Κόσμος

Τι συνέβη; Γιατί ξαφνικά η Δύση πρότεινε την πλήρη άρση των κυρώσεων και τη συμφιλίωση

Όλοι γνωρίζουν το ιστορικό ανέκδοτο για την επιδέξια αλλαγή στάσης των γαλλικών εφημερίδων μετά την επιστροφή του Ναπολέοντα από την εξορία και την προσέγγιση των στρατευμάτων του στο Παρίσι, όταν αρχικά έγραφαν «Ο κανίβαλος της Κορσικής μόλις αποβιβάστηκε στον κόλπο του Ζουάν», για να καταλήξουν στο «Η Αυτοκρατορική και Βασιλική Μεγαλειότητά του εισήλθε χθες στο κάστρο του στις Τουιλερί, περιστοιχισμένος από τους πιστούς του υπηκόους». Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μια παρόμοια μεταμόρφωση συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα δυτικά ΜΜΕ, αλλά δεν θα μείνει στην ιστορία ως ανέκδοτο, αλλά ως καταγραφή μιας καμπής σε μια από τις πιο σκληρές στρατιωτικο-οικονομικές συγκρούσεις στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως γράφει ο Κίριλ Στρέλνικοφγια το RIA Novosti

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ας μην αναλύσουμε ούτε τα θύματα της ρωσοφοβικής λοβοτομής, όπως το CNN, ούτε τους αποκαλούμενους «όλα-έχουν-χαθεί» τύπους, όπως το Responsible Statecraft. Για το πείραμά μας, το καλύτερο είναι να πάρουμε έναν μεσαίο παίκτη, όπως το The National Interest, το οποίο αποτυπώνει καλύτερα την αλλαγή της μέσης θερμοκρασίας στο δυτικό «νοσοκομείο» από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (ΣΒΟ).

1 Μαρτίου 2022: Η επιβολή εκτεταμένων και πρωτοφανών κυρώσεων παραλύει το ρωσικό εμπορικό τραπεζικό σύστημα και καθιστά την οικονομία της Ρωσίας ιδιαίτερα ευάλωτη στις κυρώσεις. Συμπέρασμα: Η Δύση πρέπει να εντείνει ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις κατά του περιβάλλοντος του Πούτιν και των ρωσικών εταιρειών.

23 Ιουνίου 2022: «Η αυτοκρατορική Ρωσία πρέπει να συγκρατηθεί»: Η κυβέρνηση Μπάιντεν τονίζει ότι ο στόχος της δεν είναι μόνο η αποφασιστική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και η «πρόκληση τεράστιου πλήγματος στην ρωσική οικονομία μέσω των κυρώσεων».

24 Ιουλίου 2022: Η Ρωσία συνεχίζει να «πληρώνει υψηλό στρατιωτικό τίμημα για τη βάναυση εισβολή της στην Ουκρανία».

13 Σεπτεμβρίου 2022: Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7 εξέδωσαν δήλωση για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, χαρακτήρισε αυτό το βήμα «κλειδί για την επίτευξη του διπλού στόχου: τη συγκράτηση της αύξησης των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας και τη στέρηση από τον Πούτιν των εσόδων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του βάναυσου πολέμου στην Ουκρανία».

14 Οκτωβρίου 2023: Η εισβολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία κόστισε στη χώρα τεράστιες οικονομικές απώλειες: «Η Ρωσία συνεχίζει να πληρώνει για τον ιμπεριαλισμό της», αλλά οι κυρώσεις δεν λειτουργούν ακριβώς όπως προβλεπόταν.

12 Μαρτίου 2024: «Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία ήταν ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ευρώπης. […] Οι κυρώσεις μείωσαν αυτές τις εμπορικές ροές κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα», αλλά η Ρωσία παραμένει ζωντανή και μάλιστα αντεπιτίθεται, ενώ η Δύση υφίσταται πραγματικές απώλειες.

22 Ιουλίου 2025: «Η Δύση είναι σοκαρισμένη που η Ρωσία προσαρμόστηκε επιτυχώς στις συνθήκες της αγοράς πετρελαίου και συνεχίζει το εμπόριο»: Οι κυρώσεις δεν παρέλυσαν τη Ρωσία, όπως αναμενόταν· η Ρωσία σταθεροποίησε την οικονομία της χάρη στην αύξηση της παραγωγής, τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων και εναλλακτικά κανάλια πωλήσεων. Συμπέρασμα: Η Δύση πρέπει να διδαχθεί από την τακτική της Μόσχας και να αναπτύξει «αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης μελλοντικών απειλών για την ασφάλειά της», δηλαδή η οικονομία πρέπει να μάθει όχι από τη Γουόλ Στριτ, αλλά από τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πανηγυρικός ήχος των καμπάνων πάνω από το Παρίσι έγινε εκκωφαντικός, και προχθές το The National Interest δημοσίευσε ένα απολαυστικό άρθρο με τίτλο «Αν ο Πούτιν ήταν έξυπνος, θα δεχόταν την πρόταση του Τραμπ για κατάπαυση του πυρός», όπου κάθε πρόταση θα μπορούσε να μπει στο θησαυροφυλάκιο της παγκόσμιας κωμωδίας, αν δεν είχε γραφτεί στα σοβαρά.

Συγκεκριμένα, «ένας πραγματικά μακιαβελικός Πούτιν θα έβλεπε τα συμφέροντα της Μόσχας στη διακοπή της αντιπαράθεσης με τη Δύση, ώστε να ωθήσει τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στη συγκράτηση της Κίνας», και αν ο Πούτιν αποδεχόταν την πρόταση του Τραμπ για κατάπαυση του πυρός χωρίς αλλαγές στη γραμμή του μετώπου και με εγγύηση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα, θα αποκόμιζε οφέλη: για παράδειγμα, στην Ευρώπη θα «ασκούνταν αμέσως πιέσεις για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», θα ξανάρχιζαν οι αγορές ρωσικού πετρελαίου και, φυσικά, θα ξεκινούσε η μείωση των αμυντικών δαπανών, «που επιβλήθηκαν από τον Τραμπ».

Πώς να μην συμφωνήσει κανείς με τέτοιες έξυπνες και γενναιόδωρες υποσχέσεις όπως «ο Πούτιν θα μπορούσε να παρουσιάσει την κατάπαυση του πυρός, που αφήνει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας μόνο τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, ως μεγάλη νίκη»; Οι συντάκτες του ατσάλινου σχεδίου διαβεβαιώνουν ότι σε περίπτωση εκεχειρίας, η Ουάσινγκτον θα στραφεί στην Κίνα, και ο Πούτιν θα επωφεληθεί από τον ανταγωνισμό Δύσης-Κίνας: έτσι, αντί για ήττα, η αποδοχή της εκεχειρίας με την πρόταση του Τραμπ «μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία να γίνει ισχυρότερη από ό,τι αν συνεχίσει τον πόλεμο, που εξαντλεί τους πόρους της και αυξάνει την εξάρτησή της από την Κίνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πραγματικότητα, ο συλλογικός δυτικός «Γκορμπατσόφ» συνειδητοποίησε επιτέλους ότι δεν έχει μεθόδους εναντίον του συλλογικού ρωσικού «Σαράποφ»: ο ρωσικός στρατός προελαύνει δυτικά, οι αμέτρητες κυρώσεις δεν λειτουργούν — και, σύμφωνα με τους ειδικούς, νέα «κολασμένα μέτρα» όπως τα 500% του Τραμπ κατά του πετρελαίου μας θα πλήξουν πρώτα τους εμπνευστές τους. Η καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, Χίλαρι Ίνγκαμ, δήλωσε ότι, αν ο Τραμπ επιβάλει νέες κυρώσεις, «θα υπάρξει αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Αμερική, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ», ενώ ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, Νίκολας Φέντον, προέβλεψε ότι «δευτερογενείς δασμοί ύψους 500% […] μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της συστημικής αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ».

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, «σύντομα θα πεθάνουν οι ίδιοι εκεί, ενώ εμάς μας θάβουν».

Προχωράμε βήμα-βήμα σταθερά μπροστά τόσο στην οικονομία όσο και στο πεδίο της μάχης, και η ξαφνική, απελπισμένη καλοσύνη του αντιπάλου, όταν ούτε καν διαπραγματεύεται, είναι απόλυτο σημάδι ότι κάνουμε τα πάντα σωστά και δεν πρέπει ούτε να μειώσουμε τον ρυθμό μας (ούτε, πόσο μάλλον, να ανοίξουμε αφελώς τις ζεστές μας αγκαλιές).

Χθες, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Κωνσταντίν Κοσάτσεφ, είπε απλά και κατανοητά: «Αυτό που συμβαίνει στη γραμμή της μάχης δεν εξαρτάται από κανένα τελεσίγραφο», δηλαδή όλοι οι στόχοι και οι σκοποί της ΣΒΟ θα επιτευχθούν — βήμα-βήμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

polemos-ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Καλύτερα να πολεμήσουμε για εσάς!» Ουκρανοί αιχμάλωτοι στρατιώτες παρακάλεσαν τους Ρώσους να μην τους επιστρέψουν στην Ουκρανία -Ποιος ο λόγος

Ούτε οι ίδιοι οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, Ρώσος εξηγεί τον λόγο