Κόσμος

Παράλυτος άντρας έκανε διπλή μεταμόσχευση χεριών και ώμων

Φέτος τον Γενάρη ένας ηλεκτρολόγος από την Ισλανδία υποβλήθηκε σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση διάρκειας 15 ωρών κατά την οποία του μεταμοσχεύθηκαν νέοι ώμοι και χέρια.

Ο Φέλιξ Γκρέταρσον, ο άνθρωπος που τον περασμένο Γενάρη υποβλήθηκε στην πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών και ώμων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι πλέον είναι σε θέση να μπορεί να κινήσει τους δικέφαλούς του και θέλει να αγκαλιάσει τη γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Το 1998, δούλευε τότε ακόμη ως ηλεκτρολόγος, ο Γκρέταρσον χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα 11 χιλ. βολτ, ενώ επιδιόρθωνε ηλεκτρικά καλώδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

https://www.facebook.com/watch/?v=449783629511770

Εξαιτίας των σοβαρών εγκαυμάτων που είχε υποστεί και των πολλών καταγμάτων και εσωτερικών τραυμάτων, και τα δύο του χέρια χρειάστηκε να ακρωτηριαστούν ώστε οι γιατροί να μπορέσουν να του σώσουν τη ζωή.

Για να του αφαιρέσουν τα χέρια, οι γιατροί έπρεπε να τον κρατήσουν σε κώμα για τρεις μήνες και να τον υποβάλουν σε 54 χειρουργικές επεμβάσεις.

Όταν τελικά πήρε εξιτήριο, ο άντρας άρχισε να κάνει χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ για να αντιμετωπίσει τους διαρκείς πόνους.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις συκωτιού σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Μόνο πολλά χρόνια αργότερα, ο άντρας έμαθε για τον παγκόσμιας φήμης χειρουργό Ζαν Μισέλ Ντουμπερνάρ, που του έδωσε ελπίδες πως μια μεταμόσχευση χεριών ήταν εφικτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Η πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση διήρκησε 15 ώρες και πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Γενάρη στο νοσοκομείο Edouard Herriot Hospital στη Λυών της Γαλλίας.

Ήταν η 23 επέτειος του τραγικού ατυχήματος που είχε αλλάξει για πάντα τη ζωή του Γκρέταρσον.

Ακόμη και μετά την επέμβαση, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζουν σε ποιο βαθμό θα μπορούσε ο ασθενής να ανακτήσει την κινητικότητα και λειτουργικότητα των χεριών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως εξήγησαν στον Γκρέταρσον, τα νεύρα θα μεγάλωναν κατά μέσο όρο περίπου ένα χιλιοστό κάθε μέρα, κάτι που θα σήμαινε ότι έφταναν τον αγκώνα του σε έναν χρόνο και τις παλάμες του σε δύο.

Ωστόσο, σήμερα μετά 6 μήνες έντονης και εξαντλητικής αποθεραπείας, ο 49χρονος Ισλανδός μπορεί να κινήσει τα χέρια του.

Το τραγικό είναι ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για αυτό το ιατρικό θαύμα δεν μπορεί να χαρεί για την επιτυχία του. Ζαν Μισέλ Ντουμπερνάρ πέθανε μερικές μέρες πριν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ