Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

To Siper σπάει τον "γόρδιο δεσμό" των S-400 στην Τουρκία; Αμερικάνικο Think Tank: Αυτή είναι η διπλωματική διέξοδος του Ερντογάν!

Με φανφάρες και περίσσιο ενθουσιασμό, μια φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα περιέγραψε την επιτυχημένη δοκιμή του Siper και την προσδοκία ότι το σύστημα αεράμυνας θα ανταγωνιστεί τους ρωσικής κατασκευής S-400, υπενθυμίζοντας στη Μόσχα πόσο αναξιόπιστος σύμμαχος παραμένει η Τουρκία στις καυτές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής, και του - επί του παρόντος - "καυτού" μετώπου της Ουκρανίας.

"Η αντικατάσταση των S-400, θα έκανε το Siper προϊόν ορόσημο για την τουρκική αμυντική βιομηχανία και, το πιο σημαντικό, θα μπορούσε να βγάλει το μέλος του ΝΑΤΟ από ένα πολιτικό μποτιλιάρισμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχοντας μια σωτήρια έξοδο από το αίνιγμα των S-400 που δημιούργησε η ίδια η Τουρκία", όπως επισημαίνεται στο think tank Atlantic Council.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η Τουρκία συνεχίζει να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα μια δεκαετία αφότου επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνά της. Το 2012, η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος, προκαλώντας αύξηση της έντασης με τη Ρωσία, τον κύριο υποστηρικτή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Τα μέλη του ΝΑΤΟ απάντησαν αναπτύσσοντας αμυντικά συστήματα στα σύνορα με τη Συρία.

Τον Οκτώβριο του 2015, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες (ακολουθούμενες από άλλους συμμάχους) άρχισαν να αποσύρουν τις συστοιχίες πυραυλικής άμυνας Patriot, τις οποίες οι Τούρκοι έβλεπαν ως την πρώτη γραμμή άμυνάς τους ενάντια στις ρωσικές παρενοχλήσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδίαζαν να ανανεώσουν την ανάπτυξη, αλλά διαβεβαίωσαν την Τουρκία για την ικανότητα να επανατοποθετηθούν εντός μιας εβδομάδας, εάν απαιτηθεί. Οι Τούρκοι ένιωσαν εγκαταλειμμένοι από το ΝΑΤΟ υπό το φόβο αντιποίνων από τη Μόσχα, δεδομένου ότι ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ είναι η κοινή άμυνα.

Δεκαεπτά δευτερόλεπτα προκάλεσαν τη στροφή της Άγκυρας. Αυτός ήταν ο χρόνος που παρέμεινε το ρωσικό αεροσκάφος στον τουρκικό εναέριο χώρο τον Νοέμβριο του 2015, πριν το καταρρίψουν οι Τούρκοι.

Θα ακολουθούσε σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας; Το ΝΑΤΟ δεν ήθελε να παρασυρθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία.  Διαισθανόμενος την έλλειψη υποστήριξης από τη Δύση, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιστάθμισε το στοίχημά του. Συνεργάστηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι διαπραγματεύσεις κατεύνασαν τις εντάσεις", υπενθυμίζει το αμερικανικό ινστιτούτο.

Επιπλέον, το Atlantic Council αναφέρεται στη ρήξη Άγκυρας-Ουάσιγκτον με αφορμή το κουρδικό ζήτημα και την αμερικανική υποστήριξη στις πολιτοφυλακές: "Ένας άλλος παράγοντας σε αυτή τη στροφή: η αυξανόμενη υποψία του ότι οι Αμερικανοί σύμμαχοι ενίσχυαν τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που θεωρούνταν από καιρό από την τουρκική κυβέρνηση ως το συριακό παράρτημα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, τον αρχέγονο εχθρό της Άγκυρας".

Για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και την ανοχή της Μόσχας, το αμερικανικό think tank σημειώνει:

"Το καλοκαίρι του 2016, η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία δεν συνάντησε καμία πραγματική αντίσταση από τη Ρωσία. Λίγους μήνες αργότερα, ο Ερντογάν και ο Πούτιν ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία θα αγόραζε τους S-400. Η συμφωνία αιφνιδίασε την Ουάσιγκτον και τις πρωτεύουσες της Δυτικής Ευρώπης, οδηγώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνουν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ κλιμακώθηκαν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες στράφηκαν σε στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα.

Η Τουρκία είναι, ωστόσο, ένας φυσικός σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση, και το αντίστροφο. Η Τουρκία μπορεί να αντισταθμίσει τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή καθώς και στην Κεντρική Ασία, ενώ τα συμφέροντα Άγκυρας-Μόσχας αντικρούονται στη Συρία, τη Λιβύη και τον Καύκασο.

Σε ιδιωτικές συνομιλίες, Τούρκοι πολιτικοί διαβεβαίωσαν τους δυτικούς ομολόγους τους ότι οι S-400 δεν θα αξιοποιηθούν. Ωστόσο, καθώς οι εντάσεις αυξάνονταν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά για την υποστήριξη προς το YPG, ο Ερντογάν έπαιξε το χαρτί των S-400. Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, μίλησε για περαιτέρω αγορά του συστήματος πυραυλικής άμυνας. Οι Τούρκοι, ωστόσο, συνειδητοποιούν ότι αυτό το σημείο πίεσης έχει υψηλό πολιτικό κόστος".

Το αμερικανικό think tank καταλήγει πως το Siper αποτελεί τη διέξοδο του Ερντογάν στο πρόβλημα των S-400 και δύναται να επαναφέρει την Τουρκία στη δυτική σφαίρα επιρροής. 

"Ο Ερντογάν πρέπει να κατευνάσει τον Πούτιν σε κάποιο βαθμό, δεδομένου ότι βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές σε πολλές συγκρούσεις, η Τουρκία πρέπει να φροντίσει να αποφύγει έναν ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν η Τουρκία εγκατέλειπε ξαφνικά τους S-400 για αμερικανικά συστήματα, η ρωσική αρκούδα θα εξοργιζόταν. Ως εκ τούτου, το Siper, ως τουρκικό όπλο, έρχεται ως διπλωματική διέξοδος για τον Ερντογάν.

Το καλύτερο επιχείρημα της Άγκυρας είναι να προωθήσει τη δική της αμυντική παραγωγή. Το timing είναι επίσης σωστό, καθώς Ρωσία και ΝΑΤΟ βρίσκονται σε έντονη αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, με τη Ρωσία να απειλεί να εισβάλει στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον χρειάζεται την Άγκυρα, που έχει οπλίσει το Κίεβο με drones, στο πλευρό της περισσότερο από ποτέ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν την Τουρκία να επιταχύνει την ανάπτυξη του Siper. Στο μεταξύ, Patriots θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κατά την ανάπτυξη του τουρκικού συστήματος. Για να μην ενοχλήσει τους Ρώσους, η Άγκυρα θα πρέπει να εξηγήσει ότι η ανάπτυξη είναι προσωρινή. Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να εισαγάγει μια ρήτρα στη συμφωνία ανάπτυξης για να εμποδίσει τις πωλήσεις Siper σε χώρες που βρίσκονται σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η λύση Siper σώζει την Τουρκία. Το πιο σημαντικό, αυτή η λύση θα άρει το κύριο εμπόδιο που στέκεται στον δρόμο μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ