πλύσιμο τζιν
Κόσμος

Το ήξερες πόσο συχνά πρέπει να πλένoυμε τα τζιν μας;

Ενώ ορισμένα ρούχα προφανώς χρειάζονται καλό πλύσιμο μετά από μία χρήση, άλλα δεν χρειάζονται τόσο συχνό πλύσιμο. Το τζιν είναι πιθανώς το ρούχο με τις πιο αντικρουόμενες πληροφορίες.

Οι περισσότεροι από εμάς λατρεύουμε τα τζιν, αλλά δεν μπορούμε ποτέ να συμφωνήσουμε για το πόσο συχνά πρέπει ή δεν πρέπει να τα πλένουμε.

Αν μιλάτε με σοβαρούς λάτρεις του τζιν, σας λένε να μην πλένετε ποτέ το μπλε τζιν σας, κάτι που φαίνεται, δεν είναι και η πιο σωστή συμβουλή. Αλλά είναι κατανοητό γιατί θέλουμε να παρατείνουμε τα πλυσίματα των τζιν μας: είναι καλύτερο για το περιβάλλον, κάνει τα τζιν να μοιάζουν πιο καινούρια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνει την ποσότητα των άπλυτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο συχνά λοιπόν χρειάζεται πραγματικά να πλένετε τα τζιν σας; Είναι αλήθεια ότι τα τζιν είναι σαν ένα καλό κρασί που γίνεται καλύτερο με την ηλικία; Ειδικοί μίλησαν στο Real Simple για το πώς πρέπει να καθαρίζουμε τα τζιν μας. Διαβάστε παρακάτω για να δείτε τις συμβουλές κάθε ειδικού.

Γκουέν Γουάτινγκ και Λίντσεϊ Μπόιντ, συνιδρύτριες της εταιρείας The Laundress: «Επειδή το τζιν είναι πιο παχύ υλικό από το μέσο μπλουζάκι σας, μπορείτε να το φορέσετε περισσότερο από μία φορές, χωρίς να χρειαστείτε να το πλύνετε αμέσως μετά από μια φορά που θα το βάλετε. Εκτιμούμε ότι μπορείτε να τα πλένετε μετά από 10 περίπου χρήσεις- ή κάθε φορά που τα τζιν σας αρχίζουν να βγάζουν μια ανεπιθύμητη οσμή. Μεταξύ των χρήσεων, μπορείτε να φρεσκάρετε τα τζιν σας με ένα αποσμητικό υφάσματος, όπως το The Laundress Fabric Fresh, για να αφαιρέσετε τις οσμές και να προσθέσετε ένα φρέσκο, καθαρό άρωμα πλυντηρίου».

Νικόλ Ρούσου, στιλίστρια και ιδρύτρια του Let's Get You με έδρα τη Νέα Υόρκη: «Οι άνθρωποι κάνουν το λάθος να πλένουν τα τζιν τους πάρα πολύ συχνά. Όσο λιγότερο τα πλένετε τόσο καλύτερα, ειδικά τζιν με οποιαδήποτε ελαστάνη. Όταν πλένετε το τζιν σας, το βάζετε σε μια διαδικασία χτυπήματος και κάθε κύκλος διασπά το ύφασμα. Ό, τι κι αν κάνετε, μην πλένετε τα τζιν σε ζεστό νερό και μην τα βάζετε ποτέ στο στεγνωτήριο. Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι αυτό τους κάνει καλό, αυτό που κάνετε στην πραγματικότητα είναι να καταστρέψετε την κατασκευή και να τους δώσετε ένα πρόωρο τέλος. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που τα τζιν χάνουν το τέντωμά τους και παίρνετε αυτό το σακούλιασμα στους γλουτούς ή πρέπει να το τραβάτε συνεχώς».

Τα τζιν θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση στο πλύσιμο

Λάνα Μπλανκ στιλίστρια μόδας στη Νέα Υόρκη: «Το νερό έχει άμεση επίδραση στην εμφάνιση των τζιν σας όσο τα πλένετε. Εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε την εμφάνιση του τζιν σας, θα πρέπει να τα πλένετε μόνο όταν αρχίσουν να μυρίζουν. Ξέρω ότι ακούγεται σιχαμένο, αλλά τα μικρόβια που βρίσκονται στα τζιν αφού τα φορέσεις (κύτταρα δέρματος, φυσικά έλαια κ.λπ.) είναι ακίνδυνα, καθιστώντας το συχνό πλύσιμο περιττό».

Βενκ Μοντούρ, διάσημος στυλίστας στο Λος Άντζελες: «Ο αριθμός των πλυσιμάτων των τζιν εξαρτάται από τον τύπο του τζιν που καθαρίζετε. Το ακατέργαστο denim και το sanforized denim πρέπει να έχουν στεγνό καθάρισμα μόνο, με τρεις έως τέσσερις μήνες χρήσης πριν από το πρώτο στεγνό καθάρισμα. Όσο για τα κλασικά τζιν σας, συμπεριλαμβανομένων των πετροπλυμένων ή των acid-washed, συνιστώ να τα πλένετε με κρύο νερό και να τα στεγνώνετε στον αέρα μετά από περίπου πέντε χρήσεις. Όσο για τα ανάμεικτα τζιν- αναμεμειγμένα με spandex, Lycra ή ίνες poly-cotton-προτείνω να τα πλένετε μόλις φαρδύνουν και χάσουν το σχήμα τους».

Γκλάντις Κ. Κόνελι, blogger οικιακής οργάνωσης και πρώην επαγγελματίας καθαρίστρια σπιτιού: «Πρέπει να πλένετε τα τζιν κάθε έξι εβδομάδες. Το πλύσιμο περισσότερο από αυτό, θα τα φθείρει πιο γρήγορα και θα πρέπει να αγοράσετε ένα καινούριο μέσα σε ένα χρόνο. Εάν η χημεία του σώματός σας κάνει τα τζιν σας να μυρίζουν μετά από δύο ημέρες, διπλώστε τα και βάλτε τα στην κατάψυξη όλη τη νύχτα. Μία από τις φίλους μου είναι λάτρης της μόδας και στην πραγματικότητα έχει έναν ξεχωριστό καταψύκτη στο γκαράζ της για τα παντελόνια της. Μου είπε ότι υπάρχουν στιγμές που θα περάσει οκτώ μήνες χωρίς να τα βάλει στο πλυντήριο!».

Ρινς Φρις, στιλίστρια και ιδρύτρια του The Male Report: «Υπάρχει ένας κανόνας στο πλύσιμο των τζιν σας: Κάντε το όσο πιο σπάνια γίνεται για να διατηρήσετε το τζιν σας σε βέλτιστη μορφή, ποιότητα και χρώμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για στεγνό τζιν. Όταν πλένετε τα τζιν σας, σας συμβουλεύω να το κάνετε κάθε 12 φορές (γυρισμένα προς τα έξω). Με αυτόν τον τρόπο, θα αφαιρέσετε τα συγκεντρωμένα βακτήρια, αλλά θα κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά στα τζιν σας. Μεταξύ των πλύσεων, αφαιρέστε τους λεκέδες καθαρίζοντας με ένα ζεστό, υγρό πανί. Οι ανεπιθύμητες μυρωδιές μπορούν να αφαιρεθούν αν κρεμάσετε τα τζιν σας στον αέρα».

Το συμπέρασμα

Αν θέλετε τα τζιν σας να παραμένουν κομψά και σε φόρμα, μην τα πλένετε εκτός αν μυρίζουν ή έχουν σημαντικό λεκέ. Μόνο εσείς γνωρίζετε πόσο συχνά λερώνονται, οπότε δεν υπάρχει μαγικός αριθμός εδώ - κάτι που φαίνεται από τις πολλές διαφορετικές απαντήσεις που δίνονται παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί για κάποιους να ακούγεται αηδιαστικό, αλλά οι μικροβιολόγοι λένε ότι το να μην πλένετε το τζιν σας δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα απέδειξε ότι ακόμη και αν κάποιος φορούσε τζιν για 15 μήνες κατ' ευθείαν χωρίς πλύσιμο (ναι, 15!), Ο αριθμός των βακτηρίων ήταν εκπληκτικά χαμηλός (κυρίως φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος χωρίς E.coli ή άλλα βακτήρια κοπράνων).

Πριν πλύνουμε τα τζιν μας, πρέπει να κοιτάμε πάντα τις οδηγίες της ετικέτας

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε τα τζιν σας και να παρατείνετε το χρόνο μεταξύ των πλύσεων. Πρώτα απ' όλα, «Αφήστε τα να αναπνεύσουν!» λέει η Έμιλυ Άντερχιλ, στιλίστρια στη Νέα Υόρκη. «Τα τζιν συχνά μυρίζουν βρωμιά, όταν δεν είναι πραγματικά λόγω βακτηρίων που προκαλούν οσμή. Αντί να τα αποθηκεύσετε τυλιγμένα ή διπλωμένα σε ένα γεμάτο συρτάρι, κρεμάστε τα από τις θηλιές της ζώνης τους στην ντουλάπα σας. Αυτό ανοίγει τα τζιν, ώστε να μπορούν να αερίζονται». Εάν τα τζιν σας δεν είναι αρκετά έτοιμα για πλύσιμο αλλά χρειάζονται ανανέωση, κάντε ένα γρήγορο ψέκασμα με ένα Febreze (προϊόν απομάκρυνσης οσμών).

Όσο για το πάγωμα των τζιν για να καθαρίσουν, η Γουάτινγκ λέει ότι αυτό είναι μια παλιά πρακτική των γυναικών. Ωστόσο, ενώ αποθηκεύετε τα τζιν σας στην κατάψυξη, μπορεί να μην είναι αρκετό το κρύο για να σκοτώσει τα βακτήρια, αλλά θα τα φρεσκάρει λίγο (και θα νιώσετε υπέροχα σε μια πιο ζεστή μέρα).

Όταν τελικά πλύνετε τα τζιν σας, δώστε προσοχή στην ετικέτα φροντίδας! Το περιεχόμενο υφάσματος του τζιν καθορίζει τον τρόπο πλύσης του. Σύμφωνα με την Μπόιντ, είναι πάντα καλή πρακτική να γυρίζετε το τζιν σας προς τα έξω και να πλένετε σε κρύο νερό με απορρυπαντικό υψηλής ποιότητας. Για νέα τζιν, μπορεί να συμβεί μεταφορά χρωμάτων και ξέβαμμα, οπότε συνιστά να μουλιάσετε το τζιν σας σε δροσερό νερό και αρωματικό ξύδι πριν το πλύσιμο, το οποίο πρέπει να γίνει ξεχωριστά ούτως ή άλλως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...