Κόσμος

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι διαδηλώσεις στην Κούβα - Έτοιμη να ''επέμβει'' η Μόσχα

Οι διαδηλώσεις τις τελευταίες 24 ώρες στην Κούβα, ανησυχούν τη Μόσχα, και οι πρώτοι φόβοι έχουν εμφανιστεί γεννώντας την υποψία ότι η Ρωσία, είναι πιθανό να χάσει το στρατηγικό νησί, για τη μελλοντική ανάπτυξη συστημάτων αεροπορικής άμυνας, πλοίων, και αεροσκαφών.

Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο διαμαρτυρίες στην Κούβα, αλλά σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στην Αβάνα, αυτές οι διαμαρτυρίες συνδέονται με το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, την εξάπλωση του κορονοϊού και των επιπλοκών του.

Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στην Κούβα, μετά τη μαζική συμμετοχή στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και δεκαετίες, ενάντια στην κομμουνιστική κυβέρνηση που διαδέχθηκε την εποχή Κάστρο.   

Εξαγριωμένοι από την κατάρρευση της οικονομίας, τις ελλείψεις σε φάρμακα και φαγητό, το ''σκαρφάλωμα'' των τιμών και τους κυβερνητικούς χειρισμούς της πανδημίας, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε διάφορες πόλεις του νησιού, η επιβίωση του οποίου βασίζεται εν πολλοίς στον τουρισμό.

Ο πρόεδρος της χώρας, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να «πολεμήσουν» τους διαδηλωτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σκληρή τιμωρία.

Πολλοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, συνελήφθησαν από δυνάμεις ασφαλείας που φορούσαν απλά πολιτικά ρούχα, σύμφωνα με το Reuters. Φωτογραφίες που ανέβηκαν στα κοινωνικά μέσα, δείχνουν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να συλλαμβάνουν, να χτυπούν και να ρίχνουν σπρέι πιπεριού σε κάποιους από τους διαδηλωτές. 

Η εμφάνιση πολιτικών συνθημάτων, αρχίζει ήδη να υποδηλώνει, ότι η παρέμβαση ξένων δυνάμεων είναι πιθανή ως αιτία αυτών των διαδηλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, έκανε έκκληση στους κομμουνιστές της χώρας, οι οποίοι, όπως λέει, «θα πρέπει επίσης να βγουν στους δρόμους και να αντιταχθούν σε αυτόν τον βανδαλισμό».

Αυτό που συμβαίνει στο "Liberty Island", έχει προκαλέσει ορισμένους Ρώσους εμπειρογνώμονες να εκφράσουν την άποψη ότι η Μόσχα, θα χάσει τη θέση της στο νησί και η πιθανότητα έναρξης περιορισμών, στην ανάπτυξη στρατιωτικών συστημάτων και εγκαταστάσεων είναι υψηλή. Η Μόσχα, περιγράφει τις διαμαρτυρίες στην Κούβα, ως «ριζοσπαστικό βανδαλισμό» και τις βλέπει ως απόπειρα αλλαγής εξουσίας.

«Είναι πολύ πιθανό, ότι η Ρωσία, θα χάσει την ικανότητα να αναπτύξει τα συστήματα άμυνας / πυραυλικής άμυνας, πυραύλους, μαχητικά αεροσκάφη και ναυτικό στην Κούβα στο μέλλον», έγραψε το Aviapro.

Η Κούβα, είναι περισσότερο στρατηγικό έδαφος για τη Ρωσία, παρά φιλικός και οικονομικός εταίρος. Η Μόσχα βασίζεται στην κουβανική επικράτεια ως «σιλό» της, για την εκτόξευση πυραύλων σε πιθανή σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κουβανός πρόεδρος και επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, σε απάντηση στις ταραχές, μίλησε στο έθνος σε μια τηλεοπτική εκπομπή ρίχνοντας το φταίξιμο στις ΗΠΑ. Αποκάλεσε τις αυστηρές κυρώσεις της στην Κούβα, που ισχύουν με διάφορες μορφές από το 1962 ,«πολιτική οικονομικής ασφυξίας».

Οι Ρώσοι ειδικοί, πιστεύουν ότι εάν η Αβάνα, επιτρέψει στη Μόσχα να αναπτύξει τις δυνάμεις ή τα στρατεύματά της στην Κούβα, οι διαμαρτυρίες θα υποχωρήσουν και τα πράγματα θα επιστρέψουν στο «φυσιολογικό» στο «νησί της ελευθερίας» .

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο νησί, θέλοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους, στο ερώτημα εάν οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από μυστικούς πράκτορες ή ήταν απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, ανέφερε πως αυτές οι διαμαρτυρίες σχετίζονται κυρίως με το χαμηλό βιοτικό επίπεδο.

«Όχι, δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος. Οι διαμαρτυρίες δεν είναι ενάντια στους περιορισμούς, αλλά σχετίζονται κυρίως με την έκρηξη του κορονοϊού στη χώρα και την αδιαφορία των αρχών που το επέτρεψαν», δήλωσε ο Andrey Guskov στο τηλεοπτικό κανάλι Russia-24. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλευρό των διαδηλωτών ο Μπάιντεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στέκονται στο πλευρό του λαού της Κούβας και στις εκκλήσεις του, για ελευθερία και την απαλλαγή του από τη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού και τις δεκαετίες καταστολής, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εν μέσω πρωτοφανών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει σε πολλές κουβανικές πόλεις.

«Ο λαός της Κούβας, υπερασπίζεται θαρραλέα τα θεμελιώδη και οικουμενικά του δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας και του δικαιώματος (του λαού) να ορίζει ελεύθερα το μέλλον του, πρέπει να είναι σεβαστά» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν, προσέθεσε «οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το κουβανικό καθεστώς να ακούσει τους πολίτες και να υπηρετήσει τις ανάγκες τους, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και όχι να πλουτίζει το ίδιο».

H οικονομία της Κούβας, αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων τριών δεκαετιών, καθώς το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 11%. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει και οι τιμές, αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Η μείωση των ταμειακών αποθεμάτων, ωστόσο έχει περιορίσει τη δυνατότητα του καθεστώτος να διαχειρίζεται τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Ταυτόχρονα, η δραματική πτώση του τουρισμού από την πανδημία, έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Κούβα. Τα έσοδα από τον τουρισμό, αποτελούν μία βασική πηγή εισοδήματος για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ σε αρκετούς ανθρώπους δίνει μία ανάσα από τη συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία.

Η δύσκολη κατάσταση, έχει οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των ανθρώπων, που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

https://www.youtube.com/watch?v=ngQ54KjCiMQ

Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα των ΗΠΑ, 35.738 άνθρωποι από την Κούβα επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα τους τελευταίους μήνες, σε σχέση τους με λιγότερους από 20.000 το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Το καθεστώς της Κούβας στρέφει τα βέλη του, αναμενόμενα, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ταραχές, λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Η Αβάνα, κατηγορεί τη νέα διοίκηση Μπάιντεν, πως συμπεριέλαβε 20 εκατομμύρια δολάρια στο νέο προϋπολογισμό για δραστηριότητες που ενισχύουν τη δημοκρατία στην Κούβα, το οποίο μεταφράζει ως στήριξη σε όποιον την αντιπολιτεύεται.

Η νέα διοίκηση Μπάιντεν ,δεν φαίνεται πάντως να έχει αποφασίσει τι στάση θα ακολουθήσει απέναντι στην Κούβα, διατηρώντας την επιφυλακτικότητα της, ανάμεσα στη χείρα βοηθείας του Ομπάμα και την εξοντωτική πίεση του Τραμπ.

Το ανησυχητικό στοιχείο βέβαια παραμένει, πως η Αβάνα, έχει στείλει τις δυνάμεις ασφαλείας και του στρατού στους δρόμους των πόλεων της Κούβας, διακινδυνεύοντας άσχημα επεισόδια με τους διαδηλωτές.

Ο ΟΗΕ παρενέβη, ώστε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, να γίνουν σεβαστά.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική, καθώς χιλιάδες ανθρώπων τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, ψέγοντας την κυβέρνηση της Κούβας που αρνούνταν τη δυνατότητα έκφρασης και συγκέντρωσης για δεκαετίες και εξακολουθεί να το κάνει.

Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αξιοποιήθηκαν από τους διαδηλωτές, ώστε να μεταφερθούν οι εικόνες από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη. Οι κραυγές «ελευθερία» και «αρκετά» κυριάρχησαν.

Είναι πλέον δύσκολο για το καθεστώς, να διατείνεται πως δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες εναντίον του. Μπορεί βέβαια να καλεί τους πολίτες να «περιφρουρήσουν» την επανάσταση κι εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί, να μπλοκάρει την πρόσβαση τους στο διαδίκτυο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...