Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Δύο μέτρα και δυο σταθμά; Αξιωματούχοι των ΗΑΕ στην Τουρκία για πιθανή αγορά 24 τουρκικών BAYRAKTAR-Ούτε ένα πετροδολάριο στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρίσκεται στην Άγκυρα για να συζητήσει πιθανή συνεργασία με τις αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ενώ γίνεται λόγος για αγορά τουρκικών BAYRAKTAR.

Σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές τα ΗΑΕ φέρονται να έχουν αποφασίσει να αποκτήσουν  τουρκικά UAV Bayraktar TB2 μετά την επιτυχία τους στη Λιβύη και τη Συρία.

Η τουρκική πλευρά έδειξε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την επιτυχία της χρήσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 εναντίον των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Pantsir-S στη Συρία και τη Λιβύη.

Ως αποτέλεσμα, τα ΗΑΕ αποφάσισαν να αγοράσουν μια μεγάλη παρτίδα τουρκικών επιθετικών drones. Κατά πάσα πιθανότητα, η Άγκυρα πέτυχε πραγματικά την καταστροφή μεγάλου αριθμού ρωσικών συγκροτημάτων με σχετικά μικρές απώλειες drones, αφού τα ΗΑΕ είναι πολύ προσεκτικά στην επιλογή όπλων.

"Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι μιλάμε για πώληση 24 επιθετικών drones στα ΗΑΕ έναντι του ποσού των περίπου 120 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα ΗΑΕ δεν απέκλειαν προηγουμένως την πιθανότητα απόκτησης ρωσικών UAV Orion-e, ωστόσο, πιθανότατα, η επιλογή τους γέρνει σαφώς υπέρ των τουρκικών όπλων", αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και αναμένουμε την επαλήθευση ή την διάψευση από το Εμιράτο.

Η επίσκεψη των αξιωματούχων των ΗΑΕ , υλοποιείται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο πρίγκηπας των ΗΑΕ Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν επισκέφθηκε την τουρκική πρωτεύουσα, όπου ανακοίνωσε την χορήγηση  10 δισ. δολαρίων σε επενδύσεις στην Τουρκία.

Η αντιπροσωπεία των ΗΑΕ συναντήθηκε τη Δευτέρα με την τουρκική προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας και στη συνέχεια είχε συνομιλίες με αμυντικές εταιρείες που εδρεύουν στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένης της Aselsan, δήλωσε Τούρκος  αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η ομάδα από ατ Εμιράτα, συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους τουρκικών κατασκευαστών drone, είπε ο αξιωματούχος. Το αποτέλεσμα των συνομιλιών δεν ήταν σαφές.

Η τουρκική προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας και η Aselsan δεν απάντησαν σε ερωτήσεις του Bloomberg, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δεν απάντησε σε κλήσεις και σε email του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Κατά την επίσκεψη του Σεΐχη Μοχάμεντ στην Τουρκία, το Sovereign Wealth Fund ADQ του Άμπου Ντάμπι υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Γραφείο Επενδύσεων της Τουρκικής Προεδρίας, για πιθανές επενδύσεις που αφορούν ενέργεια, πετροχημικά, τεχνολογία, μεταφορές, υποδομές, υγειονομική περίθαλψη, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τρόφιμα και γεωργία.

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, είπε ότι αυτός ο τομέας ενδιαφέρει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι συζητήσεις μπορεί να καταλήξουν σε «δυνατότητες εξαγωγών», υπονοώντας τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Οι διμερείς δεσμοί ευρίσκονται σε καλό σημείο και θα μπορούσαν να “ξεκλειδώσουν” δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπόριο και επενδύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τα επενδυτικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι έχουν ήδη "ξοδέψει" αρκετούς μήνες πριν, αναζητώντας επενδύσεις στην Τουρκία, ανέφεραν αμερικανικές δημοσιογραφικές πηγές.

"Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υλοποιούν μια στροφή στην εξωτερική τους πολιτική “αποχωρώντας” από εστίες πιθανών περιφερειακών συγκρούσεων, και εστιάζουν εκ νέου στην οικονομία και στις επενδυτικές κινήσεις", τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Οι δεσμοί των ΗΑΕ με την Τουρκία ήταν σε πολύ άσχημο σημείο, λόγω του ρόλου των ισλαμιστικών ομάδων στην αναταραχή που ακολούθησε τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011, ενώ Τουρκία και ΗΑΕ βρίσκονταν σε αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση της Λιβύης.

Τα Εμιράτα υλοποιώντας τα δικά τους σχέδια, όπως όλα δείχνουν αφήνουν πίσω τους την συμμετοχή σε “καυτά” σημεία όπως η Λιβύη, και αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ υλοποιούν πλήρη επιδιόρθωση των σχέσεων με την Τουρκία.

Αυτά σίγουρα δεν είναι καλά μαντάτα για την Ελλάδα, στην οποία τα Εμιράτα, δεν προτίθενται να ρίξουν ούτε να πετροδολάριο, ενδεικτικό μιας άλλης φιλοσοφίας.

Σύμφωνα με άρθρο μας, ο γνωστός αναλυτής για θέματα ενέργειας και γεωοικονομίας Cyril Widdershoven, μίλησε για μια φαινομενική βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ ΗΑΕ και Τουρκίας, η οποία θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

“Εάν ο Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ καταφέρει να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση της Τουρκίας, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν επιτέλους να αξιοποιηθούν και να σταλούν στην αγορά.

Αν και αυτή είναι μια κατάσταση που κερδίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν είναι σαφές εάν ο Ερντογάν θα είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την πρόοδο στην περιοχή”, τόνισε ο ίδιος.

Ο αναλυτής εστιάζει στο γεγονός πως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα, φαίνεται να είναι ανοδικά λόγω ορισμένων συνεχιζόμενων περιφερειακών εξελίξεων.

Εκτιμήσεις ειδικών για την στάση των ΗΑΕ, αναφέρουν ότι τα Εμιράτα παίρνουν σαφώς θέση, για την επόμενη “ημέρα” στην Τουρκία, χωρίς τον Ερντογάν, αφού πιθανόν να γνωρίζουν τις επερχόμενες εξελίξεις στην χώρα αυτή.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ