Ένοπλες Συρράξεις

Ρωσικό μαχητικό κατέρριψε αμερικανικό drone κοντά στην αεροπορική βάση Khmeimim

Το drone ανήκε στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, αλλά δόθηκε σε αντάρτες της Συρίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το drone  έπρεπε να κατασκοπεύσει την περιοχή της ρωσικής στρατιωτικής βάσης Khmeimim και στη συνέχεια να συμμετάσχει σε μια προγραμματισμένη αεροπορική επιδρομή στη βάση.

«Το ρωσικό μαχητικό κατέρριψε ένα  αμερικανικό drone αναγνώρισης που παρείχε το Πεντάγωνο στις ένοπλες δυνάμεις της Nusra», έγραψε το κινεζικό ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, αυτό το drone δόθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της Nusra στις αρχές του έτους, όταν υπήρξαν δεκάδες ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ του συριακού στρατού και των ανταρτών, καθώς και μεταξύ των φιλοτουρκικών δυνάμεων και ΤΩΝ ρωσικών και συριακών μονάδων .

Ο τύπος του drone δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά σύμφωνα με τη δημοσίευση, οι ρωσικές στρατιωτικές και αεροπορικές δυνάμεις θεώρησαν ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία της αεροπορικής βάσης Khmeimim, για αυτό και ανέλαβαν δράση.

Το μέτωπο Al-Nusra ή ο Jabhat al-Nusra, γνωστό και ως Jabhat Fatah al-Sham μετά τον Ιούλιο του 2016, περιγράφεται επίσης ως η al-Qaeda στη Συρία ή al-Qaeda στο Levant και πρόκειται για μια σαλαφιστική τζιχαντιστική οργάνωση που πολεμά ενάντια στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Μετά τις ρωσοτουρκικές διαπραγματεύσεις έχουμε  μια απότομη επιδείνωση της κατάστασης στο Idlib, όπου τον Ιανουάριο ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από τον συριακό στρατό κατά των θέσεων της ένοπλης αντιπολίτευσης και των τρομοκρατών.

 Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν σχεδόν το ήμισυ της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ και άφησαν πίσω τους αρκετές τουρκικές θέσεις παρακολούθησης.

 Μετά από αυτό, η Άγκυρα αύξησε ραγδαία την δύναμη της στην περιοχή και ξεκίνησε την επιχείρηση «Spring Shield» για να αναχαιτήσει  τα συριακά στρατεύματα.

Εδώ και πολλές ημέρες εκατοντάδες συριακά στρατιωτικά φορτηγά μετέφεραν χιλιάδες στρατιώτες, αλλά και δεκάδες άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα και πυραύλους στην περιοχή Jabal Shahshubo.

Πρόκειται για σαφή ένδειξη, σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, των προθέσεων της Δαμασκού για νέα επίθεση κατά των τουρκικών δυνάμεων και των φιλότουρκων Τζιχαντιστών στην πόλη αυτή.  

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Άσαντ θέλει να εκδιώξει τις τουρκικές δυνάμεις όχι μόνο από το Ιντλίμπ, αλλά από το σύνολο του συριακού εδάφους, διότι τις θεωρεί ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα του.

Ρώσοι και Αμερικανοί δεν θα προσαρτήσουν ποτέ συριακό έδαφος, οι Τούρκοι όμως ήδη εκποιούν τα αγαθά της συριακής γης, κλέβοντας σιτάρι, λάδι, νερό και οτιδήποτε άλλο τους χρησιμεύει αφήνοντας παράλληλα το πληθυσμό να πεινάει.
 
Τα πετρέλαια της Συρίας θα αποτελέσουν ειδικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και η Τουρκία δεν θα έχει λόγο σε καμία περίπτωση.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ