Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σοβαρή κρίση: Η Τουρκία εμπλέκει το ΝΑΤΟ στη Συρία με ανάπτυξη πολωνικών στρατευμάτων

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την τοποθέτηση πολωνικών στρατευμάτων στην Τουρκία ως μέρος της εξαετούς Προσαρμοσμένης Διασφάλισης και προστασίας  της Τουρκίας από τη Συρία!

Αυτό το μέτρο ελήφθη αφού η Τουρκία ζήτησε διαβούλευση σύμφωνα με  το άρθρο 4, με τα άλλα μέλη του τώρα στρατιωτικού μπλοκ των τριάντα εθνών το 2015 ,όπως συνέβη και πέρυσι. Το επόμενο έτος, η Τουρκία ξεκίνησε άμεσες στρατιωτικές δραστηριότητες εντός της Συρίας, ενώ, οπλίζει και εκπαιδεύει αντικυβερνητικούς αντάρτες από το 2011.

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ήταν θύμα επιθετικότητας και όχι του έθνους που πραγματοποίησε  εισβολή!!. 

Το πακέτο  παροχής ασφαλείας του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, περιλάμβανε και συνεχίζει να περιλαμβάνει αεροσκάφη AWACS (Airborne Warning and Control System), ναυτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και βοήθεια με πληροφορίες  και  επιτήρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 2013, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε τρία πυραυλικά αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα στην Τουρκία στα σύνορα της Συρίας. Οι συστοιχίες έχουν παρασχεθεί από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία.

Το 2015 ένα τουρκικό μαχητικό F-16 κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος Sukhoi Su-24M κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Ο πιλότος του Sukhoi πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τους Τουρκόφιλους αντάρτες μετά από  την εκτίναξή του με αλεξίπτωτο από το αεροπλάνο.

Επισημαίνετε ότι ήταν η πρώτη φορά που ένα ρωσικό / σοβιετικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από μέλος του ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο της Κορέας. Πέντε χρόνια αργότερα, η Ρωσία πούλησε αντιαεροπορικού πυραύλους  S-400 στην Τουρκία, τα οποία  σημειωτέον αρνήθηκε να παράσχει στη Συρία και το Ιράν.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες το 2018, η στρατιωτική συμμαχία δημοσίευσε μια δήλωση που εν μέρει δήλωσε:

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για το γεγονός ότι η Τουρκία χτυπήθηκε τρεις φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε την απειλή βαλλιστικών πυραύλων από τη Συρία. "

Το  βεληνεκές των συριακών πυραύλων που δύνανται να εκτοξευθούν από το έδαφος της χώρας  καλύπτει μέρος του εδάφους του ΝΑΤΟ και ορισμένων από τα εδάφη των εταίρων μας , οι οποίοι ως γνωστόν  ήταν τα  μέλη του Μεσογειακού Διαλόγου, το  Ισραήλ και  η Ιορδανία.

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ είπε: «Η αυξανόμενη απειλή που δημιουργεί ο πολλαπλασιασμός βαλλιστικών πυραύλων κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα της Συμμαχίας υπήρξε και παραμένει κινητήριος μοχλός στην ανάπτυξη του ΝΑΤΟ ενός συστήματος άμυνας βαλλιστικών πυραύλων, για την αντιμετώπιση απειλών  προερχόμενων εκτός της ευρωατλαντικής περιοχής. "

Τα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, είναι τα σύνορα της Τουρκίας, με Συρία, Ιράκ και Ιράν.

Η Συμμαχία δεσμεύτηκε επίσης να χρησιμοποιήσει τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και την Κοινή διακλαδική δύναμη πολύ Υψηλής Ετοιμότητας, εφόσον απαιτηθεί. Την πρώτη του τρέχοντος έτους η Τουρκία ανέλαβε τη διοίκηση της Κοινή διακλαδική δύναμη πολύ Υψηλής Ετοιμότητας με  Τούρκο Υποστράτηγο ως Διοικητή της, καθώς επίσης πρόσφατα ανέλαβε τη Διοίκηση  στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, με Τούρκο Ταξίαρχο ως Διοικητή της.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει εκδώσει ποτέ λέξη, περιττό να πούμε, για τουρκικές στρατιωτικές επιδρομές στη Συρία και για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Στην ίδια σύνοδο κορυφής, το ΝΑΤΟ ανέθεσε βασικό ρόλο στην εκπαίδευσή του στον ιρακινό στρατό στην Τουρκία, όπως αναφέρθηκε, για «να προτείνει αποτελεσματικές στρατηγικές μάχης ενάντια στους τρομοκράτες του ΡΚΚ και του Daesh». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επί του παρόντος πολωνικά στρατεύματα, περίπου 80 στον αριθμό, έχουν αναπτυχθεί στην Τουρκία για να διεξάγουν ναυτικές περιπολίες στη Μεσόγειο και πτήσεις παρακολούθησης και αναγνώρισης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, συντονισμένες με άλλες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζτσακ είπε για την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ: «Πολωνοί στρατιώτες είναι παρόντες όπου το απαιτεί η συμμαχική αλληλεγγύη. Εκτελούν καθήκοντα διαφόρων φύσεων, διασφαλίζοντας σταθερότητα και ασφάλεια, καθώς και μεταφορά των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους. Η συμμετοχή στην αποστολή του ΝΑΤΟ στην Τουρκία είναι μια άλλη έκφραση του γεγονότος ότι η Πολωνία αντιμετωπίζει σοβαρά τις συμμαχίες της και εργάζεται για την ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα ».

Χθες ήταν Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, πΓΔΜ, Αφγανιστάν και Ιράκ. Σήμερα είναι η Τουρκία. Αύριο μπορεί να είναι η Ουκρανία και η Λευκορωσία. Πολύ πιο κοντά στο σπίτι μας, ακόμα και σε παγκόσμια κλίμακα του ΝΑΤΟ.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το ΝΑΤΟ, προκειμένου αφενός να διασφαλίσει τα κεκτημένα της στη Συρία έναντι της Ρωσίας, αφετέρου το χρησιμοποιεί ως ασπίδα για να μην αντιμετωπίσει δυσάρεστα επακόλουθα και στρατιωτικά αντίποινα από τη Ρωσία.

Δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση ούτε να είναι ενδεικτική η μικρή πολωνική δύναμη που αναπτύσσεται στην Τουρκία στα πλαίσια της Συμμαχίας, αφού η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας καλά κρατεί και αναμένεται να έχει συνέχεια και στη Συρία, όπου αργότερα το παιγνίδι  μεταξύ ΝΑΤΟ -Ρωσίας ενδέχεται να εξελιχθεί σε κάτι ανάλογο με την κατάσταση στην Ουκρανία σήμερα. Αυτό θέλει να εκμεταλλευτεί  μέσω του ΝΑΤΟ  η Τουρκία.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι η Ρωσία έχει δείξει τις προθέσεις της έναντι της  Νατοϊκής πιρουέτας της Τουρκίας, αφού η στέρηση 500.000 Ρώσων Τουριστών από την τουρκική τουριστική πίτα, πιστεύουμε ότι μια προειδοποιητική βολή των ρωσικών αντιποίνων που έπονται, ενώ διαφαίνεται επίσης η αντικατάσταση της Τουρκίας από την Αίγυπτο ως χώρα σύμμαχο της Ρωσίας στην περιοχή της Μεσογείου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...