Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πως η νομισματική κρίση απειλεί τη στρατηγική της Τουρκίας για τη Συρία

Μια νομισματική κρίση κλονίζει την οικονομία της Τουρκίας, θέτοντας σε κίνδυνο την εξουσία του Προέδρου  Ερντογάν, για σχεδόν δύο δεκαετίες και ανατρέποντας το βιοτικό επίπεδο, σε μια χώρα που είχε γνωρίσει χρόνια ανάπτυξης.

Η τουρκική λίρα έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, αφού η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Το νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας του από τον Μάρτιο και είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις των μεγάλων αναδυόμενων αγορών φέτος μέχρι στιγμής.

Ένα θύμα της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, είναι η δική της ανάκαμψη από την ύφεση, αφού οι ηγέτες του Κογκρέσου των ΗΠΑ απείλησαν με κυρώσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν τη λίρα και να σκληρύνουν την τουρκική δυσπιστία προς τους δυτικούς συμμάχους.

Οι οικονομικές αναταράξεις της Τουρκίας θέτουν το ερώτημα εάν η Άγκυρα μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο της στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση της Συρίας, όπου η τουρκική λίρα είναι το de facto νόμισμα.
Η κατάρρευση της λίρας έχει εντείνει τις εσωτερικές αντιπαλότητες για οικονομικούς πόρους μεταξύ των ένοπλων φατριών της αντιπολίτευσης και έχει τροφοδοτήσει τη δημόσια δυσαρέσκεια, στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Η αναταραχή απειλεί να διαβρώσει τον έλεγχο της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από την Τουρκία στο al-Bab, Jarablus, Azaz, Afrin, Tel Abyad και Ras al-Ain.

Ομοίως, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης μπορεί να υπονομεύσει την εξουσία της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), της κυρίαρχης ομάδας τζιχαντιστών στο Idlib, όπου οι βαριές στρατιωτικές αναπτύξεις της Τουρκίας κατά μήκος του στρατηγικού αυτοκινητόδρομου M4, χρησιμεύουν ως ασπίδα κατά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. 

Το HTS φαίνεται να μετανιώνει για την απόφασή του να χρησιμοποιήσει τουρκικές λίρες στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και ορισμένων βασικών ειδών διατροφής,
έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η Watad Petroleum, μια εταιρεία πετρελαίου που συνδέεται με το HTS, εν τω μεταξύ, αναπροσάρμοσε τις τιμές της σε δολάριο ΗΠΑ, μετατρέποντας τη μετατροπή από τη λίρα. 

Έτσι διαμορφώνεται μια  κατάσταση για τον Ερντογάν γενικά πολύ δύσκολη, αφού πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγει μια εξέγερση των μισθοφόρων,  που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σύγκρουσή τους  με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που ενεργούν στη Συρία.

Οι μαχητές αυτών των ομάδων, λαμβάνουν μηνιαίες πληρωμές σε τουρκικές λίρες αξίας 70 έως 100 δολαρίων ανάλογα με την περιοχή. Η αγοραστική τους δύναμη συρρικνώθηκε δραστικά, λόγω της βουτιάς της λίρας.  
Στις υποστηριζόμενες από την Τουρκία περιοχές της αντιπολίτευσης, οι εσωτερικές ρήξεις μεταξύ των φατριών υπό τη σημαία του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), αυξάνονται εν μέσω οικονομικών αναταράξεων. Ο εσωτερικός ανταγωνισμός για τα έσοδα δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά μπορεί να έχουν φτάσει σε ένα σημείο, που αμφισβητεί την εξουσία της Άγκυρας σε αυτές τις ομάδες.

Οι συνεχιζόμενες ρήξεις μεταξύ της υποστηριζόμενης από την Τουρκία Ahrar al-Sharqiyah και της Ταξιαρχίας Al Mutasim, οδήγησαν στο τέλος της συνεργασίας μεταξύ των δύο ομάδων. Η Al Mutasim ανακοίνωσε στις 17 Δεκεμβρίου, ότι δεν θα συνεργάζεται πλέον με την πρώτη στις περιοχές της Ασπίδας του Ευφράτη, της Πηγής Ειρήνης και του Κλάδου Ελιάς.

 Σε πόλεις όπως το Αφρίν και το βόρειο Χαλέπι εκδιώκονται ανεπιθύμητες μειονότητες όπως Κούρδοι, Χριστιανοί και Γεζίντι. Οι ένοπλες ομάδες κοίταζαν για μια νέα τουρκική εισβολή κατά των κουρδικών συριακών ομάδων. Όμως, η εγκατάλειψη του σχεδίου  από την Άγκυρα,  λόγω των ρωσικών και αμερικανικών αρνήσεων, έχει καταρρίψει τις προοπτικές νέων ροών εσόδων από πολεμικά λάφυρα.

Ο ανταγωνισμός για τα έσοδα και το έγκλημα μαζί με αυτό, έχουν εκ νέου κλιμακωθεί στο Αφρίν, παρά τις διαβεβαιώσεις των τουρκικών αρχών ότι δεν υπήρχε ανοχή για λεηλασίες . Ο Μοχάμεντ Τζάσεμ,  (γνωστός και ως Αμπού Άμσα), ο ηγέτης της Ταξιαρχίας Σουλτάν Σουλεϊμάν Σαχ, με την οποία η Άγκυρα συνεργάστηκε στενά για τη μεταφορά πολιτοφυλακών στη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατηγορείται εδώ και καιρό για εκβιασμό, φόνο, απαγωγές, βασανιστήρια, λεηλασίες, κλοπές, ναρκωτικά και λαθρεμπόριο όπλων. 

Μάλιστα γεγονότα και μαρτυρίες εμπλέκουν τον διοικητή σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων και αποκάλυψαν την έκταση των εσωτερικών ρωγμών μέσα στον Σουλεϊμάν Σαχ.

Η αντίδραση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία φέρεται να συνεργάστηκε με τον Abu Amsha για τη μεταφορά συριακών πολιτοφυλακών σε ξένες εμπόλεμες ζώνες, σε αυτόν τον ανταγωνισμό παραμένει άγνωστη. Το κοινό κέντρο επιχειρήσεων του Azm δημιουργήθηκε από προσπάθειες υπό την ηγεσία της Τουρκίας τον Ιούλιο, αλλά σύντομα μαστίστηκε από εσωτερικές διαφωνίες.

Μία από τις ηγετικές φατρίες του κέντρου, η Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράτ, είναι γνωστό ότι έχει στενούς δεσμούς με την Άγκυρα. Ο Σουλεϊμάν Σαχ, υπό την ηγεσία του Αμπού Άμσα είχε επίσης ενταχθεί στο κέντρο, αλλά αργότερα αποχώρησε, ανακοινώνοντας ότι εντάχθηκε σε ένα «Συριακό Απελευθερωτικό Μέτωπο». Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, φέρεται να διαδραμάτισε ρόλο και σε αυτή τη συμμαχία. 

Αν και η Ahrar al-Sharqiyah ξεχωρίζει ως η πιο διαβόητη, τα ποινικά μητρώα άλλων ομάδων δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου. Ένοπλες ομάδες συμπεριλαμβανομένων των Sultan Murad, Al-Hamza Division, Faylaq al-Sham και Jabhat al-Shamiyah, έχουν επίσης κατηγορηθεί για τη λεηλασία ελαιώνων, τη λεηλασία φυτικών προϊόντων και τη λεηλασία ιστορικών τοποθεσιών. Αυτές οι ενέργειες, με τη σειρά τους, τροφοδοτούν περαιτέρω τη δημόσια δυσαρέσκεια.

Η συρρίκνωση των οικονομικών πόρων εν μέσω της αναταραχής, πιθανότατα θα κλιμακώσει τον ανταγωνισμό, μαζί με τη δυσαρέσκεια των ντόπιων που ζουν σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες διοίκησης και ελέγχου της Άγκυρας στις ένοπλες ομάδες. Οι κλιμακούμενες εσωτερικές συγκρούσεις, ιδιαίτερα στο Αφρίν, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ένα παρόμοιο σενάριο που εμφανίστηκε στην Ιντλίμπ, όπου το ριζοσπαστικό HTS συνέτριψε όλες τις άλλες ομάδες, ανακοινώνοντας την αυτοαποκαλούμενη κυβέρνησή του.

Δεδομένης της  κάκιστης οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, μπορεί να αποδειχθεί ότι ο Ερντογάν,  δεν θα μπορέσει να πληρώσει καθόλου τις  μισθοφορικές στρατιωτικές δυνάμεις που τον βοηθούν στη Συρία, γεγονός που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο, δημιουργώντας απρόβλεπτες καταστάσεις, ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για περαιτέρω υποβάθμιση της τουρκικής λίρας. 

https://www.youtube.com/watch?v=ZJnaavcAguk

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ