Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Το είπαν και το έκαναν! Τα τουρκικά Bayraktar TB2 SİHA έχουν αρχίσει να περιπολούν στην Ουκρανία- “χλιαρές” αντιδράσεις της Ρωσίας

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 κατά τη διάρκεια των μεγάλης κλίμακας πολεμικών ασκήσεων ΗΠΑ/ΝΑΤΟ Sea Breeze του περασμένου έτους στη Μαύρη Θάλασσα, επομένως, κανείς στη Ρωσία δεν πρέπει να εκπλαγεί από την εξέλιξη, όσο κι αν προσποιείται ότι είναι.

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι η χρήση τέτοιων αεροσκαφών στην περιοχή υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, παραβιάζει τη Συμφωνία του Μινσκ μεταξύ των μερών. Δήλωση «ανησυχίας» έκαναν και η Γερμανία και η Γαλλία μετά την πώληση τουρκικής κατασκευής UAV στην Ουκρανία.

Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επιβεβαίωσε στις 26 Οκτωβρίου ότι ο στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τουρκικό μαχητικό drone Bayraktar στην περιοχή Donbass. Ο Διοικητής της Ουκρανικής Κοινής Δύναμης, Αντιστράτηγος Σεργκέι Νάγιεφ, υποστήριξε ότι τα drones κρούσης  Bayraktar πάντα πήγαιναν στον ουρανό με φορτίο πυρομαχικών για την απασχόλησή τους «όπου απαιτείται ενίσχυση».

Ένα drone Bayraktar πέταξε πάνω από το Ochakovo στην περιοχή Nikolayev για να φτάσει σχεδόν στο νησί Zmeiniy στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα περιπολεί τα θαλάσσια σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με την διαδικτυακή πύλη Dumskaya της Ουκρανίας.

«Στις 8 περίπου ώρες το πρωί (9:00 ώρα Μόσχας), το drone απογειώθηκε από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Kulbakino (ένα μεγάλο στρατιωτικό αεροδρόμιο στα νοτιοανατολικά προάστια της πόλης Nikolayev) όπου η 10η (Sakskaya) ουκρανική ναυτική ταξιαρχία αεροπορίας είναι τοποθετημένη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, το drone Bayraktar πέταξε πάνω από το Ochakovo στην περιοχή Nikolayev για να φτάσει σχεδόν στο νησί Zmeiniy στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα περιπολεί τα θαλάσσια σύνορα της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η πτήση προχωρά σε υψόμετρο άνω των 5 χιλιομέτρων», διευκρίνισε η διαδικτυακή πύλη.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) Alexander Lukashevich, δήλωσε σε συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του οργανισμού στη Βιέννη, ότι η χρήση τέτοιων αεροσκαφών απαγορεύεται από τις Συμφωνίες του Μινσκ και επίσης από μια πρόσθετη δέσμη μέτρων ελέγχου κατάπαυσης του πυρός συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2020. Τα υπουργεία Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αναφορές για χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar από τον ουκρανικό στρατό.

Το Bayraktar TB2 είναι ένα τουρκικής κατασκευής κρουστικό drone με ικανότητα εμβέλειας 150 km, ταχύτητα λειτουργίας 130 km/h και ωφέλιμο φορτίο 50 kg. Είναι εφοδιασμένο με σύστημα αυτόματης απογείωσης και προσγείωσης.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε στις 14 Δεκεμβρίου 2020 ότι υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία για την παραγωγή κορβετών και drones κρούσης για τον ουκρανικό στρατό. Το 2019, το Κίεβο αγόρασε και δοκίμασε drones Bayraktar, που προορίζονται να εφοδιαστούν με αεροβόμβες ακριβείας MAM-L που παράγονται από την τουρκική εταιρεία Roketsan.

Στο Πενταπόσταγμα, επισημαίναμε σε προηγούμενο άρθρο για την Μόνιμη απειλή! Στην Ουκρανία φιλοδοξούν να ξεκινήσουν πλήρη παραγωγή Bayraktar και ο  Andriy Yermak, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Προέδρου της Ουκρανίας Zelensky, έρχεται να μας επιβεβαιώσει καθώς ανακοίνωσε ότι τα τουρκικά Bayraktar TB2 SİHA, έχουν αρχίσει να παράγονται στη χώρα του.

Μέχρι σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι οπλισμένες με 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, σχεδιάζουν να αγοράσουν άλλα 12. Γενικά, το Κίεβο σκοπεύει να αγοράσει 36 τουρκικής κατασκευής drones.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Antonov με έδρα το Κίεβο, ασχολείται με την ανάπτυξη ενός αναλόγου των τουρκικών επιθετικών drones Bayraktar.

Από την άλλη αναρωτιόμαστε, τι θα πράξει το Κρεμλίνο καθώς έχει δηλώσει ότι η προμήθεια τέτοιων τύπων όπλων στην Ουκρανία, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη γραμμή επαφής.

Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ, επισήμανε  «έχουμε, πράγματι, ιδιαίτερες καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι η προμήθεια τέτοιων τύπων όπλων στον ουκρανικό στρατό, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη γραμμή επαφής».

Ο Πεσκόφ, είπε ότι μόλις τέτοια όπλα πέσουν στα χέρια του στρατού, μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν «σε αυτήν την περιοχή της Ουκρανίας και αυτό οδηγεί μόνο σε αποσταθεροποίηση». Αυτό, σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου του Ρώσου προέδρου, δεν συμβάλλει στη διευθέτηση του προβλήματος. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ