Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Κρίσιμες στιγμές: Σχέδιο Ερντογάν για ανατροπή Σίσι

Mε μια κίνηση ματ στη διπλωματική σκακιέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που επισκέφθηκε διαδοχικά το Κάιρο και τη Λευκωσία, έβαλε τέλος στην προπαγάνδα της Τουρκίας, επαναβεβαίωσε τους δεσμούς με την Αίγυπτο, αλλά και διέλυσε το κλίμα αμφιβολίας που επιχείρησε να δημιουργήσει η Τουρκική προπαγάνδα και κάποιοι καλοθελητές εντός της χώρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
To Πενταπόσταγμα έγραφε από την αρχή πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το ''στραβό'' κλίμ το δημιούργησαν κάποια ΜΜΕ εντός Ελλάδας, τα οποία σήμερα έχουν ''κρυφτεί'' και δεν έχουν κάνει καμία αναφορά στη χθεσινή συμφωνία.  

https://www.youtube.com/watch?v=x4Y1LP8y7p0

Το παρασκήνιο   

 

Η αιγυπτιακή πλευρά κατανόησε τις ελληνικές αιτιάσεις και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Μαρτίου στο Κάιρο, οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών βρήκαν, όπως προκύπτει, τη λύση ώστε να υπάρξει αναπροσαρμογή των γεωγραφικών συντεταγμένων.  

 

Ο νέος χάρτης  

 

Η αντίδραση της Αιγύπτου ήταν ''αστραπιαία'', καθώς προσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου.

Συγκεκριμένα, το οικόπεδο EGY-MED-18, εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή περίπου στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.  

To σχέδιο Ερντογάν   

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι ενήμερη για ενέργειες από πλευράς τουρκικών υπηρεσιών προς ενίσχυση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» με στόχο την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι. Το τουρκικό κράτος θεωρεί ότι η παρουσία του Αλ Σίσι στην ηγεσία της Αιγύπτου δεν επιτρέπει την συνεργασία των δύο χωρών και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, αναφέρει το philnews.com.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει, εξάλλου, δείξει με τη μέχρι τώρα εξωτερική πολιτική του, την επιλογή συμπόρευσης και συνεργασίας με τον άξονα Ελλάδας και Κύπρου. Συνεπώς, για τους τουρκικούς σχεδιασμούς αποτελεί εμπόδιο. Αντίθετα, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην εξουσία η Τουρκία θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, επιχειρώντας κατά πάσα πιθανότητα, τη δημιουργία ενός μνημονίου, κατ’ αντιστοιχία του τουρκολιβυικού ή μίας άλλης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που θα ανατρέπει τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς και θα καθιστά την ίδια κυρίαρχο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα, σε επίσημο επίπεδο ασκείται ασφυκτικό πρέσινγκ προς την κυβέρνηση Αλ Σίσι από την τουρκική κυβέρνηση για συνεργασία και διάλογο που θα οδηγήσει σε κάποιο είδους συμφωνία σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια περιοχή. 

Όπως έχει αναφέρει το Πενταπόσταγμα, ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει την αιγυπτιακή κυβέρνηση πάση θυσία, ειδικά μετά την ελληνο-αιγυπτιακή ναυτική συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο είναι ένα σουνιτικό ισλαμιστικό θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό κίνημα. Θεωρείται η μεγαλύτερη και η καλύτερα οργανωμένη πολιτική δύναμη στην Αίγυπτο.

Υπολογίζεται από διαφορετικές πηγές πως έχει 2 ή 2,5 εκατομμύρια οπαδούς/υποστηρικτές.Η οργάνωση ιδρύθηκε στην Αίγυπτο από τον Χασάν Αλ Μπάνα, τον Μάρτιο του 1928, ενώ εξαπλώθηκε και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Το πιο μεγάλο παρακλάδι της βρίσκεται στην Αίγυπτο, παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης το 1948, το 1954, το 1965, και το 2013.

Στην προσπάθεια ανόδου της Τουρκίας, «όχημα» ήταν η  Μουσουλμανική Αδελφότητα, η επιρροή της οποίας σε όλο τον πολιτικό βίο της Μέσης Ανατολής και του ισλαμικού κόσμου είναι ιδιαιτέρως σημαντική και μακροχρόνια.

https://www.youtube.com/watch?v=xKXF8jwaFTw&t=57s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ