Κόσμος

Τέλεια καταιγίδα για τον Κιμ Γιονγκ Ουν! Η Ουκρανία δικαιολογία για τη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος

Αν η Πιονγκγιάνγκ χρειαζόταν άλλη μια δικαιολογία για να συνεχίσει το πρόγραμμα πυρηνικών της όπλων, τη βρήκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ιδέα ότι μια από τις λίγες χώρες που εγκατέλειψαν οικειοθελώς το πυρηνικό της οπλοστάσιο δέχεται επίθεση ακόμη και από τη χώρα στην οποία παρέδωσε τις κεφαλές δεν πέρασε απαρατήρητη στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανάλυση του CNN.

Αντίθετα, οι ενέργειες της Μόσχας έδωσαν στη Βόρεια Κορέα τις ιδανικές συνθήκες για να εντείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα, λένε ειδικοί που επικαλείται το αμερικανικό δημοσίευμα. Η Βόρεια Κορέα θα χρησιμοποιήσει την κατάσταση της Ουκρανίας για να ισχυριστεί ότι χρειάζεται πυρηνικά όπλα για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Επιπλέον, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι μπορεί να ξεφύγει πιο εύκολα, καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος κυρώσεων μειώνεται. Επιπλέον, το μποϊκοτάζ του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε ακόμη και να ανοίξει το δρόμο για συμφωνίες μείωσης της τιμής της ενέργειας μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Μόσχας, πρώην ιδεολογικών συμμάχων.

Στη χειρότερη περίπτωση, οι ειδικοί αναρωτιούνται εάν αυτή είναι η αρχή μιας αλυσίδας γεγονότων που κάποτε ήταν αδιανόητα και θα μπορούσε να τελειώσει με την επιστροφή στη διακορεατική σύγκρουση.

Ο καθηγητής Αντρέι Λάνκοφ του Πανεπιστημίου Κουκμίν λέει ότι το μάθημα που πήρε η Βόρεια Κορέα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απλό: «Μην εγκαταλείπετε ποτέ τα πυρηνικά όπλα». Όταν η Ουκρανία ήταν μέρος της ΕΣΣΔ, φιλοξενούσε χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές. Τα παρέδωσε οικειοθελώς στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, στο πλαίσιο συμφωνίας του 1994 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Ρωσία που εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας. Η συμφωνία είναι γνωστή ως Μνημόνιο της Βουδαπέστης.

Η Ουκρανία δέχεται βάναυση επίθεση ακόμη και από μια χώρα που έχει υπογράψει τη συμφωνία για την προστασία της κυριαρχίας της και τώρα επικαλείται επανειλημμένα το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να προειδοποιήσει τη Δύση να μην επέμβει. Θα είχε εισβάλει η Μόσχα αν η Ουκρανία είχε διατηρήσει τις κεφαλές της; Οι περισσότεροι ειδικοί -και πιθανότατα η Πιονγκγιάνγκ- δεν το πιστεύουν. «Τώρα οι Βορειοκορεάτες έλαβαν άλλη μια επιβεβαίωση αυτού του μαθήματος, μετά το Ιράκ και μετά τη Λιβύη», είπε ο Λάνκοφ.

Η Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποιεί συχνά τις ιστορίες του Σαντάμ Χουσεΐν και του Μουαμάρ Καντάφι, πρώην ηγετών του Ιράκ και της Λιβύης, για να δικαιολογήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, τόσο στους δικούς της ανθρώπους όσο και σε άλλες χώρες. Και οι δύο αυταρχικοί ηγέτες έχασαν τη δύναμή τους και τη ζωή τους αφού εγκατέλειψαν τις πυρηνικές τους φιλοδοξίες.

Η ρωσική εισβολή θα ενισχύσει την ιδέα, αλλά θα μπορούσε να έχει «πολύ αρνητικό αντίκτυπο» στο μυαλό του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος είναι πιθανό να ανταποκριθεί με έναν τρόπο: να γίνει «ακόμα πιο εμμονικός με τα πυρηνικά όπλα και τις βαλλιστικές του ικανότητες», λέει ο Λι Σανγκ-χιουν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Σετζόνγκ.

Βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ

Η Βόρεια Κορέα έδειχνε σημάδια εντατικοποίησης των πυρηνικών της προσπαθειών ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η 14η βαλλιστική δοκιμή της χρονιάς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, σε σύγκριση με μόλις τέσσερις δοκιμές το 2020 και οκτώ το 2021. Πιστεύεται ότι ένας από τους πυραύλους που δοκιμάστηκαν φέτος είναι ένας ICBM (διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος) που μπορεί να πλήξει, θεωρητικά, τις Η.Π.Α. Αυτή ήταν η πρώτη δοκιμή με το ICBM το 2017 και θεωρήθηκε σήμα για το πώς θα διεξαχθούν οι μελλοντικές δοκιμές.

Ο Κιμ έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει με το πυρηνικό πρόγραμμα στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Απριλίου. Και οι δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι η Πιονγκγιάνγκ προσπαθεί να αποκαταστήσει την πρόσβαση στον υπόγειο χώρο δοκιμών στο Punggye, σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους και αναλυτές. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι έτοιμη να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές αργότερα αυτόν τον μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ρωσική εισβολή και οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας έχουν δημιουργήσει μια «τέλεια καταιγίδα» για την Πιονγκγιάνγκ, λένε οι αναλυτές.

«Υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες, ίσως ακούσιες, συνέπειες των κυρώσεων στη Ρωσία, η οποία είναι απομονωμένη από την παγκόσμια οικονομία και βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Πιστεύω ότι τώρα η διεθνής κοινότητα δεν έχει κανένα κίνητρο να επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Ανκίτ Πάντα, μέλος του προγράμματος πυρηνικής πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace.

Μια σαφής διαίρεση μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Ρωσία και Κίνα από τη μια πλευρά, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία από την άλλη - σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόφαση τιμωρίας της Βόρειας Κορέας είναι αδύνατη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Κίνα και η Ρωσία θα μπλοκάρουν νέες κυρώσεις και ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσαν να επιβάλουν», είπε ο Λάνκοφ. Ούτε μια έβδομη πυρηνική δοκιμή δεν θα μπορούσε να προκαλέσει τη συνηθισμένη αρνητική απάντηση από το Πεκίνο: «Η Κίνα δεν θα είναι χαρούμενη, αλλά θα την καταπιεί», είπε ο Λάνκοφ.

Αντίθετα, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε ακόμη και να επωφεληθεί οικονομικά από το τρέχον πλαίσιο, καθώς άλλες χώρες μποϊκοτάρουν το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Πιονγκγιάνγκ θα ήταν περισσότερο από ευτυχής να αναλάβει μέρος της υπόλοιπης ενέργειας, πιθανώς σε μειωμένη τιμή, και να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τη Ρωσία.

«Πιστεύω ότι η Ρωσία θα παράσχει περισσότερη οικονομική στήριξη και ενέργεια στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Ραμόν Πατσέκο Πάρδο του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Βρίχε στις Βρυξέλλες. «Πετρέλαιο και φυσικό αέριο, φυσικά, αλλά η υποστήριξη θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει τρόφιμα, λιπάσματα, κάθε είδους οικονομική βοήθεια που θέλει η Βόρεια Κορέα», είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ