Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Θέλουν ΑΟΖ με Αίγυπτο οι Τούρκοι στο κομμάτι που δεν καλύπτει η συμφωνία Καϊρου-Αθήνας

Το ουσιαστικό περιεχόμενο των συζητήσεων Τουρκία και Αιγύπτου αποκαλύπτει τουρκικές πιέσεις στο Κάιρο για συμφωνία ΑΟΖ συνολικά των δύο χωρών, με βάση το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ συζητείται η οριοθέτηση Ανατολικά  του 28ου μεσηβρινού, που αποτελεί περιοχή η οποία δεν συμπεριέλαβε η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδος -Αιγύπτου.     

Πριν αλέκτωρ λαλήσει, ο Τούρκος Ναύαρχος ε.α. Cihat Yaycı, αναφέρθηκε για «μια συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει ως βάση τουρκολιβυκό μνημόνιο και την ΑΟΖ  της Λιβύης. Διαφορετικά, το ένα τρίτο της θαλάσσιας περιοχής θα εγκαταλειφθεί στην Ελλάδα».

Οι Τούρκοι θεωρούν ( από μόνοι τους)  ότι ο πάγος έχει αρχίσει να λιώνει μεταξύ  Τουρκίας και Αιγύπτου, αφού διπλωμάτες των δύο χωρών συναντήθηκαν αρχικά στο Κάιρο και μετά στην Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνοντας αξιολόγηση των επαφών των δύο πλευρών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε μήνυμα ότι θα μπορούσε να υπογραφεί συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο.

Ο Cihat Yaycı  μιλώντας χθες το βράδυ, επέστησε τη σημασία του «μνημονίου συμφωνίας για τον περιορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας» που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019.

Εξηγώντας ο ίδιος τόνισε ότι “αποκτήσαμε μια ευρεία ναυτική δικαιοδοσία στα δυτικά του 28ου Μεσηβρινού  με αυτήν τη συμφωνία. Αν η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου δεν ξεκινήσει από την συμφωνία αυτή, θα χαθεί ολόκληρη περιοχή για την Τουρκία.

Αν το κάνουμε αυτό σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη συμφωνία που έχει κάνει η Ελλάδα. Σας προειδοποιώ ότι δεν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το ζήτημα. Δυτικά του 28ου Μεσηβρινού , μην επιχειρήσετε να συνάψετε οποιαδήποτε συμφωνία με την Αίγυπτο χωρίς να τη βασίζεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Θα ήταν καλύτερα να μην υπογράφατε καθόλου. Γιατί αν υπογραφεί συμφωνία με την Αίγυπτο, θα χάσουμε έκταση  μεγέθους 4 νησιών σαν την Κύπρο. Το γεγονός ότι έχουμε αμοιβαίες ΑΟΖ με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ στην Ανατολή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και οι συντεταγμένες να δοθούν ανάλογα », τόνισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αίγυπτος έχει υπογράψει περιορισμένη συμφωνία για ΑΟΖ με την Ελλάδα στις 6 Αυγούστου 2020, καλύπτοντας τα δυτικά των 28ου γεωγραφικού μήκους.Οι Τούρκοι θεωρούν ότι το Κάιρο μπορεί επίσης να υπογράψει μια περιορισμένη συμφωνία ΑΟΖ με την Τουρκία που θα καλύπτει τα ανατολικά των 28ου Μεσηβρινού.

“Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση σημαίνει εγκατάλειψη του τουρκο-λιβυκού συμφώνου για την Τουρκία. Ταυτόχρονα, η κατάρρευση της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται μπορεί να δυσχεράνει την επίτευξη συμφωνίας για ΑΟΖ με χώρες όπως το Ισραήλ και τον Λίβανος στο μέλλον”, αναφέρει Τούρκος δημοσιογράφος.

Η Τουρκία προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει Αίγυπτο και Ισραήλ, θέλοντας να αποσπάσει  υπογραφή συμφωνία για ΑΟΖ πρώτα, κάτι που δεν φαίνεται όμως να υλοποιείται προς το παρόν, και αυτό εκνευρίζει την Άγκυρα στο μέγιστο βαθμό.  

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...