Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αντίμετρα για τα Drones! Απάντηση από ισραηλινές εταιρείες την στιγμή που οι προκλήσεις στο Αιγαίο αυξάνονται

Η Άγκυρα παγιώνει μια νέα μορφή προκλητικότητας στον ελληνικό εναέριο χώρο, αναγκάζοντας σε συνεχή κινητοποίηση την Πολεμική Αεροπορία.

Αντιμέτωπες με μια νέα μορφή τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο,  που φαίνεται μάλιστα να παγιώνεται, είναι πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως η Πολεμική Αεροπορία, αφού το τελευταίο διάστημα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο οι παραβάσεις, ή ακόμη και παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας από τουρκικά UAV’s.

Tα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο αυτή την ποιοτική κυρίως κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας. Τα ελληνικά «φτερά» δηλαδή σπαταλούν καύσιμα και πολύτιμους πόρους, προκειμένου να απομακρύνουν τα τουρκικά UAVs που πετούν με μηδαμινό κόστος.

Οι παραβάσεις και παραβιάσεις αυτές εκδηλώνονται είτε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο είτε στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτό συμβαίνει, όπως όλα δείχνουν, διότι οι Τούρκοι διαθέτουν σταθμούς drones τόσο στα βόρεια σύνορά μας, στην περιοχή της Αδριανούπολης, αλλά και στα νότια στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντάλαμαν.

Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που θα απογειωθούν, καταφέρνουν να φτάνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κοντά στα ελληνικά νησιά. Δεν θα πρέπει να λησμονείται εξάλλου ότι το 2020 είχε καταγραφεί ακόμη και υπέρπτηση τουρκικού UAV στη Ρω.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Αντιστράτηγος ε.α. Νίκος Μανωλάκος, με αφορμή τις υπερπτήσεις τουρκικών UAV, πάνω από ελληνικά νησιά, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, ζήτησε ουσιαστικά: Όσα τουρκικά UAV παραβιάζουν την κυριαρχία μας να καταρρίπτονται.

Προς το παρόν, ο τρόπος αντίδρασης και αναχαίτισης από τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ο ίδιος όπως και για τα συμβατικά τουρκικά αεροσκάφη. Δηλαδή, όταν τα τουρκικά αεροσκάφη, τα UAVs εν προκειμένω, δεν καταθέτουν σχέδιο πτήσης ή παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, απογειώνονται ελληνικά μαχητικά για να τα αναχαιτίσουν. Πάντως τα Επιτελεία μελετούν κι άλλους τρόπους αντίδρασης, καθώς η πίεση θα είναι μεγαλύτερη αν οι Τούρκοι επιλέξουν την πρακτική των παραβιάσεων χρησιμοποιώντας μεγαλύτερους αριθμούς UAVs.

Ο πόλεμος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπισή του, γίνονται όλο και πιο σημαντικά θέματα στη συζήτηση για την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με την jpost  μόλις αυτόν τον μήνα, ο Ισραηλινός Στρατός κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ που πετούσε στα σύνορα, το πέμπτο κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπεσε από τον ισραηλινό στρατό φέτος .

Ως απάντηση στην απειλή που αποτελούν τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), οι ισραηλινές εταιρείες αναπτύσσουν αποτελεσματικά αντίμετρα.

«Η μανία των drone έχει αλλάξει τα πάντα. Ένα καλό παράδειγμα αυτού, είναι όταν τα drones άρχισαν να γίνονται εμπορικά διαθέσιμο προϊόν, το (ISIS) πήρε αυτό το απλό προϊόν και το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει ένα μεγάλο τακτικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο Lior Segal, Διευθύνων Σύμβουλος της AI και της εταιρείας ηλεκτροοπτικών Thirdeye.

Η Thirdeye είναι μία από τις ισραηλινές εταιρείες που βοηθούν στη μάχη κατά των εχθρικών UAV: ​​η τεχνολογία της εταιρείας χρησιμοποιεί ανάλυση AI σε συνδυασμό με τεχνολογία οπτικής και θερμικής όρασης για να βοηθήσει στην ανίχνευση drones. 

«Η ιδέα είναι ότι παίρνετε θερμικές και οπτικές πληροφορίες και συνδυάζετε τα δύο κανάλια (τη νύχτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το θερμικό) και χρησιμοποιείτε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, για να εκτελέσετε αυτόματη αναγνώριση στο αντικείμενο που ψάχνετε», είπε ο Segal.

Εξήγησε ότι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης των δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης αντί για έναν ανθρώπινο παρατηρητή είναι, απλώς, η έλλειψη υπνηλίας και η όραση στο τούνελ: «Ποτέ δεν κουράζονται. Παραμένουν συγκεντρωμένοι και παρέχουν τις σωστές πληροφορίες, συνήθως αυτό που βλέπετε με τους ανθρώπους όταν κοιτάζουν την οθόνη, είναι ότι αν υπάρχει κάτι που εμφανίζεται σε ένα μέρος της οθόνης, απλώς εστιάζουν σε αυτό και στη συνέχεια χάνουν ένα σωρό drones που πετούν ακριβώς δίπλα του στην ίδια οθόνη. Αυτός είναι ο περιορισμός του ανθρώπινου μυαλού», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Itzik Huber, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ανάπτυξης αντιμέτρων drone Skylock, αυτή η απειλή έρχεται σε διάφορες μορφές που αναπτύσσονται αυτήν τη στιγμή: η πρώτη από τις οποίες είναι η χρήση δικτύων 5G από τα drones για την πλοήγηση και την αποφυγή παρεμβολών.

Επιπλέον, υπάρχει μια διαφαινόμενη απειλή εμφάνισης σμηνών drone, τα οποία μπορούν να στοχεύουν πολλαπλά σημεία ταυτόχρονα, απειλώντας να κατακλύσουν τυχόν πιθανά αντίμετρα από τον τεράστιο αριθμό τους. «Θέλουν να κάνουν πολύ δύσκολο για τον χειριστή να επιλέξει ποιο drone θα σταματήσει. αν έχεις 50, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς θα φτάσουν στον στόχο», είπε ο Huber.

Μια άλλη πρωταρχική απειλή στον τομέα του πολέμου drone, είναι η ανάπτυξη UAV που δεν απαιτούν κανένα μέσο πλοήγησης εκτός από οπτικούς αισθητήρες, ουσιαστικά αφαιρώντας τα από το δίκτυο αφαιρώντας την εξάρτησή τους από το GPS, το ραντάρ ή την τεχνολογία RF. Αυτό, συμφωνούν οι Huber και Segal, είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη έννοια. «Θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όσον αφορά την τεχνολογία των αντίμετρων  για drone », δήλωσε ο Segal.

Το Skylock παρέχει spoofers GPS και φορητές συσκευές παρεμβολής, που μπορούν να εμποδίσουν τη δραστηριότητα του drone σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τον χρήστη, και ακόμη μερικές απλούστερες, πιο παραδοσιακές μεθόδους: «Έχουμε μια σφαίρα drone», είπε ο Huber. «Μόλις αναγνωρίσουμε ένα drone, μπορούμε να στείλουμε ένα drone αναχαίτισης για να το χτυπήσει».

Με τόσες πολλές απειλές στον ορίζοντα, εταιρείες όπως η Thirdeye και η Skylock, εργάζονται για να αναπτύξουν γρήγορα μια επίθεση εξατομικευμένων αντιμέτρων, και δικαίως: η ευελιξία των προϊόντων UAV καθιστά το σταμάτημά τους δύσκολο. Είπε ο Huber: «Αν δεν έχετε συγκεκριμένες δυνατότητες κατά των drones, δεν θα τα σταματήσετε».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ