Κόσμος

Ισπανία: Σε έξαρση βρίσκονται οι κλοπές τροφίμων με το ελαιόλαδο να έχει την τιμητική του

Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό μα οι κλοπές είναι σε έξαρση στην Ισπανία κι έχουν ως επίκεντρο τους τα τρόφιμα

Στη Μαδρίτη κλέβουν λάδι, στη Γαλικία τα λικέρ και στην περιοχή της Ριόχα σαλάμια. Τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία υποφέρουν.

Σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις συμβαίνουν ληστείες και μικροκλοπές στα σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν προϊόντα «συνήθεις ύποπτοι», όπως ζαμπόν, αλκοολούχα ποτά ή τόνος, αλλά ένας νέος… καλεσμένος έχει μπει στο πάρτι: το ελαιόλαδο. Αυτό επιβεβαιώνεται από την III Έκθεση για κλοπές σε ισπανικά σούπερ μάρκετ, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία αντικλεπτικών συστημάτων STC.

Η τιμή του έχει εκτοξευθεί και όχι άδικα το χαρακτηρίζουν «υγρό χρυσό».

Η ετήσια έκθεση αναλύει τα περισσότερα κλεμμένα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ κάθε αυτόνομης κοινότητας. Το πετρέλαιο είναι ήδη «βασιλιάς» σε οκτώ κοινότητες, την Ανδαλουσία, την Αραγονία, την Καστίλη, την Καταλονία, τη Μαδρίτη και την κοινότητα της Βαλένθια, την Εξτρεμαδούρα και τις Βαλεαρίδες Νήσους. Τόσο πολύ, που γίνεται συνηθισμένο να βλέπουμε τα μπουκάλια λαδιού ενός λίτρου να προστατεύονται από συναγερμούς και υπαλλήλους στα περισσότερα καταστήματα.

Το 2023 το λάδι δεν ήταν στην κορυφή, αναφέρθηκε μόνο ως διαφορικό προϊόν σε δύο αυτόνομες κοινότητες. Τώρα είναι το κύριο πρόβλημα σε 8 από τις 17 ισπανικές κοινότητες. Ειδικά τα λάδια από αναγνωρισμένες μάρκες είναι ο βασικός στόχος.

 

Κλέβουν και οινοπνευματώδη ποτά

 

Το άλλο προϊόν προς κλοπή είναι τα αλκοολούχα ποτά. Τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά είναι το πιο κλεμμένο προϊόν στα σούπερ μάρκετ σε άλλες οκτώ κοινότητες: στις Κανάριες Νήσους, τη Γαλικία, τη Χώρα των Βάσκων, τη Μούρθια, την Αστούρια, την Καντάμπρια, τη Ναβάρα και την Καστίλλη – Λεόν. Από την πλευρά της, στη Λα Ριόχα τα περισσότερα κλεμμένα είναι τα αλλαντικά και τα προϊόντα ξυρίσματος στη Θέουτα και τη Μελίγια.

Πέρυσι, το πετρέλαιο έστειλε στη δεύτερη θέση ψάρια όπως ο τόνος και η παλαμίδα.

Άλλα περίεργα στοιχεία που αποκάλυψε η μελέτη είναι αυτά των πιο κλεμμένων τοπικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ κάθε αυτόνομης κοινότητας. Στα Κανάρια Νησιά, οι κλέφτες επικεντρώνονται στα γκουρμέ προϊόντα, ενώ τα τουρσιά και τα καπνιστά προϊόντα είναι στη λίστα με τα πιο κλεμμένα σε κοινότητες τόσο διαφορετικές όπως η Ναβάρα, η Θέουτα και η Μελίγια.

Στο τελευταίο αστυνομικό δελτίο πρώτο θέμα ήταν η σύλληψη συμμορίας που έκλεψε 15 τόνους ελιές από ένα ελαιοτριβείο κοντά στη Μαδρίτη. Οι εμπλεκόμενοι αποκόμισαν με τη δραστηριότητά τους οικονομικό όφελος σχεδόν 100.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Τελώνες», πράκτορες σφράγισαν επίσης δεξαμενή 26.000 λίτρων λαδιού που προοριζόταν για πώληση, ενώ σε άλλη περιοχή καταγράφθηκε κλοπή 60.6 τόνων ελιών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ