Ελληνοτουρκικά

Ο ΥΠΕΞ του Χαφτάρ ζήτησε τον λόγο από τον Έλληνα Πρέσβη γιατί η Αθήνα προειδοποίησε μόνο την Λιβύη και όχι την Τουρκία

Ο Υπουργός Εξωτερικών της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης, Abdul-Hadi Al Hawiej, κάλεσε τον Πρόξενο της Ελλάδας στη Βεγγάζη για να διαμαρτυρηθεί για τα σχόλια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Parapolitika 90.1 FM, στα οποία απείλησε τη Λιβύη,  αλλά όχι την Τουρκία,  με σοβαρές συνέπειες εάν παραβιάσει τα κυρίαρχα ύδατα της χώρας του.

Την Τετάρτη, η Εθνική Επιτροπή Πετρελαίου της Λιβύης υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) για τη διεξαγωγή γεωλογικών και γεωφυσικών μελετών σε τέσσερα υπεράκτια οικόπεδα στα ύδατα της Λιβύης. Ένα βήμα που η ελληνική πλευρά ισχυρίστηκε ότι ήταν παράνομο και αβάσιμο.

"Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί γενικά και ειδικά  σε καμία περίπτωση παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων", τονίζουν διπλωματικές πηγές αναφορικά και με την συμφωνία που υπέγραψε η Λιβύη με την Τουρκία για σεισμικές έρευνες σε 4 θαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης απέρριψε έντονα την απόφαση της Ελλάδας να ξεκινήσει διεθνή διαγωνισμό για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε περιοχές νότια της Κρήτης, καθώς ορισμένα από τα τεμάχια αυτά βρίσκονται σε περιοχές που αμφισβητούνται από το κράτος της Λιβύης.

Η αντίδραση αυτή έρχεται, ενώ η ελληνική πλευρά είχε εκφράσει την επιθυμία, στις επαφές με τη Δυτική και την Ανατολική Λιβύη, να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη και στις δύο περιοχές, επιδιώκοντας να διατηρηθούν οι ισορροπίες και να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τις δύο πλευρές σε ανώτερο επίπεδο, μετά και τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι η Βουλή του Τομπρούκ σχεδιάζει να φέρει προς επικύρωση το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Μέσα σε όλα αυτά, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις ολοκλήρωσε τις έρευνές του στη θαλάσσια περιοχή της Σομαλίαςκαι στις 28 Ιουνίου θα πλεύσει στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στα ανοιχτά της Λιβύης.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να επιδιώξει την εφαρμογή στην πράξη του παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Στην ίδια περιοχή όμως θα πλέουν και οι ελληνικές Φρεγάτες στα ανοικτά της Λιβύης και νότια της Κρήτης, αφού  η κυβέρνηση προχωρά στην ανάπτυξη δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Συγκεκριμένα, δύο φρεγάτες και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης πρόκειται να κινηθούν νότια της Κρήτης, μέχρι και τα όρια των λιβυκών χωρικών υδάτων, μια απόφαση που πάρθηκε έπειτα από αξιολόγηση όλων των δεδομένων που δείχνουν πως οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας έχουν αλλάξει διαδρομή, με την Κρήτη να βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρωσική στρατιωτική επιχείρηση τύπου “σάντουιτς” κατά της Οδησσού με ταυτόχρονη εξέγερση μυστικών δυνάμεων στο εσωτερικό της πόλης

Η Μόσχα από αρχές Ιουλίου έως τέλος Σεπτεμβρίου θα σαρώσει τα πάντα στην Ουκρανία για να δώσει τέλος στον πόλεμο
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Πούτιν ακολουθεί τον Νετανιάχου-Ρίχνει 120.000 πάνοπλους στρατιώτες στο Σούμι για να σαρώσουν τα πάντα προς Χάρκοβο-Κίεβο για το τέλος του πολέμου

Η Μόσχα θεωρεί ότι μια στρατιωτική επιχείρηση “ κεραυνός” τύπου «Rising Lion» (Ανατέλλον Λιοντάρι) θα δώσει το τέλος-Ο...