Κόσμος

Χάγη: Απορρίπτει τις περισσότερες αγωγές της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα το 2017 ότι επιδιώκει να εξαλείψει την «πολυεθνική» κοινότητα της Κριμαίας μέσω του «ρωσικού εθνικισμού που εισάγει διακρίσεις» και ότι χρηματοδοτεί την «εξέγερση» κατά του ουκρανικού κράτους από το 2014.


Το ICJ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα ουσιαστικά παραβίασε τμήματα της συνθήκης κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αποτυγχάνοντας να διερευνήσει τους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και σημεία της σύμβασης κατά των διακρίσεων απαγορεύοντας τις μη ρωσικές γλώσσες στα σχολεία της Κριμαίας μετά την προσάρτησή του.


Ωστόσο, το ICJ αρνήθηκε να απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Μόσχα σε αυτή την υπόθεση, όπως είχε ζητήσει η Ουκρανία.
Το Κίεβο είχε ζητήσει από τη Μόσχα να την αποζημιώσει για εγκλήματα που διέπραξαν φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της τραγωδίας της πτήσης MH17, το αεροπλάνο της Malaysia Airlines που καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου 2017, το οποίο στοίχισε τη ζωή στους 298 επιβάτες, κυρίως Ολλανδούς.
Αλλά το δικαστήριο δεν θέλησε να ζητήσει αυτές τις αποζημιώσεις ή να αποφασίσει για την υπόθεση MH17. Το 2022, ένα ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε δύο Ρώσους πολίτες και έναν Ουκρανό σε «ισόβια κάθειρξη» για τη «δολοφονία» αυτών των 298 ανθρώπων.


Την Παρασκευή, το δικαστήριο θα αποφανθεί για μια άλλη υπόθεση στην οποία η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εφάρμοσε ψευδώς τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948 για να δικαιολογήσει την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
«Το δικαστήριο απέρριψε σχεδόν όλους τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας και αναγνώρισε ότι η πολιτική της Ρωσίας ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της βάσει της Σύμβασης (Διεθνής για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων)», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.


Η ρωσική διπλωματία διαβεβαίωσε ότι το ICJ αναγνώρισε έτσι ότι «στην Κριμαία δεν υπάρχουν διακρίσεις κατά των Τατάρων και των Ουκρανών της Κριμαίας».

 

Το Foreign Affairs ανέφερε ότι η ουκρανική πλευρά προσπάθησε να παρουσιάσει τα μέτρα που έλαβε η Ρωσία κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων των Τατάρων ως δίωξη για εθνοτικούς λόγους, αλλά «το ICJ δεν συμφώνησε με αυτήν την εκτίμηση».


«Το Δικαστήριο δεν βρήκε κανένα στοιχείο διάκρισης στους κανόνες της ρωσικής νομοθεσίας κατά του εξτρεμισμού, όπως δεν βρήκε κανένα ίχνος φυλετικών διακρίσεων στην εφαρμογή αυτών των κανόνων από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε η Μόσχα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ