Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Ελλάδα & Αίγυπτος ήλθαν σε συνεννόηση για το επίμαχο οικόπεδο

Κανένα θέμα δεν υπάρχει με την Αίγυπτο, όπως είχε αναφέρει από την αρχή το Πενταπόσταγμα. Ήδη από το πρωί, πηγές από το Κάϊρο ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση με με την Τουρκία.   
     

Εδώ και κάποιες ημέρες, η Άγκυρα φαίνεται να εκλιπαρεί την Αίγυπτο να συζητήσουν την οριοθέτηση ΑΟΖ, με την απάντηση από πλευράς Καΐρου να είναι αρνητική.

Η Άγκυρα επαναφέρει το ζήτημα της Α. Μεσογείου αποσκοπώντας στον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο όπως σας είχαμε αναφέρει σε άρθρο μας νωρίτερα, με συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παρέθεσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, στo Bloomberg.

 

Διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου, που επικαλείται το Arab News, ανήμερα της άφιξης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη χώρα, διέλυσαν τις φήμες και υπενθυμίζουν τη δέσμευση της Αιγύπτου έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.  

Το παρασκήνιο  

 

Η αιγυπτιακή πλευρά κατανόησε τις ελληνικές αιτιάσεις και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Μαρτίου στο Κάιρο, οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών βρήκαν, όπως προκύπτει, τη λύση ώστε να υπάρξει αναπροσαρμογή των γεωγραφικών συντεταγμένων. Της επίσκεψης Δένδια είχε προηγηθεί και τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι.

Η Αίγυπτος με λίγα λόγια, δέχθηκε την αναπροσαρμογή των συντεταγμένων του επίμαχου οικοπέδου που εφάπτετο με τη «γραμμή Έρτζιγες» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, σύμφωνα με το ''ΒΗΜΑ''. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο όχι μόνο από τον Γενικό Γραμματέα, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, αλλά επίσης από στελέχη της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού – παράγοντες που είχαν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο και στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο πέρυσι το καλοκαίρι – ώστε οι σχετικές συζητήσεις να διεξαχθούν επί χάρτου. 

https://www.youtube.com/watch?v=LgWeSE7YYmY

Η λύση  

 

Η λύση η οποία φαίνεται ότι βρέθηκε ήταν, τελικώς, η απλούστερη δυνατή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το οικόπεδο EGY-MED-W18 ουσιαστικά «κόβεται» κάθετα ώστε να σταματάει (ανατολικά) ακριβώς στο όριο του 28ου μεσημβρινού. Η κίνηση αυτή εκ μέρους του Καϊρου ουσιαστικά «φωτογραφήθηκε» από μία αποστροφή των δηλώσεων του κ. Δένδια μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία – δεύτερο σταθμό του ταξιδιού-αστραπή που πραγματοποίησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα ήθελα να πω επίσης ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση σε ιδιαίτερα καλό κλίμα με τον κ. Σούκρι στο Κάιρο, ενώ σε μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ. Μάλιστα, η Αθήνα πρόκειται, όπως είπε ο κ. Δένδιας, να υπογράψει προσεχώς Μνημόνιο Κατανόησης, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα καθεστώς παρατηρητή στον Αραβικό Σύνδεσμο. 

https://www.youtube.com/watch?v=hzLHa4me6Y8&t=12s

Η ανακοίνωση του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ 

 

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Άχμεντ Χάφεζ, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν τις ισχυρές σχέσεις και δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Αιγύπτου για τη διευκόλυνση της ροής των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, συμβάλλοντας παράλληλα στο να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των δύο χωρών. Επίσης, συζήτησαν για την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας.

Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν το συντονισμό των ενεργειών τους σε θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. 

 

Σούκρι: ''Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας & Αιγύπτου''  

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καταγράφηκε ταύτιση των απόψεων των δύο χωρών στα περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στο θέμα της Λιβύης και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασαφηνίστηκε στις συζητήσεις των δύο υπουργών ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1368966908633038857https://twitter.com/NikosDendias/status/1368907781500117000https://twitter.com/NikosDendias/status/1368894572022140928https://twitter.com/MfaEgypt/status/1368899669007491080

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ