Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Κάιρο-Άμπου Ντάμπι πήραν αποφάσεις για Α. Μεσόγειο-Λιβύη - Βάση-''μαμούθ'' χτίζουν τα ΗΑΕ στην Αίγυπτο

Νέα τροπή παίρνει η κατάσταση στη Λιβύη, μετά την απόφαση των Εμιράτων να μετακινήσουν δυνάμεις και υλικό στην αιγυπτιακή βάση του Σίντι Μπαρανί.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποκαλύφθηκε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ''άδειασαν'' τη στρατιωτική βάση τους στην Ερυθραία, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό στην αιγυπτιακή στρατιωτική βάση του Σίντι Μπαράνι, μια αιγυπτιακή πόλη στα σύνορα με τη Λιβύη, μόλις 240 χλμ. από το Τομπρούκ.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το Αμπού Ντάμπι μετέφερε περισσότερα από 1.300 στρατιωτικά οχήματα, μεταξύ των οποίων και πυραύλους Patriot μαζί με μαχητικά αεροσκάφη από τη βάση Assab στην Ερυθραία απευθείας στην Αλεξάνδρεια, για να μεταφερθούν στη συνέχεια περαιτέρω με τρένο στην αεροπορική βάση Sidi Barrani.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από δορυφορικές εικόνες και βίντεο.

Η βάση ιδρύθηκε στα τέλη του 2015 για να χρησιμεύσει ως βάση και κέντρο εφοδιασμού για τις δυνάμεις των Εμιράτων που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι με την παρουσία τους τα ΗΑΕ θα κάνουν πράξη τέσσερα τουλάχιστον πράγματα στην περιοχή μας:

Α. Την αμυντική συμμαχία με Αίγυπτο και Ελλάδα στην πράξη με πληθώρα ασκήσεων και δράσεων.

Β. Θα ελέγχουν και αυτοί από πλευράς ασφαλείας την περιοχή της Α.Μεσογείου συμμετέχοντας πιθανόν σε ενεργειακά σχέδια όπως για παράδειγμα ο αγωγός East Med κά.

Γ. Θα ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο τις τουρκικές ενέργειες στην Λιβύη, εφοδιάζοντας τον Χαφτάρ με όπλα και δυνάμεις.

Δ. Θα διευκολύνουν εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες ακόμα και την παρουσία σαουδαραβικών αεροσκαφών F-15, σε συνεννόηση με την Αίγυπτο, παρουσιάζοντας στην πράξη τον άξονα Αράβων, Αιγύπτου, Ελλάδος στην περιοχή έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Όσο ο Ερντογάν κινείται με νεο-οθωμανικές επεκτατικές βλέψεις στην Μεσόγειο, τόσο θα γιγαντώνονται οι αντιδράσεις κατά της Τουρκίας, η οποία πλέον κινείται ως περιφερειακή δύναμη απειλώντας πλέον τους πάντες.

Ουσιαστικά, λαμβάνει χώρα μία αδυσώπητη μάχη μεταξύ του συνασπισμού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου εναντίον του άξονα Κατάρ-Τουρκίας. 

Μαζί τους είναι επίσης  η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες απειλούνται από αυτά που συμβαίνουν στη Λιβύη από την Τουρκία, η οποία επεκτείνει τα συμφέροντα της σε περιφερειακά ύδατα πλούσια σε αέριο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. 

Η συνεχής βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόσμου φαίνεται ότι έχουν ενοχλήσει την Άγκυρα. Βλέπει το ‘’άνοιγμα’’ της Αθήνας η οποία εμφανίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή ενώ αντίθετα η Τουρκία απομονώνεται ακόμα και από μουσουλμανικές χώρες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ