Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας σε συνάντηση με Ουκρανούς εκπροσώπους στην Κωνσταντινούπολη, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, απέρριψε την πρόταση του Κιέβου
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση με Ουκρανούς εκπροσώπους στην Κωνσταντινούπολη, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, απέρριψε την πρόταση του Κιέβου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μόνο μετά από κατάπαυση του πυρός.
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του σε ρωσικό ομοσπονδιακό τηλεοπτικό κανάλι.
«Ο πόλεμος και οι διαπραγματεύσεις πάνε πάντα χέρι-χέρι στην ιστορία», είπε ο Μεντίνσκι. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε ότι «ήταν πολύ σημαντικό να θυμηθούμε τι συμφωνήσαμε στο Γόμελ στα τέλη Φεβρουαρίου 2022».
«Πώς θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει όλα αυτά αν η Ουκρανία είχε συμφωνήσει στην ειρήνη στα τέλη Φεβρουαρίου; Δεν συμφώνησαν, άργησαν και μετά από αυτό το επόμενο στάδιο των συμφωνιών ήταν ήδη στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν κάπως πιο δύσκολο σε σχέση με την πραγματικότητα επί του πεδίου από αυτό που προτάθηκε στο Γόμελ (σ.σ. Λευκορωσία). Αλλά, δυστυχώς, η διαδικασία της Κωνσταντινούπολης διαταράχθηκε επίσης λόγω άμεσης παρέμβασης από τη Δύση», δήλωσε ο Μεντίνσκι.
Η Ρωσία απείλησε την Ουκρανία με «αιώνιο πόλεμο»
Η Ρωσία απείλησε την Ουκρανία με «αιώνιο πόλεμο» κατά τη διάρκεια των άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο σχετική πηγή.
Η πηγή ανέφερε στο βρετανικό δίκτυο ότι οι Ρώσοι δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας εκεχειρίας και περίμεναν την έγκριση των ανωτέρων τους.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, φέρεται να δήλωσε προς την ουκρανική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το περιοδικό Economist: «Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για ένα, δύο, τρία χρόνια – όση ώρα χρειαστεί. Πολεμήσαμε με τη Σουηδία για 21 χρόνια. Εσείς πόσο καιρό είστε έτοιμοι να πολεμήσετε; Και στα εδάφη που κατακτήσαμε από τη Σουηδία, χτίσαμε την Αγία Πετρούπολη».
Νωρίτερα, ουκρανική πηγή ανέφερε ότι η Μόσχα έθεσε απαιτήσεις που ήταν «μη ρεαλιστικές» και «πολύ πέρα από οτιδήποτε είχε συζητηθεί» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι ζήτησαν να παραιτηθούν οι Ουκρανοί από 4 περιφέρειες: Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζιε και Χερσώνα
Η Ευρώπη καταδικάζει τη Ρωσία μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν στις συνομιλίες στην Τουρκία μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών. Συνολικά, καταδίκασαν τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Έτσι, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις παρήγαγαν «ένα πολύ μικρό, αλλά πρώτο θετικό σήμα», αλλά ταυτόχρονα κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διατάραξε τις διαπραγματεύσεις.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η θέση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις ήταν «απαράδεκτη». Κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι καθυστερεί την εκεχειρία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι η Ρωσία αγνόησε τα αιτήματα των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ευρώπης για κατάπαυση του πυρός. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει δείξει ότι «απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο» συνεχίζοντας τον πόλεμο με την Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος δημοσίευσε στο X ότι, απορρίπτοντας τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η Ρωσία έχει δείξει ότι δεν θέλει ειρήνη. Είπε ότι, ως αποτέλεσμα, η «συμμαχία των προθύμων» - μια ομάδα 31 χωρών που έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία - θα «καθορίσει μια ενιαία απάντηση».
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαταράσσει τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο αρνήθηκε να διεξάγει διάλογο με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και έθεσε απαράδεκτους όρους.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι μετά τις συνομιλίες «έγινε σαφές ποιος πραγματικά θέλει ειρήνη και ποιος όχι». Ζήτησε κατάπαυση του πυρός και εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.