Κόσμος

Βρετανία: Η κρίση των ελλείψεων κλιμακώνεται - 1/6 δεν βρίσκουν βασικά τρόφιμα

Η κρίση των ελλείψεων κλιμακώνεται στη Βρετανία με σχεδόν εννέα εκατομμύρια ανθρώπους – δηλαδή ένας στους έξι ενήλικες στη χώρα – να αδυνατούν το τελευταίο δεκαπενθήμερο να βρουν βασικά τρόφιμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS) της Βρετανίας το 17% των καταναλωτών δεν μπόρεσαν να βρουν αναγκαία τρόφιμα στο διάστημα μεταξύ 22 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου λόγω των επιπτώσεων των αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και ελλείψει εργατικών χεριών – κρίση που επιτείνεται από τους «καταναλωτές πανικού» που αγοράζουν και αποθηκεύουν τρόφιμα υπό τον φόβο κρίσης. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες (23%) είπαν ότι δεν μπόρεσαν να βρουν βασικά τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ το 15% είπαν ότι δεν μπόρεσαν επί ένα δεκαπενθήμερο να βρουν καύσιμα για το όχημά τους επί 15 ημέρες, στην κορύφωση της κρίσης των καυσίμων, κατά την οποία καταγράφηκαν απίστευτες σκηνές σε πρατήρια βενζίνης.

Οι ελλείψεις και ο φόβος ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού έχουν προκαλέσει πανικό στους Βρετανούς καταναλωτές 

Φωτογραφίες δείχνουν άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ, χωρίς κρέας, φρούτα και κατεψυγμένα προϊόντα με καταναλωτές να σπρώχνουν καροτσάκια γεμάτα με χαρτί υγείας και φιάλες νερού ενόψει της εορταστικής περιόδου. Έρευνα του The Grocer αποκάλυψε ότι τα δύο τρίτα των Βρετανών καταναλωτών έχουν πανικοβληθεί με την πιθανότητα ελλείψεων τροφίμων και ποτών ενόψει των Χριστουγέννων με έναν στους τρεις να έχουν αρχίσει από τώρα να «στοκάρουν» και εκατοντάδες χιλιάδες εξ’ αυτών να έχουν προβεί από τώρα σε παραγγελίες για το γιορτινό τους τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση στη Βρετανία με τις σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, αλλά και σε οδηγούς βυτιοφόρων και φορτηγών στελέχη της κυβέρνησης Τζόνσον σκέφτονται να επιστρατεύσουν στρατιώτες να οδηγούν φορτηγά μέχρι τα Χριστούγεννα για τον ανεφοδιασμό των σούπερ μάρκετ με είδη πρώτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ