύτερα το πραγματικό πρόβλημα  με τον ρωσικό στρατό, έχει μεγάλο εξοπλισμό, αλλά πολύ λίγο από αυτό είναι πραγματικά σύγχρονο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σειρά οικονομικών ζητημάτων – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων για τις ενέργειές της στην Κριμαία – και μια έξοδος του πληθυσμού της που αναζητά καλύτερες ευκαιρίες αλλού, θέτει το μέλλον της σε σοβαρό κίνδυνο. Σήμερα, η Ρωσία έχει έναν πολύ ανησυχητικό ρυθμό αύξησης του πληθυσμού  μείον 2 τα εκατό.

Ο Ρωσικός στρατός είναι ένα παράδοξο πολύ ικανών συστημάτων που βασίζονται σε απαρχαιωμένες πλατφόρμες. Το Ναυτικό της αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πλοία της σοβιετικής εποχής, και ωστόσο τα πλοία της – ενώ μεμονωμένα ξεπερνούν τα άλλα έθνη - εξακολουθούν   να είναι εξοπλισμένα με μερικά από τα καλύτερα πυραυλικά συστήματα στον κόσμο.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει την Ρωσία, καθώς το έθνος δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει τα κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό του στρατού του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο να χάσει έναν συμβατικό πόλεμο. Αφού  της επιβλήθηκαν  κυρώσεις το 2014, το έθνος δεν μπόρεσε να προμηθευτεί μεγάλο μέρος της τεχνολογίας διπλής χρήσης, στην  οποία βασιζότανε από τη Δύση, για τον αναγνωριστικό δορυφορικό του στόλο και (την έλλειψη) μη επανδρωμένων  αεροσκαφών και άλλων στοιχείων αναγνώρισης, καθώς και τα πολύ λίγα έξυπνα όπλα, καθιστούν δύσκολο για τον ρωσικό στρατό να στοχεύσει με ακρίβεια τα προηγμένα οπλικά του συστήματα.

 Ενώ σήμερα η Ρωσία παραμένει  μια ισχυρή δύναμη, το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής της προέρχεται από το τεράστιο πυρηνικό της οπλοστάσιο. Καθώς η οικονομία της συνεχίζει να συρρικνώνεται, η Ρωσία πλησιάζει πολύ γρήγορα  να μοιράζεται  την ίδια μοίρα με το Ηνωμένο Βασίλειο, γίνεται μια δύναμη που αναγκάζεται  να κρύβεται πίσω από την πυρηνική ασπίδα και δεν μπορεί να προβάλει την ισχύ μακριά από τις δικές της ακτές.

Το 2022 η Ρωσία πιθανότατα θα διατηρήσει την δεύτερη θέση, αλλά είναι απίθανο να τη διατηρήσει πολύ περισσότερο. Λόγω της τροχιάς της, είναι δύσκολο να δούμε ένα μέλλον όπου η χώρα θα μπορεί να ξεπεράσει την νούμερο ένα στρατιωτική δύναμη στο κόσμο.

Αύριο ακολουθεί το τελευταίο μέρος του αφιερώματος 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ