Οικονομία

Καβάλα: Στόχος παραγωγής 8.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Ένα νέο κεφάλαιο επιχειρεί να ανοίξει η Energean στην ελληνική πετρελαϊκή παραγωγή, στρέφοντας πλέον το ενδιαφέρον της στο κοίτασμα «Έψιλον», στον κόλπο της Καβάλας. Την ώρα που τα ιστορικά κοιτάσματα του Πρίνου πλησιάζουν στο τέλος της οικονομικά βιώσιμης εκμετάλλευσής τους, η εταιρεία εξετάζει ένα επενδυτικό σχέδιο μεγάλης κλίμακας, το οποίο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ο σχεδιασμός αφορά την αξιοποίηση ενός ήδη γνωστού πετρελαϊκού κοιτάσματος, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 27 εκατομμυρίων βαρελιών. Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων παραγωγικών υποδομών, ώστε η ημερήσια παραγωγή να φθάσει στην αιχμή της έως τα 8.000 βαρέλια πετρελαίου και να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για περίπου μία πενταετία.

Το έργο, πάντως, δεν έχει περάσει ακόμη στο στάδιο της οριστικής υλοποίησης. Το σχέδιο βρίσκεται υπό αξιολόγηση και θα πρέπει να εξεταστεί από την ελληνική κυβέρνηση και την αρμόδια Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δώδεκα γεωτρήσεις για την ανάπτυξη του «Έψιλον»

Το νέο σχέδιο προβλέπει συνολικά δώδεκα γεωτρήσεις, από τις οποίες οι έξι θα είναι παραγωγικές. Οι υπόλοιπες θα υποστηρίζουν τη λειτουργία του κοιτάσματος, με πέντε γεωτρήσεις εισπίεσης νερού και μία εισπίεσης όξινου αερίου.

Το «Έψιλον» βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πρίνου και δεν αποτελεί νέα ανακάλυψη. Η παρουσία πετρελαίου είχε επιβεβαιωθεί ήδη από το 2000, ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν γεωτρήσεις και περιορισμένη παραγωγή.

Σύμφωνα με την Energean, από το κοίτασμα έχουν ήδη αντληθεί περίπου 830.000 βαρέλια πετρελαίου. Το υπό εξέταση σχέδιο αποσκοπεί στην πολύ ευρύτερη αξιοποίηση των αποθεμάτων του, με τεχνικές παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη παραγωγής σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Ο Πρίνος ολοκληρώνει τον παραγωγικό του κύκλο

Η επένδυση εξετάζεται σε μια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία δηλώνει ότι η συνέχιση της παραγωγής από τα ιστορικά κοιτάσματα του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμη.

Ο Πρίνος αποτελεί το σύμβολο της ελληνικής πετρελαϊκής παραγωγής από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, οι εγκαταστάσεις του συνδέθηκαν με τη βιομηχανική δραστηριότητα της Καβάλας και τη διατήρηση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Ωστόσο, η φυσική μείωση της παραγωγής, σε συνδυασμό με το κόστος λειτουργίας των παλαιών εγκαταστάσεων, έχει επιβαρύνει την οικονομική εικόνα της δραστηριότητας. Η Energean αναφέρει ότι οι σωρευτικές φορολογικές ζημιές από την παραχώρηση του Πρίνου έχουν ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Γι' αυτό και ο νέος σχεδιασμός δεν στηρίζεται στην απλή συνέχιση της υφιστάμενης λειτουργίας. Αντίθετα, η εταιρεία δίνει έμφαση στην αποσύνδεση του «Έψιλον» από τις παλιές, ενεργοβόρες υποδομές, καθώς και στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος μέσω εξηλεκτρισμού και εξοικονόμησης ενέργειας.

Πότε θα μπορούσε να αρχίσει η παραγωγή

Η Energean τοποθετεί την επιδιωκόμενη έναρξη της νέας παραγωγής προς το τέλος της δεκαετίας, εφόσον ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες αδειοδότησης και ο τεχνικοοικονομικός σχεδιασμός.

Η άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος ισχύει έως το 2039, ενώ η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης έως δύο πενταετών παρατάσεων.

Αυτό δημιουργεί το περιθώριο για παραγωγική δραστηριότητα και μετά το 2040, χωρίς όμως να σημαίνει ότι έχει ήδη εγκριθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργίας μέχρι εκείνη τη χρονιά.

Το ίδιο ισχύει και για το ύψος της επένδυσης. Η εκτίμηση ότι το κόστος μπορεί να πλησιάσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ εξαρτάται από την τελική τεχνική λύση και δεν αποτελεί ακόμη οριστικοποιημένη επενδυτική απόφαση.

Τι σημαίνει το σχέδιο για την Καβάλα

Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία για την τοπική οικονομία, καθώς οι δραστηριότητες του Πρίνου έχουν συνδεθεί επί δεκαετίες με την απασχόληση και την τεχνική εξειδίκευση στην περιοχή.

Η προοπτική ανάπτυξης του «Έψιλον» μπορεί να δημιουργήσει νέο αντικείμενο δραστηριότητας για τον πετρελαϊκό κλάδο της Καβάλας. Ωστόσο, το μέλλον των σημερινών εγκαταστάσεων και των εργαζομένων δεν έχει καθοριστεί οριστικά.

Η Energean αναφέρει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το προσωπικό της και με τις αρμόδιες αρχές για τις δυνατότητες της επόμενης ημέρας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των εγκαταστάσεων που δεν θα χρησιμοποιηθούν στα νέα έργα.

Και το έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα

Παράλληλα με το «Έψιλον», στον κόλπο της Καβάλας αναπτύσσεται και το έργο Prinos CO₂, μέσω της EnEarth, θυγατρικής της Energean.

Πρόκειται για σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα σε υπόγειο γεωλογικό σχηματισμό, με επενδυτικό προϋπολογισμό που, σύμφωνα με την εταιρεία, ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Στόχος του έργου είναι, σε πλήρη ανάπτυξη από το 2030 και μετά, να μπορεί να αποθηκεύει έως 2,8 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών από βιομηχανικές δραστηριότητες.

Πρόκειται για διαφορετικό έργο από την ανάπτυξη του «Έψιλον», με ξεχωριστό αντικείμενο και επενδυτικό σχεδιασμό.

Η επόμενη ημέρα του Πρίνου, επομένως, δεν περιορίζεται στην παράταση της παλιάς πετρελαϊκής παραγωγής. Η Energean επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα παραγωγική βάση στο «Έψιλον», ενώ ταυτόχρονα επενδύει στον σχεδιασμό υποδομών αποθήκευσης άνθρακα. Το κατά πόσο αυτά τα σχέδια θα προχωρήσουν και με ποιους όρους θα κριθεί από τις εγκρίσεις, την τεχνική τους ωρίμανση και τη δυνατότητα οικονομικά βιώσιμης λειτουργίας τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

Αποκάλυψη για δήλωση Γκιλφόιλ σε Παπασταύρου: «Μπορούμε να αλλάξουμε κυβέρνηση σε όποια χώρα θέλουμε» - Μεγάλες αντιδράσεις από το περιστατικό

Ο προσωπικός δικηγόρος της Αμερικανίδας Πρέσβη διέψευσε κατηγορηματικά τη συγκεκριμένη περιγραφή του διαλόγου αυτού