Artemis Seaford
Κόσμος

Συνεχίζεται το Σκάνδαλο-Οι ΗΠΑ κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση για ψηφιακή κατασκοπία Αμερικανίδας (Εικόνες)

Ένα πρώην στέλεχος της ομάδας τήρησης της πολιτικής ασφάλειας της Meta, η Artemis Seaford, είδε τα δεδομένα της να παραβιάζονται από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποίησε προηγμένο λογισμικό κατασκοπίας, γνωστό ως Predator (Κυνηγός), το οποίο με την σειρά του παρακολουθούσε τα δεδομένα της Αμερικανίδας για έναν ολόκληρο χρόνο. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ.

Η Artemis Seaford, η οποία εργάστηκε στο παρελθόν ως υπεύθυνη εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην ομάδα τήρησης της πολιτικής ασφάλειας της αμερικανικής εταιρείας Meta, παρατήρησε πως το κινητό της τηλέφωνο μολύνθηκε από ιό τον Σεπτέμβριο του 2021, ανέφεραν οι New York Times την Δευτέρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η Seaford βρίσκονταν για ένα χρόνο υπό παρακολούθηση προς όφελος της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ελλάδας, η οποία χρησιμοποιεί ευρέως λογισμικό παρακολούθησης. Το λογισμικό Predator αναπτύχθηκε από μία μυστική ψηφιακή εταιρεία γνωστή ως Cytrox, η οποία λέγεται ότι εδρεύει στα Σκόπια και πουλά εμπορικό λογισμικό κατασκοπίας και άλλα εργαλεία παρακολούθησης," ανέφεραν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Meta

Η Seaford είναι Ελληνοαμερικανίδα πολίτης, η οποία αποτέλεσε πρωταγωνίστρια του πρώτου περιστατικού ενός Αμερικανού πολίτη-στόχου προηγμένου κατασκοπευτικού λογισμικού, ανέφεραν οι Times. Η ίδια υποπτεύθηκε ότι αποτελεί στόχος αφότου είδε το όνομά της σε μία λίστα των κατασκοπευτικών στόχων σε ελληνικά ειδησεογραφικά μέσα τον Νοέμβριο του 2022. Μετέπειτα, πήγε το κινητό της τηλέφωνο στην Ctizien Lab, μία ψηφιακή ερευνητική μονάδα που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η οποία και επιβεβαίωσε μέσω ψηφιακών ελέγχων πως το κινητό της μολύνθηκε από τον ιό.

Μέχρι στιγμής, τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως είναι άγνωστο γιατί ακριβώς η Seaford αποτέλεσε κατασκοπευτικό στόχο. Ήδη πάντως έχει υποβάλει αγωγή έναντι των άγνωστων συμμετεχόντων πίσω από την παρακολούθηση, ελπίζοντας πως ίσως έτσι ξεκινήσει μία σχετική έρευνα.

"Τα στοιχεία δείχνουν πως η παραβίαση με το λογισμικό Predator βασίζονταν σε ιδιωτικές πληροφορίες, τις οποίες πιθανότατα απέκτησε κρατική υπηρεσία πληροφοριών μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών," δήλωσε η ίδια στο Twitter την Δευτέρα.

Δυστυχώς για τους Αμερικανούς, η Seaford δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Σύμφωνα με ΜΜΕ των ΗΠΑ, για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκονταν σε ένα εν εξελίξει πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο ονομάστηκε Greece's Watergate και προήλθε από κατηγορίες πως η χώρα μας μυστικά κατασκόπευε ομάδες πολιτικών, ακτιβιστών, επιχειρηματιών και άλλων, χρησιμοποιώντας κατασκοπευτικό λογισμικό όπως το Predator. 

Predator

"Ελπίζω αυτή η ιστορία να ενθαρρύνει άλλα θύματα κατασκοπευτικού λογισμικού να μιλήσουν δημόσια. Υπάρχουν περισσότεροι από εμάς εκεί έξω και οι ιστορίες μας δεν πρέπει να φιμωθούν," πρόσθεσε η ίδια. "Αξίζουμε καλύτερα. Εν τέλει, χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας προστατεύει."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελληνική Απάντηση

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί την χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού για να χακάρει και να παρακολουθήσει την Seaford.

Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στις Times την Δευτέρα, "Οι ελληνικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφάλειας δεν έχουν αποκτήσει ή χρησιμοποιήσει το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Όσοι αναφέρουν το αντίθετο είναι λάθος... Η αναφερόμενη χρήση αυτού του λογισμικού από κυβερνητικές αρχές βρίσκεται υπό εν εξελίξει δικαστική έρευνα."

GALLERY

Artemis Seaford
Artemis Seaford
Artemis Seaford
Artemis Seaford
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ