Κόσμος

Αυτές είναι ίσως οι 10 χειρότερες φυλακές του κόσμου

Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τις 10 χειρότερες φυλακές, όπως τη συνέταξε το HowStuffWorks (σσ: Το HowStuffWorks είναι ένας αμερικανικός εμπορικός ιστότοπος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που ιδρύθηκε από τον καθηγητή και συγγραφέα Marshall Brain, για να παρέχει στο κοινό-στόχο του μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν πολλά πράγματα).

Φυλακή Black Dolphin (Μαύρο Δελφίνι) στη Ρωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γνωστή και ως ποινική αποικία Νο. 6, η Φυλακή Μαύρο Δελφίνι, βρίσκεται στα σύνορα της Ρωσίας με το Καζακστάν. Πήρε το όνομά της από το γλυπτό δελφινιού που δημιουργήθηκε από κρατούμενους, το οποίο είναι τοποθετημένο έξω από το μπροστινό μέρος της υποδοχής. Στη φυλακή στεγάζονται κατά συρροή δολοφόνοι, κανίβαλοι, παιδόφιλοι και Τσετσένοι τρομοκράτες. Κάθε κελί δύο ατόμων βρίσκεται πίσω από τρία σετ χαλύβδινων θυρών και οι τρόφιμοι επιτρέπονται μόνο έξω από αυτούς τους χώρους περιορισμού για 90 λεπτά την ημέρα για άσκηση σε μια βάναυση τσιμεντένια αυλή. Οι κρατούμενοι έχουν χειροπέδες, δεμένα μάτια και περπατούν σκυμμένοι αν χρειαστεί να μεταφερθούν γύρω από την εγκατάσταση. Η βιντεοεπιτήρηση παρακολουθεί όλους τους κρατούμενους 24 ώρες την ημέρα, ενώ οι φρουροί κάνουν γύρους κάθε 15 λεπτά.

Η φυλακή Kamiti Maximum Security βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια Roysambu της Κένυας. Χτίστηκε το 1954 από τους Βρετανούς, διαμορφώθηκε σύμφωνα με παλιομοδίτικα αποικιακές εγκαταστάσεις και κατασκευάστηκε αρχικά για να στεγάσει παραβάτες μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε τον Οκτώβριο του 1952. Η εγκατάσταση έγινε διαβόητη για τη στέγαση πολιτικών κρατουμένων και τις εκτελέσεις με απαγχονισμό. Έχει ακόμα την αρχική αγχόνη, παρά την τελευταία εκτέλεση που έλαβε χώρα το 1987. Η χωρητικότητα της φυλακής είναι 1.200 άτομα αλλά είναι υπερπλήρης, που σημαίνει ότι οι συνθήκες είναι αρκετά άθλιες. Ο ιός HIV, το AIDS, η γονόρροια, η σύφιλη, η φυματίωση και η δυσεντερία λέγεται ότι επικρατούν μέσα στη φυλακή.

Φυλακή Terre Haute στις ΗΠΑ

Αυτή η φυλακή με έδρα την Ιντιάνα έχει το παρατσούκλι «Guantanamo North» και στεγάζει το θάλαμο εκτελέσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μεταξύ των θανατοποινιτών είναι ο βομβιστής της Βοστώνης Τζόχαρ Τσαρνάεφ. Οι εκτελέσεις βρίσκονται σε αναμονή αφού ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε 13 ομοσπονδιακές εκτελέσεις τους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του. Η τελευταία από τις οποίες ήταν η Λίζα Μοντγκόμερι με θανατηφόρο ένεση στις 12 Ιανουαρίου 2021. Το Terre Haute είναι μια μικτή εγκατάσταση ασφαλείας, αλλά περιγράφηκε από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) ότι έχει «εξαιρετικά ανεπαρκείς» συνθήκες εντός της ειδικής μονάδας κράτησής της, η οποία κατέχει θανατοποινίτες. Το σωματείο ισχυρίστηκε επίσης ότι η φυλακή αρνήθηκε στους κρατούμενους την ιατρική περίθαλψη και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ ο υπερβολικός θόρυβος είχε προκαλέσει στέρηση ύπνου.

Κρατική Φυλακή San Quentin στις ΗΠΑ

Η San Quentin είναι η παλαιότερη φυλακή στην Καλιφόρνια και είναι γνωστή για τις κρίσεις βίας. Ανάμεσα στους διαβόητους τρόφιμους, περιλαμβάνονται οι Charles Manson, Scott Peterson και Sirhan Sirhan, που δολοφόνησε τον Robert F Kennedy. Ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ήταν διαβόητη για τη διαφθορά και τις διαφυλετικές ταραχές της. Είναι η μόνη εγκατάσταση θανάτου στην πολιτεία και στεγάζει τον μοναδικό της θάλαμο αερίων - αν και από το 1996 οι εκτελέσεις γίνονταν με θανατηφόρα ένεση. Ωστόσο, η τελευταία εκτέλεση ήταν το 2006. Μια έκθεση του 2005 που διέταξε το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η φυλακή ήταν «παλιά, απαρχαιωμένη, βρώμικη, ανεπαρκώς στελεχωμένη, κακώς συντηρημένη με ανεπαρκή ιατρικό χώρο και εξοπλισμό και υπερπλήρης». Τον Μάρτιο του 2023, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, ανακοίνωσε μια «ιστορική μεταμόρφωση» της φυλακής.

Φυλακή Ντιγιαρμπακίρ στην Τουρκία

Η εγκατάσταση χτίστηκε το 1980 από το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά το τουρκικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, η φυλακή έγινε κέντρο στρατιωτικού νόμου όπου οι κρατούμενοι βασανίζονταν. Συνολικά 650.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά το πραξικόπημα για αναγκαστική αφομοίωση των Κούρδων. Περισσότεροι από 500 κρατούμενοι πέθαναν εκεί κατά τη διάρκεια μιας «περιόδου βαρβαρότητας» μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Αν και τέτοιες φρικαλεότητες που πραγματοποιήθηκαν στο Ντιγιαρμπακίρ τις αρνήθηκαν οι υπεύθυνοι, εκατοντάδες πρώην κρατούμενοι μίλησαν για τη φρικτή σωματική και ψυχική κακοποίηση που υπέστησαν εκεί, όπως «παλαιστινιακούς απαγχονισμούς», όπου οι κρατούμενοι είναι κρεμασμένοι από τα χέρια, εικονικές εκτελέσεις, ηλεκτροπληξία στα γεννητικά όργανα, εξαγωγή νυχιών και δοντιών, ακόμη και βιασμό. Το 2021, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η φυλακή θα μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο.

Η φυλακή Mendoza στην Αργεντινή στεγάζει περίπου τρεις φορές τον αριθμό των κρατουμένων για τους οποίους χτίστηκε αρχικά. Πέντε κρατούμενοι είναι συχνά στοιβαγμένοι σε ένα κελί 43 τετραγωνικών ποδιών, με πολλούς να αναγκάζονται να κοιμούνται στο πάτωμα χωρίς στρώμα. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε για τις συνθήκες το 2005, προειδοποιώντας ότι «οι άνθρωποι που φυλακίζονται στη Μεντόζα βρίσκονται σε τόσο απελπιστική κατάσταση που έχουν φτάσει στο σημείο να ράψουν το στόμα τους ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης». Η φυλακή δεν έχει κατάλληλο σύστημα αποχέτευσης με τους κρατούμενους να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες και μπουκάλια αντί για τουαλέτες. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι 90 πιο επικίνδυνοι κατάδικοι στην Αργεντινή κρατούνταν στο Pavilion 5 της φυλακής Mendoza. Οι φρουροί φοβούνταν τόσο πολύ να μπουν σε αυτό, που θα άφηναν τα γεύματα των κρατουμένων σε ένα συμφωνημένο σημείο. Ο Ιταλός φωτογράφος Valerio Bispuri μπόρεσε να πάρει άδεια να μπει μέσα και να τραβήξει φωτογραφίες και το επόμενο φωτογραφικό του δοκίμιο προκάλεσε τέτοια οργή του κοινού, που το Pavilion 5 έκλεισε αμέσως μετά.

Φυλακή Gldani στη Γεωργία

Το 2012, ο Vladimir Bedukadze, πρώην δεσμοφύλακας στη φυλακή Gldani No 8 στην Τιφλίδα της Γεωργίας, κυκλοφόρησε μια σειρά βίντεο από τις πολυάριθμες καταχρήσεις που διαπράχθηκαν εκεί, οι οποίες προκάλεσαν διεθνή οργή και τελικά οδήγησαν σε μεταρρυθμίσεις. Οι κρατούμενοι είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια από τα χέρια των φρουρών, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού. Το βίντεο, το οποίο επιβεβαίωσε μακροχρόνιες καταγγελίες για κακομεταχείριση κρατουμένων, δόθηκε στη δημοσιότητα δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 1ης Οκτωβρίου. Το 2013, σε διάστημα τριών μηνών, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση χορήγησε μεγάλη αμνηστία στις φυλακές, μειώνοντας τον πληθυσμό των 24.000 ατόμων της φυλακής, κατά το ήμισυ. Η φυλακή Gldani βρέθηκε στο επίκεντρο για άλλη μια φορά όταν πραγματοποιήθηκαν εκεί διαδηλώσεις μετά τη φυλάκιση του πρώην προέδρου της χώρας, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Σωφρονιστικό Ίδρυμα Ηνωμένων Πολιτειών, Διοικητική Μέγιστη Εγκατάσταση στις Η.Π.Α

Γνωστό και ως Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων, το ADX (United States Penitentiary, Administrative Maximum Facility) είναι φυλακή υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ. Χτίστηκε το 1994 και φιλοξενεί μερικούς από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Unabomber Ramzi Yousef και Zacarias Moussaoui, που συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Το ADX Florence τέθηκε σε λειτουργία όταν το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών χρειαζόταν μια μονάδα ειδικά σχεδιασμένη για την ασφαλή στέγαση των κρατουμένων που ήταν πιο ικανοί για ακραία βία εναντίον του προσωπικού ή άλλων κρατουμένων, καθώς και των κρατουμένων που θεωρούνταν πολύ υψηλού προφίλ ή υπερβολικά μεγάλοι κίνδυνοι για την ασφάλεια ακόμη και για μια φυλακή υψίστης ασφαλείας. Οι κρατούμενοι περνούν 23 ώρες την ημέρα σε κελιά απομόνωσης 7 επί 12 ποδιών, με μία ώρα να επιτρέπεται για αναψυχή σε ένα μικρό υπαίθριο κλουβί, ενώ φορούν συστήματα συγκράτησης. Ο πρώην διοικητής Ρόμπερτ Χουντ την περιέγραψε ως «μια καθαρή εκδοχή της κόλασης».

Το στρατόπεδο 14 Kaechon - ή Kwan-li-so (ποινική αποικία εργασίας) Νο. 14 - στη Βόρεια Κορέα είναι ένα στρατόπεδο εργασίας που φιλοξενεί πολιτικούς κρατούμενους και απογόνους φερόμενων εγκληματιών. Συχνά έχουν διαπράξει μικρές παραβάσεις, αν υπάρχουν καθόλου. Ιδρύθηκε το 1959 κοντά στην κομητεία Kae'chŏn, στην επαρχία της Νότιας Πιονγκάν. Η μέση ροή του ποταμού Taedong σχηματίζει το νότιο όριο του στρατοπέδου. Είναι περίπου 60 τετραγωνικά μίλια και περιλαμβάνει αγροκτήματα, ορυχεία και εργοστάσια. Οι στρατώνες είναι υπερπλήρεις, με άνδρες, γυναίκες και μεγαλύτερα παιδιά να ζουν χωριστά, με κρατούμενους συνολικά περίπου 15.000. Ο κύριος σκοπός του στρατοπέδου είναι να κρατήσει τα πολιτικά αναξιόπιστα πρόσωπα - που χαρακτηρίζονται ως «αναξιόπιστα» από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας - μακριά από την κανονική κοινωνία. Οι κρατούμενοι αναγκάζονται να εργάζονται σε ένα από τα ανθρακωρυχεία ή τα εργοστάσια, ενώ το επάγγελμα της επιλογής των κρατουμένων είναι η κτηνοτροφία. Ακόμη και παιδιά ηλικίας 11 ετών αναγκάζονται να εργάζονται στο στρατόπεδο μετά το σχολείο και βλέπουν σπάνια τους γονείς τους.

Φυλακή Gitarama στη Ρουάντα

Οι τρόφιμοι φέρεται να τρώνε τους νεκρούς για να επιβιώσουν, ενώ έχουν επίσης φρικτές ιατρικές καταστάσεις στη «χειρότερη φυλακή του κόσμου». Η φυλακή Gitarama στη Ρουάντα φέρεται να υποφέρει από τεράστιο συνωστισμό, με χιλιάδες τρόφιμους να είναι στριμωγμένοι σε έναν χώρο σχεδιασμένο για μερικές μόνο εκατοντάδες έως χίλιους ανθρώπους. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των κρατουμένων εκεί κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 7.000 ατόμων, ενώ οι αναφορές συγκρούονται για το πόσα άτομα υποτίθεται ότι μπορεί να κρατήσει η φυλακή. Οι συνθήκες στη φυλακή έχουν καταδικαστεί εδώ και καιρό. Το 1995, μια έκθεση αποκάλυψε την άθλια κατάσταση διαβίωσης για όσους βρίσκονταν μέσα. Η Brigitte Troyon, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, είπε: «Οι συνθήκες εδώ είναι εντελώς απάνθρωπες. Είναι επείγον να βελτιωθούν. Μισή ντουζίνα άνθρωποι πεθαίνουν στο Gitarama κάθε μέρα. Εάν ξεσπάσει μια επιδημία, δεν γνωρίζουμε πόσοι θα μπορούσαν να πεθάνουν». Οι πιο πρόσφατες αναφορές είναι θολές, αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί πολύ. Η Ρουάντα χαρακτήρισε επίσης τις αναφορές ως «προϊόν σκευωρίας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ