Κόσμος

Ξανά αρχίζει η ψηφοφορία των Καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα – Περισσότερες οι πιθανότητες να βγει λευκός καπνός

Και σήμερα Πέμπτη, η προσοχή συνεχίζει να είναι στραμμένη στο Βατικανό καθώς στις 10:30 το πρωί ξεκινά η δεύτερη ψηφοφορία στο Κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Πάπα. Φυσικά η ερώτηση όλων είναι αν τελικά σήμερα θα ακούσουμε το «habemus papam».

Μετά την πρώτη και άκαρπη (όπως αποδείχθηκε) ψηφοφορία στο Κονκλάβιο που ξεκίνησε μέσα στην Καπέλα Σιστίνα, το απόγευμα της Τετάρτης και διήρκησε συνολικά 3 ώρες, οι σχεδόν 50.000 πιστοί που βρέθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, είδαν από την κόκκινη καμινάδα να βγαίνει μαύρος καπνός. Αυτό σηματοδότησε αμέσως τις προετοιμασίες των υπόλοιπων ψηφοφοριών που αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα το πρωί (08.05.2025).

Όπως ορίζει το πρωτόκολλο, σήμερα αναμένονται 4 νέες ψηφοφορίες, 2 το πρωί και 2 το απόγευμα.

Η πρώτη (σημερινή) ψηφοφορία θα γίνει στις 10:30 ενώ η επόμενη στις 12:00. Το απόγευμα οι 133 Καρδινάλιοι θα ψηφίσουν ξανά στις 18:30 και στις 20:00.

Όλοι ελπίζουν να βγει λευκός καπνός από τη δεύτερη κιόλας ψηφοφορία. Στην περίπτωση όμως που αυτό δεν γίνει στις 4 προγραμματισμένες ψηφοφορίες, τότε θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία μέχρι τουλάχιστον 89 Καρδινάλιοι (από τους 133) να επιλέξουν κοινού τον επόμενο ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν πως στη σημερινή ψηφοφορία θα αυξηθούν οι πιθανότητες εκλογής του νέου Πάπα, δεδομένου ότι το 2005 ο Πάπας Βενέδικτος είχε εκλεγεί κατά την 4η ψηφοφορία και ο Πάπας Φραγκίσκος, το 2013, στην 5η.

Όσον αφορά τα «κωλύματα» που αντιμετώπισαν οι Καρδινάλιοι και ακόμα δεν έχουν αποφασίσει σε ένα κοινό πρόσωπο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αριθμό ρεκόρ εκλεκτόρων καρδιναλίων και στο ότι προέρχονται από εβδομήντα μια διαφορετικές χώρες.

Ούτως ή άλλως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία βρίσκεται σε περίοδο «κρίσης» μετά την προοδευτική πολιτική του εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκου.

Οι καρδινάλιοι αγωνιούν για το ποιον υποψήφιο θα επιλέξουν καθώς από τη μία υπάρχει η ανάγκη να έρθουν παραπάνω πιστοί στην εκκλησία (ΛΟΑΤΚΙ άτομα, γυναίκες και άνθρωποι από κάθε χώρα), από την άλλη, φοβούνται πως στην περίπτωση που γίνει αυτό, θα χαθεί η «ταυτότητα» της εκκλησίας και θα απομακρυνθούν οι παραδοσιακοί πιστοί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ