Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Το ''ανατολίτικο παζάρι'' του Ερντογάν με την ΕΕ για το προσφυγικό-Τι ζητάει η Τουρκία;

Η Τουρκία δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει ένα νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη.

Το "ανατολίτικο παζάρι" σε εξέλιξη

Ο Τούρκος ηγέτης κάλεσε τη Γερμανία και άλλα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχουν βοήθεια στους γείτονες του Αφγανιστάν για να τους βοηθήσουν να φέρουν «το βάρος της αφγανικής μετανάστευσης», σύμφωνα με δήλωση της τουρκικής Προεδρίας.

Τα σχόλια του Ερντογάν φτάνουν καθώς ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει πολιτική πίεση από την αντιπολίτευση για να σταματήσει κάθε περαιτέρω εισροή προσφύγων στη χώρα, η οποία φιλοξενεί ήδη περίπου 4 εκατομμύρια μετανάστες, τον μεγαλύτερο αριθμό στον κόσμο.

Η Άγκυρα ανησυχεί για μια πιθανή νέα εισροή που προκάλεσε η κατάληψη  της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα και έχει χτίσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράν με σκοπό να σταματήσει την άφιξη των μεταναστών.

Παράλληλα έχει ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της με το Ιράν, με εκατοντάδες άνδρες των Ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Ο Ερντογάν είπε στον Στάινμαϊερ ότι «κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει μια εμπειρία παρόμοια με το κύμα προσφύγων από τη Συρία », αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας, κάνοντας λόγο στην άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων στα ελληνικά νησιά με βάρκες από τις κοντινές τουρκικές ακτές, καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Η Τουρκία και η ΕΕ υπέγραψαν το 2016 μια συμφωνία, η οποία όριζε τη χορήγηση βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για την υποδοχή μεταναστών. Η συμφωνία περιλάμβανε επίσης το τέλος των περιορισμών θεώρησης που εφαρμόζονται στους Τούρκους πολίτες όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2016, αλλά οι περιορισμοί θεωρήσεων παραμένουν.

Ο Τούρκος ηγέτης προέτρεψε επίσης την ΕΕ να λάβει γρήγορα βήματα για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί με την "επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκία στην ΕΕ που παραμένει στάσιμη, επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την Άγκυρα και χορήγηση ταξιδιών χωρίς βίζα στους Τούρκους πολίτες", σύμφωνα με την δήλωση.

Εν τω μεταξύ πολύ πρόσφατη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου στη Συρία, αναφέρει ότι η χώρα δεν είναι ασφαλής για την επιστροφή των προσφύγων, ανέφερε το Reuters, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον διεθνή οργανισμό για την επιστροφή των Σύριων προσφύγων στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκθεση καταπέλτης του ΟΗΕ για τη Συρία

Η συνολική κατάσταση στη Συρία διαπιστώθηκε ότι είναι όλο και πιο ζοφερή, με εχθροπραξίες σε πολλές περιοχές της χώρας με κατάρρευση της οικονομίας της, έλλειψη υδάτινων πόρων λόγω ξήρανσης της  κοίτης ποταμών και αυξημένες επιθέσεις από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Ερευνών του ΟΗΕ για Συρία.

Δέκα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο, εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της χώρας πριν τον πόλεμο, έχουν εκτοπιστεί.

Ο εμφύλιος πόλεμος, που ξεκίνησε ως εξέγερση ενάντια στη διακυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Άσαντ, έγινε πολύ πιο περίπλοκος μια δεκαετία με τη συμπερίληψη τζιχαντιστών ,καθώς και περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία που υποστηρίζουν διάφορες τοπικές δυνάμεις.

Τα μέρη της σύγκρουσης "συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβιάζουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Σύριων", σύμφωνα με τον Πάουλο Πινέιρο, Πρόεδρο της εν λόγω επιτροπής του ΟΗΕ, ο οποίος υποστηρίζει ότι "ο πόλεμος κατά των Σύριων αμάχων συνεχίζεται και είναι δύσκολο γι 'αυτούς να βρούν ασφάλεια ή ασφαλές καταφύγιο στη χώρα  τους που έχει πληγεί από τον πόλεμο ».

Η έκθεση αναφέρεται  συγκεκριμένα στις αυξημένες εχθροπραξίες στη βορειοδυτική Συρία, όπου ένοπλες μισθοφορικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία ελέγχουν μεγάλα εδάφη.

Οι αγορές, οι κατοικημένες περιοχές και οι ιατρικές εγκαταστάσεις χτυπήθηκαν από τον αέρα και από το έδαφος, «συχνά αδιακρίτως, προκαλώντας πολυάριθμα θύματα αμάχων», αναφέρεται στην έκθεση.

Η αντίφαση Τουρκίας-ΟΗΕ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Κυριακή ότι η Τουρκία συνεργάζεται με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ για να επαναπατρίσει Σύριους στη χώρα καταγωγής τους , γεγονός που αντιβαίνει  στη συνολική πολιτική της Ύπατης Αρμοστείας για την επιστροφή των μεταναστών στη χώρα.

"Λαμβάνουμε τώρα καλύτερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για την ασφαλή επιστροφή και τον επαναπατρισμό των προσφύγων", ανέφερε ο Τσαβούσογλου. «Εργαζόμαστε για τον επαναπατρισμό των προσφύγων, ειδικά στη Συρία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο Ερντογάν είναι παγιδευμένος, αφού ο ΟΗΕ θεωρεί απαγορευτικό υπό τις παρούσες άθλιες συνθήκες  που επικρατούν στη Συρία, τον επαναπατρισμό Σύριων προσφύγων από την Τουρκία, ενώ από την άλλη τον "στριμώχνει" η αντιπολίτευση, η οποία δεσμεύεται έναντι των τούρκων ψηφοφόρων να διώξει όλους τους μετανάστες από την Τουρκία, ένα εκλεγεί.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το  μεγάλο κύμα των Αφγανών μεταναστών σε λίγες ημέρες θα "χτυπήσει την πόρτα" της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι προσπαθεί τώρα να κάνει ο Ερντογάν;

Απλά το μόνο που του απομένει είναι να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ, την οποία κατ΄ επανάληψη έχει κατηγορήσει, συκοφαντήσει και γενικότερα έχει απαξιώσει.

Ως προμετωπίδα για να ζητήσει εκ νέου τη βοήθεια της ΕΕ χρησιμοποιεί την πάντα φιλότουρκη Γερμανία, εκμεταλλευόμενη τις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τις γερμανικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, όπου ο φιλότουρκος υποψήφιος Λάσετ, φαίνεται να χάνει έδαφος στο δρόμο για την Καγκελαρία.

Εκείνο που κάνει τέλος αίσθηση είναι ότι ο Ερντογάν "ξέθαψε" από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας , που πρωτίστως ο ίδιος έβαλε, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αυτό φυσικά δεν το έκανε επειδή ξαφνικά θέλει την Τουρκία πλήρες μέλος της ΕΕ, για την οποία ουκ ολίγες φορές έχει εκφραστεί με περιφρόνηση και απαξίωση, ενώ με τις κινήσεις του σε Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ -Κουρδικό και κυρίως στο Κυπριακό -Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο, διαφωνεί με την ΕΕ ,απειλώντας με στρατιωτικά μέτρα την ασφάλεια Ελλάδας-Κύπρου, που είναι μέλη της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας

Το έκανε ο Ερντογάν,  γιατί θέλει να επιρρίψει τυχόν διαφωνία με την ΕΕ αναφορικά με τον χειρισμό και την οικονομική βοήθεια που θα ζητήσει να λάβει για το προσφυγικό των Αφγανών μεταναστών, στην ίδια της ΕΕ, την οποία θα κατηγορήσει ότι δεν θέλει την συνεργασία με την Τουρκία και ότι αυτή θα ευθύνεται για το νέο κύμα προσφύγων που θα επιχειρήσουν να περάσουν από τον Έβρο και από τα νησιά μας  στο Αιγαίο πέλαγος.

Νέο μήνυμα της Τουρκίας σε ΕΕ για το προσφυγικό: Δεν είμαστε αποθήκη ψυχών της Δύσης

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σεργκέι Σοϊλού, ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να κρατήσει άλλους παράτυπους μετανάστες καθώς η χώρα δεν είναι «αποθήκη ψυχών» της Δύσης, απειλώντας έμμεσα την ΕΕ με με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. 

«Η Τουρκία από το 2016, έχει πιάσει παράνομους μετανάστες εντός της χώρας, όταν περνούσαν τα ανατολικά και νότια σύνορα στη διαδρομή στο Αιγαίο και στη Θράκη, όταν περνούσαν από την Ελλάδα… Ο συνολικός αριθμός των παράνομων μεταναστών που έχουμε πιάσει είναι 1.293,662» υποστήριξε σε ομιλία του ο Σεργκέι Σοϊλού, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. 

«Η Δύση σκέπτεται το εξής: Η Τουρκία να κλείσει τα σύνορά της και να μας προστατέψει. Αν οι παράνομοι μετανάστες περάσουν να τους κρατήσει. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν είμαστε “αποθήκη μεταναστών” της Δύσης» τόνισε δε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας με αφορμή το Αφγανικό. 

Υπενθυμίζεται ότι υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σεργκέι Σοϊλού έστελνε μετανάστες στον Έβρο και το 2020 η Άγκυρα πανηγύριζε ότι είχαν περάσει στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...