Κόσμος

Απόφαση-σταθμός: Ξεκινάσει τις πωλήσεις των Su-57 η Μόσχα

Το τελευταίο διάστημα η Μόσχα εξετάζει πολύ σοβαρά, να περάσει σε πιο επιθετική πολιτική πώλησης του Su-57 σε Πολεμικές Αεροπορίες άλλων χωρών. O λόγος; Το έργο παραγωγής Su-57, θα καταλάβει ένα μεγάλο μέρος των ρωσικών αμυντικών δαπανών. Το Κρεμλίνο θέλει να αντισταθμίσει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα κόστη, μέσω μιας σειράς συμβάσεων εξαγωγικού υψηλού προφίλ.

Η Μόσχα ξεκίνησε ένα μπλοκ μάρκετινγκ του Su-57, που αποτελείται από δημόσια μηνύματα, συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ πολιτικών και συνεχιζόμενες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.

Σε μια προσέγγιση που θυμίζει αόριστα τις τεχνικές μαζικού μάρκετινγκ, που χρησιμοποίησε η Lockheed Martin για να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα του jet F-35, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, δημοσιεύουν τακτικά κλασικά διαφημιστικά κλιπ που προβάλλουν το μαχητικό αεροσκάφος Su-57. 

Λιγότερο από μισό χρόνο μετά την εισαγωγή του μυστικού μαχητικού αεροσκάφους Su-57 στην Αεροπορία της, η   Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές   της να πουλήσει σε  ξένους πελάτες στο εμβληματικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παρέλαβε την πρώτη σειριακή μονάδα Su-57 τον Δεκέμβριο του 2020, με τέσσερα ακόμη να ακολουθούν κατά τη διάρκεια του 2021. Αυτά τα νέα μαχητικά αεροσκάφη, θα τροφοδοτούνται με τον κινητήρα stopgap AL-41F1. Το Su-57's με τον εκσυγχρονισμένο, πιο ισχυρό κινητήρα Izdeliye 30 θα αρχίσει να πετά  το 2022.

Είκοσι δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-57 αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2024. Το Κρεμλίνο στοχεύει σε έναν τελικό στόχο παραγωγής, έως και δεκαπέντε αεριωθούμενων αεροσκαφών Su-57 ετησίως. Με χονδρικό κόστος ανά μοντέλο περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια, το Su-57 συνδιάζει εξελιγμένα αεροηλεκτρονικά, κορυφαία αεροδυναμική στην κατηγορία του και μια τρομερή σουίτα όπλων σε ένα σχετικά προσιτό πακέτο. Ακόμα, δεδομένου του φιλόδοξου στόχου της Μόσχας, για εβδομήντα έξι αεριωθούμενα αεροπλάνα που θα αγοραστούν πριν από το 2028, το έργο Su-57 θα καταλάβει ένα μεγάλο μέρος των ρωσικών αμυντικών δαπανών.

Το Κρεμλίνο θέλει να αντισταθμίσει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα κόστη, μέσω μιας σειράς συμβάσεων εξαγωγής υψηλού προφίλ. "Εάν μιλάμε για το Su-57E, αυτό το αεροσκάφος προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλές χώρες, επειδή διαθέτει μοναδικές ιδιότητες μάχης και χαρακτηριστικά πτήσης", δήλωσε ο Rostec Διευθυντής Διεθνούς Συνεργασίας και Περιφερειακής Πολιτικής Viktor Kladov, αναφερόμενος στην έκδοση εξαγωγής του Su- 57. «Βλέπουμε ότι υπάρχει η ανάγκη για αεροσκάφη επόμενης γενιάς και υπάρχουν εξειδικευμένες αγορές και προϋποθέσεις για την παράδοση αυτού του αεροπλάνου».

Σύμφωνα με πληροφορίες- αν και λίγα έχουν γίνει γνωστά για  τις τρέχουσες συνομιλίες όσον αφορά τις εξαγωγές-  η Ινδία, η Τουρκία και η Αλγερία συγκαταλέγονται μεταξύ των εισαγωγέων που έχουν εκφράσει ένα αρχικό ενδιαφέρον για το αεροσκάφος Su-57.

Ένα μοντέλο Su-57E παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο, στη δέκατη τρίτη έκδοση του Aero India, μια διετή αεροπορική  έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας.

Σημειωτέον ότι το Νέο Δελχί, αποχώρησε το 2018 από το κοινό πρόγραμμα ρωσικής-ινδικής Fighter Fighter Aircraft (FGFA) για την κατασκευή ενός μαχητικού που θα  βασίζονταν στο Su-57, αλλά η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, προσπάθησε επανειλημμένα να φέρει την Ινδία ξανά ως πελάτη του Su-57E. 

Ένας άλλος πιθανός πελάτης είναι η Τουρκία. Καθώς η γεωπολιτική ρήξη μεταξύ της Άγκυρας και του ΝΑΤΟ διευρύνεται, η Μόσχα ελπίζει να δώσει συνέχεια στην επιτυχία της αμφιλεγόμενης πώλησης S-400 , προμηθεύοντας τα μαχητικά είτε το Su-57 είτε το Su-35 στην Τουρκία.

 

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης MAKS 2019, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνάντησε τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και  συζήτησαν τις πιθανές συμβάσεις εισαγωγής μαχητικών. Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν ρώτησε μπροστά σε ένα αεροσκάφος Su-57, εάν η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.

Από την άλλη μπορεί να έχουν  επιβεβαιωθεί λίγα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η Αλγερία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών, για την προμήθεια τουλάχιστον μιας ντουζίνας αεροσκαφών Su-57  και σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες  πληροφορίες , η εξαγορά ενδέχεται να έχει ήδη συμφωνηθεί στα τέλη του 2020.

Τέλος οι Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον της αγοράς για το Su-57, θα επεκταθεί όταν το μαχητικό εισέλθει σε ευρεία υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας. «Είναι απίθανο να υπάρξει σημαντική ζήτηση έως ότου, συμπεριλάβουμε αρκετά από αυτά  τα αεροσκάφη  στην δική μας Αεροπορία», δήλωσε στους ειδήσεις του ρωσικού κρατικού διευθυντή Βιομηχανικός διευθυντής της Rostec, Βιομηχανικός Διευθυντής Ανατόλι Σερντούκοφ. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι κατασκεύασαν τον πανίσχυρο κινητήρα TEI-TF6000 -Το μαχητικό αεροσκάφος της TF-X & τα UAV Kızılelma και Anka-3 αποκτούν τεράστιες δυνατότητες (Bίντεο)

Η εξοπλιστική προσπάθεια της Τουρκίας δεν περιορίζεται σε παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων, αλλά επεκτείνεται και στην...