Κόσμος

Η Γερμανία αναπτύσσει τριετές σχέδιο για τον πλήρη εξοπλισμό όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Γερμανία ξεκινά μια ταχέως επιταχυνόμενη διαδικασία προμηθειών για να εξοπλίσει «κάθε στρατιώτη» από τις ένοπλες δυνάμεις της με εξοπλισμό προσωπικού όπως προστατευτικό εξοπλισμό, οπτικά νυχτερινής όρασης και σακίδια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο της άμυνας.

Η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει σχεδόν διπλάσιο από αυτόν τον χρόνο, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πρόσθεσε το χαρακτήρα του επείγοντος στο έργο. Η χρηματοδότηση για τα αντικείμενα θα παρασχεθεί από το ειδικό ταμείο όπλων της κυβέρνησης 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (107 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), μια σεισμική αύξηση των αμυντικών δαπανών με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών υποχρηματοδότησης σε καιρό ειρήνης και την απόκτηση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού για την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόφαση για τον εξοπλισμό προσωπικού αποκαλύφθηκε από τον αξιωματούχο αυτή την εβδομάδα στο Διεθνές Συνέδριο Τεθωρακισμένων Οχημάτων στο Λονδίνο, πριν το Βερολίνο ανακοινώσει, μετά από πολλή διαμάχη και καθυστέρηση, ότι τελικά συμφώνησε να στείλει 14 κύρια άρματα μάχης Leopard 2A6 στην Ουκρανία. Την απόφαση Leopard του Βερολίνου ακολούθησε σύντομα η κυβέρνηση Μπάιντεν, που ενέκρινε την προμήθεια των κύριων αρμάτων μάχης M1 Abrams. Τα τανκς προσφέρουν στο Κίεβο πρόσθετη δύναμη πυρός για να αντιμετωπίσουν μια νέα ρωσική επίθεση.

Για τον γερμανικό στρατό, «έχουμε σχέδια να προμηθευτούμε εξοπλισμό που θα μας έπαιρνε μέχρι περίπου το 2028 ή το 2029, αλλά τελικά όλοι θα τον πάρουν [νωρίτερα]», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν προσδιορίζεται σύμφωνα με τους κανόνες του συνεδρίου. «Μιλάμε για προστατευτικό εξοπλισμό, κράνη, οπτικά νυχτερινής όρασης, σακίδια, τέτοια πράγματα. Το μετακινήσαμε προς τα εμπρός, με στόχο να εξοπλίσουμε κάθε στρατιώτη στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις τα επόμενα τρία χρόνια».

Ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Breaking Defense, είπε ότι η Γερμανία σχεδιάζει επίσης να προχωρήσει σε μια προσπάθεια διατήρησης της ικανότητας να αναβαθμίσει όλα τα άρματα μάχης Leopard στη διαμόρφωση 2A7. «Αυτό θα περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των πυργίσκων και είναι ένα από τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα άρματα μάχης σε οποιοδήποτε σύστημα διαχείρισης μάχης αναπτυχθεί εν τω μεταξύ», είπε ο αξιωματούχος.

Τα οχήματα αναμένεται να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι περίπου το 2045 «ή ίσως λίγο πιο πέρα» και στη συνέχεια να ανοίξουν τον δρόμο για το γαλλογερμανικό σύστημα μάχης εδάφους (MGCS), το οποίο θα αντικαταστήσει επίσης το γαλλικό κύριο άρμα μάχης Leclerc.

Μεταξύ μιας σειράς άλλων προμηθειών του γερμανικού στρατού, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση για 133 τεθωρακισμένα οχήματα βαρέων όπλων Boxer (HWC), των οποίων οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2025 και θα ολοκληρωθούν έως το 2030. Εξήγησε ότι τα μηχανοποιημένα τάγματα πεζικού θα παραλάβουν 150 νέα οχήματα που θα μπορούσαν επίσης να διαμορφωθούν σύμφωνα με το πρότυπο Boxer HWC ή μια εναλλακτική πλατφόρμα.

«Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφασίσουμε και να συνάψουμε σύμβαση το συντομότερο δυνατό, ώστε οι παραδόσεις να ξεκινήσουν κάπου κοντά στο 2028», είπε για την τελευταία προμήθεια. «Η γενική μας ιδέα είναι να δημιουργήσουμε μια ομοιογενή ταξιαρχία σε τροχούς που θα ενσωματώνουν όλα τα μέσα που έχουν μεγάλο βαθμό επιχειρησιακής αυτονομίας και μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινή δύναμη. Ο πυρήνας αυτού θα είναι ο στόλος των Boxer», πρόσθεσε.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι συζητήσεις για το μέλλον του τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού FUCHS (αλεπού), με το Βερολίνο να «ενδιαφέρεται πολύ» για το όχημα Patria 6×6 μετά την υπογραφή επιστολής προθέσεων (LOI) για ένταξη στο Common Armored Vehicle System υπό τη Φινλανδία (CAVS) τον Ιούνιο του 2022.

«Μία από τις επιλογές είναι η Patria, ίσως όχι για όλες τις FUCHS που έχουμε σε υπηρεσία και χρειαζόμαστε αντικατάσταση, αλλά μερικές από αυτές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Σίγουρα θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε κάτι τέτοιο [CAVS] με την εθνική μας βιομηχανία, αλλά θα μας κόστιζε κάπου μεταξύ επτά με εννέα χρόνια προτού μπορέσει να δημιουργηθεί κάτι», είπε ο ίδιος.

Για πυροβολικό μέσου βεληνεκούς υποστήριξης έμμεσων πυρών, το αυτοπροωθούμενο Howitzer (SPH) PzH 2000 155 χιλιοστών του Γερμανικού Στρατού θα είναι σε υπηρεσία για «ίσως» άλλα 15 έως 20 χρόνια, αλλά έχει εντοπιστεί η ανάγκη για δυνατότητα υποστήριξης με τροχούς.

«Θα μπορούσε να βασίζεται στην πλατφόρμα Boxer, η οποία είναι λίγο πολύ η προτιμώμενη επιλογή προς το παρόν επειδή είναι σχεδόν έτοιμη ή κάτι παραπάνω από ένα πρωτότυπο», είπε ο αξιωματούχος. «Όσο νωρίτερα κλείσουμε τα συμβόλαια, τόσο το καλύτερο [γιατί] το αργότερο θέλουμε να αγωνιστούμε το 2029».

Κατά τα άλλα, η Γερμανία συμφώνησε να παράσχει στο ΝΑΤΟ μια πρώτη επιχειρησιακή χερσαία μεραρχία το 2025 για να υποστηρίξει την Κοινή Ομάδα Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF), ενώ μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι η παροχή μιας σύγχρονης μηχανοποιημένης μεραρχίας έως το 2027 και δύο περαιτέρω τμημάτων στο συμμαχία έως το 2031.

«Μιλάμε για 30.000 στρατιωτικούς σε αντίθεση με 6.000 [για την υποστήριξη του νέου σχεδίου διαίρεσης γης]», σημείωσε ο αξιωματούχος. «Πρόκειται για μονάδες που θα πρέπει να μπουν στη μάχη, με ό,τι έχουν στη διάθεσή τους, σε μόνιμη βάση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ