Κίνα

Αφιέρωμα Πενταπόσταγμα- Οι πιο ισχυροί στρατοί του 2022-Μέρος Ε’: Στο Top 3 μας βρίσκεται η Κίνα αλλά διεκδικεί τη θέση για τον δεύτερο πιο ισχυρό στρατό στον κόσμο, της Ρωσίας

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Firepower χρησιμοποιεί 50 μεμονωμένους παράγοντες, για τον προσδιορισμό της βαθμολογίας PowerIndex μιας δεδομένης χώρας με κατηγορίες που κυμαίνονται από αριθμούς όπλων, ποικιλία όπλων, φυσικούς πόρους, διαθέσιμες βιομηχανίες, ανθρώπινο δυναμικό, οικονομική σταθερότητα, υλικοτεχνική ικανότητα και γεωγραφία για τον προσδιορισμό της κατάταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εχθές αναφερθήκαμε, ότι η Ινδία σηματοδοτεί την είσοδό μας σε πραγματικούς παγκόσμιους βαρείς στρατούς,  τόσο ισχυρούς που θα χρειαζόταν μια συμμαχία εθνών για να τους αμφισβητήσει.

Η Ινδική στρατιωτική ισχύς κυμαίνεται από μια τρομερή Πολεμική Αεροπορία, έως ως έναν επίγειο στρατό και ένα ισχυρό Ναυτικό. Το έθνος είναι μέλος της λέσχης αεροπλανοφόρων που υποστηρίζεται από στόλο 10 αντιτορπιλικών,13 φρεγατών και 17 υποβρυχίων. Το Ινδικό Ναυτικό είναι ιδιαίτερης σημασίας για το έθνος, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μιας από τις σημαντικότερες ωκεάνιες εμπορικές οδούς στον κόσμο και του Κινέζικου εξωτερικού εμπορίου.

 Τις επόμενες δεκαετίες,  παραμένοντας στην 4η θέση, εάν αυτή η συνεργασία εξελιχθεί σε συμμαχία, ο ινδικός στρατός θα επωφεληθεί άμεσα, θα γίνει μια δύναμη που μπορεί όχι μόνο να ανταγωνιστεί την Κίνα, αλλά και να την ξεπεράσει.

Με 1,4 εκατομμύρια ενεργό προσωπικό και 1,2 εκατομμύρια εφεδρικό προσωπικό, ο Ινδικός στρατός είναι από τους πιο ικανούς στην Ασία και αμφισβητείται μόνο από την Κίνα στην περιοχή.

Στο Top 3 μας  βρίσκεται η αρχέγονη νέμεση της Ινδίας. Κατά την διάρκεια της Τρίτης Κρίσης των Στενών της Ταιβάν το 1995, οι ΗΠΑ διέσχισαν μια ομάδα μάχης μεταφορέων μέσω του Στενού της Ταιβάν σε μια ταπεινωτική επίδειξη δύναμης που τερμάτισε την κρίση.

Όταν ρωτήθηκε ποιος ήταν ο χειρότερος εφιάλτης του, ένας κινέζος στρατηγός απάντησε: «Το Ναυτικό των ΗΠΑ στα ανοικτά των Κινεζικών ακτών». Ωστόσο, μετά από μια απολύτως μετέωρη άνοδο της Κινεζικής στρατιωτικής ισχύος, το σύγχρονο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί πλέον  να λειτουργεί με ασφάλεια στη θέα της Κινεζικής ακτογραμμής.

Πριν από είκοσι χρόνια, η Κίνα θα δυσκολευόταν να κερδίσει μια θέση σε αυτήν την λίστα με τους πιο ισχυρούς στρατιώτες στον κόσμο. Σήμερα, δεν είμαστε καν βέβαιοι αν μπορούμε να προβλέψουμε ότι η Κίνα δεν θα ανατρέψει την Ρωσία για την δεύτερη θέση το 2022.

Ο Κινεζικός στρατός είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, με 2,2 εκατομμύρια ενεργό προσωπικό και 510.000 εφέδρους, Το Ναυτικό της πρόσφατα, έγινε επίσης το μεγαλύτερο στον κόσμο, με 777 συνολικά πλοία. Ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι ελαφρώς οπλισμένα παράκτια περιπολικά, η Κίνα διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο στόλο υποβρυχίων και φρεγατών στον κόσμο  με 79 υποβρύχια και 46 φρεγάτες.

Η δύναμή  των 50 αντιτορπιλικών κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 3, και ανησυχητικά, τα νέα κινεζικά αντιτορπιλικά θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ως πιο ικανά τεχνολογικά από τα σημερινά αμερικανικά, ακόμα και αν είναι λιγότερο καλά οπλισμένα. Η χώρα διαθέτει επίσης έναν εντυπωσιακό εναέριο στόλο 3.260  αεροσκαφών, με 1.200 μαχητικά, 371 επιθετικά αεροσκάφη και 327 επιθετικά ελικόπτερα.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα εκσυγχρονισμού και ενώ χειρίζεται 50 μαχητικά J-20, το J-20 πιστεύεται σε μεγάλο βαθμό ότι είναι κατώτερο από τα αμερικανικά F-22, F-35 και τα Ρωσικά  Su- 57. Το έθνος ωστόσο, επιδιώκει να αντισταθμίσει την ανισορροπία στην αεροπορική δύναμη, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα όπλα επίθεσης και μια μεγάλη θαλάσσια δύναμη.

Η Κίνα ξεπερνά πλήρως τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων, ενός πραγματικά επαναστατικού όπλου που απειλεί την δυνατότητα επιβίωσης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Νότιο Ειρηνικό. Ο επεκτεινόμενος στόλος των αμφίβιων πλοίων  επίθεσης είναι μια κρίσιμη απειλή για την Ταιβάν και άλλα έθνη του Νότιου Ειρηνικού, και η στρατικοποίηση των νησιών στην θάλασσα της Νότιας Κίνας, οδήγησε σε μια σειρά από «αβύθιστα αεροπλανοφόρα» που το Πολεμικό Ναυτικό  των ΗΠΑ παραδέχτηκε πρόσφατα, ότι δεν μπορούσε να αμφισβητήσει χωρίς να αφαιρούνται πόροι από άλλα μέρη ενός μετώπου πολέμου με τη χώρα.

Μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία βλέπει την Κίνα να κυριαρχεί στο νούμερο τρία, αλλά τα οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η 2η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη, θα οδηγήσουν σχεδόν αναπόφευκτα στην Κίνα να την προσπεράσει  ως ο νούμερο 2 στρατός στον κόσμο.

Αύριο ακολουθεί το έκτο μέρος του αφιερώματος 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ