Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Πήρε "φωτιά"η προπαγανδιστική μηχανή της Τουρκίας: Πώς με fake news προσπαθεί να "κόψει" τις συμμαχίες της Ελλάδας

Το κυβερνών κόμμα AKP της Τουρκίας, το οποίο φιλοξενεί τη Χαμάς και υποστηρίζει στρατιωτικές εισβολές σε Ιράκ Συρία και Λιβύη τον τελευταίο χρόνο, ξαφνικά άλλαξε ρυθμό τους τελευταίους μήνες. Τώρα θέλει «συμφιλίωση» με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και βασικά με όλους όσους έχει αποξενώσει.

Η ξαφνική αλλαγή δεν μπορεί να αποδοθεί σε αλλαγή συναισθημάτων, καθώς το ίδιο κυβερνών κόμμα και ο αρχηγός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συγκρίνει το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία στο παρελθόν, αλλά μάλλον πρόκειται για αλλαγή τακτικής που έχει σχεδιαστεί για να αποκομίσει οφέλη και να ωθήσει τόσο το Ισραήλ όσο και την Αίγυπτο να χαλάσουν τις καλές  σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις αρχές Μαρτίου ο Τούρκος  ΥΠΑΜ Χούλουσι Ακάρ τον Φεβρουάριο είχε κάνει άνοιγμα για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αίγυπτο.Ο «ρεαλισμός» θα μπορούσε να επιτρέψει την αποκατάσταση των σχέσεων , ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα μόνο με τουρκικές πηγές η Τουρκία και η Αίγυπτος «επανέλαβαν τις διπλωματικές τους επαφές» για πρώτη φορά από το 2013, όπως ανακοινώθηκε στις 13 Μαρτίου.

Είναι καταπληκτικό ότι όλα τα τουρκικά ΜΜΕ προπαγάνδισαν με ψευδείς ειδήσεις την υποτιθέμενη επαναπροσέγγιση Καϊρου - Άγκυρας προκειμένου να τορπιλιστούν οι σχέσεις Αιγύπτου -Ελλάδας.

«Δεν υπάρχει επανάληψη επαφών», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου στο Egypt Today. Η Arab News αναφέρει ότι η Αίγυπτος αρνήθηκε την επανάληψη των δεσμών. Η Τουρκία είχε ανακοινώσει όλες αυτές τις συνομιλίες και επαναφορά των σχέσεων της με την Αίγυπτο χωρίς καν να έχει μιλήσει με την Αίγυπτο!

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπωες το TRT, το Anadolu και η Daily Sabah στη συνέχεια προωθούσαν το "τουρκικό αφήγημα".

Εμείς ωστόσο ως site αντιληφθήκαμε την τουρκική προπαγάνδα και την επισημάναμε καυτηριάζοντάς την με πολλά άρθρα μας.

Στη συνέχεια, η Τουρκία μίλησε με τους φίλους της στο εξωτερικό, τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων της στην Ουάσινγκτον, ακόμη και τις επαφές της στο Ισραήλ και την Ευρώπη, για να προωθήσει περισσότερο την αφήγηση, να την "ξεπλύνει" μέσω ξένων μέσων ενημέρωσης, ώστε μια δήλωση να γίνει «γεγονός», ακόμη κι αν τίποτα δεν άλλαξε επί της ουσίας στις σχέσεις της με την Αίγυπτο.

Μπορούμε να διαβάσουμε τους τίτλους στα ΜΜΕ για να δούμε την τουρκική "μπλόφα-προπαγάνδα", αναφορικά με την Αίγυπτο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου , αναφέρεται στο Al-Jazeera ισχυριζόμενος «επαφές σε διπλωματικό επίπεδο». Το Al-Jazeera στο Κατάρ είναι κοντά στο καθεστώς της Τουρκίας, επειδή το Κατάρ είναι σύμμαχος της Τουρκίας. Η Τουρκία υποτίθεται ότι επιδιώκει «επανεκκίνηση» με τον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με ειδήσεις του Bloomberg. Η Τουρκία πραγματοποίησε συνομιλίες με το Κατάρ και τη Ρωσία για τη Συρία.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να πραγματοποιεί πραγματικές συνομιλίες με την Αίγυπτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία εφαρμόζει αυτή την τακτική κάθε φορά που βλέπει πώς η Ελλάδα δημιουργεί εταιρικές σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διέδωσαν επίσης προπαγάνδα για νέους δεσμούς με το Ισραήλ. Η Τουρκία μάλιστα προσποιείται ότι πολεμούσε τη Χεζμπολάχ στη Συρία ως μέρος της εκστρατείας.

Υπήρξαν ακόμη και αναφορές για «ερωτική σχέση» με το Ισραήλ και την Τουρκία σχετικά με τη Συρία την άνοιξη του 2020.

Ποιος ήταν ο στόχος της Τουρκίας;

Να σαμποτάρει τη συμφωνία του αγωγού φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, η οποία διαπραγματεύτηκε μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Ιουλίου 2020. Τον Μάιο του 2020 η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος καταδίκασαν την Τουρκία για εχθρότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στην καταδίκη. Η πολιτική του Ισραήλ είναι να επικεντρώνεται στις απειλές του Ιράν, αλλά υπαινιγμοί πέρυσι έδειξαν ότι ανησυχεί και για τις προκλήσεις της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πραγματική «συμφιλίωση» της Τουρκίας με το Ισραήλ ήταν ξεκάθαρη τον Αύγουστο του 2020 όταν η Άγκυρα απειλούσε να διακόψει τους δεσμούς με τα ΗΑΕ προχωρούσαν σε μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Συνήθως όταν οι χώρες συμφιλιώνουν και επαναφέρουν τις σχέσεις, δεν προσπαθούν να καταστρέψουν και να απομονώσουν τις σχέσεις της άλλης χώρας. Ο στόχος της Τουρκίας, στο τέλος, είναι να απομονώσει το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο μέσω των ισχυρισμών της για «συμφιλίωση».

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2020 η Τουρκία δοκίμασε ξανά την ιστορία της «συμφιλίωσης», προσποιούμενη ότι είχε στείλει νέο πρέσβη στο Ισραήλ. Όπως αποδείχθηκε, το άτομο που στάλθηκε ήταν γνωστό για ακραίες δηλώσεις κατά του Ισραήλ.

Το Al-Jazeera και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης λειτουργούσαν και πάλι για να διαδώσουν την αφήγηση. Όπως αποκαλύφθηκε, οι δηλώσεις περί  συμφιλίωσης ήταν σε μεγάλο βαθμό μύθος. Η Άγκυρα εμφάνισε τότε έναν χάρτη που έδειχνε πως Τουρκία καιΙσραήλ είχαν έρθει σε συμφωνία για τις ΑΟΖ, "διαγράφωντας" την Κύπρο.

Η Τουρκία στην πραγματικότητα δεν είναι γείτονας με το Ισραήλ στη θάλασσα, αφού υπάρχει μια μεγάλη νησιωτική χώρα που ονομάζεται Κύπρος στη μέση.

Η Κύπρος και το Ισραήλ μοιράζονται αποθέματα φυσικού αερίου στη θάλασσα. Ιδίως το πεδίο της Αφροδίτης έχει ένα μικρό μέρος που εκτείνεται στη θαλάσσια ζώνη του Ισραήλ. Στις 9 Μαρτίου προέκυψαν αναφορές για ένα πλαίσιο για το πεδίο. Ο στόχος της Τουρκίας ήταν να επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τις ΑΟΖ.  Ο στόχος της Τουρκίας είναι να διαδίδει ιστορίες σχετικά με τη συμφιλίωση της με άλλες χώρες για να δει αν μπορεί να τις "κολλήσει" στην πράξη και στη συνέχεια να επιδιώξει να επιβραδύνει τους ισραηλινούς δεσμούς με την Κύπρο και την Ελλάδα τα ΗΑΕ και τους δεσμούς Σαουδικής Αραβίας -Ελλάδας και Ελλάδας-ΗΑΕ-Αιγύπτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ γνωρίζει ότι η Τουρκία φιλοξενεί τη Χαμάς και η Αίγυπτος βλέπει ότι φιλοξενεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ ο Κόλπος γνωρίζει ότι η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τα μέσα ενημέρωσης για να υπονομεύσει τις επιτυχίες τους. Υπό το καθεστώς της Τουρκίας, το τελευταίο πράγμα που ήθελε ήταν να συνεργαστούν καλά τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ, καθώς στόχος της ήταν να απομονώσει την Ελλάδα, να απομονώσει το Ισραήλ, να απομονώσει κάθε κράτος του Κόλπου και την Αίγυπτο και να τους αναγκάσει να συνεργαστούν μαζί της, υπό τους όρους της.

https://youtu.be/Lija_eV8kuk

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ