Κόσμος

HAVA SOJ: 2023 το πρώτο τουρκικό Α/Φ ηλεκτρονικών παρεμβολών… Tusas-Aselsan

Στις εγκαταστάσεις της τουρκικής κρατικής εταιρείας TUSAŞ παραδόθηκε πρόσφατα το τελευταίο από τα τέσσερα συνολικά αεροσκάφη τύπου Bombardier Global 6000 τα οποία πρόκειται να εξοπλιστούν με συστήματα παρεμβολών στο πλαίσιο του προγράμματος HAVA SOJ της Τουρκικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος θα εξοπλιστεί με συστήματα εντοπισμού ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών ραντάρ και τηλεπικοινωνιών καθώς και με συστήματα παρεμβολών προς εξουδετέρωση των εχθρικών συστημάτων που πραγματοποιούν αυτές τις εκπομπές, αναφέρει το defencepoint.gr

Το πρόγραμμα Gölge ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και περιελάμβανε αρχικά την αγορά 4+4 αεροσκαφών και 10 σταθμούς εδάφους, αποστολή των οποίων θα ήταν η παρεμβολή των ραντάρ και των τηλεπικοινωνιών του αντιπάλου. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το πρόγραμμα διαχωρίστηκε σε δύο επιμέρους προγράμματα.

Το πρώτο που αφορούσε την απόκτηση δυνατοτήτων παρεμβολών επί εναερίων μέσων και το δεύτερο που αφορούσε την αγορά συστημάτων παρεμβολών τοποθετημένα επί οχημάτων. Αρχικά το πρώτο πρόγραμμα ανατέθηκε το 2007 στην τουρκική εταιρεία Aselsan, η οποία έπρεπε να αναζητήσει συνεργάτες στο εξωτερικό.

Για την προμήθεια των αεροσκαφών ζητήθηκαν το 2008 προσφορές από τις εταιρείες Antonov, Bombardier, Boeing, Airbus, Cessna, Gulfstream και Embraer. Το 2009 η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από την Aselsan να κατασκευάσει και να εγκαταστήσει σε ένα επιβατικό αεροσκάφος έναν εγχώριο σύστημα παρεμβολής.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2013, η Aselsan ζήτησε από κατασκευαστές αεροσκαφών να καταθέσουν για μια ακόμη φορά προσφορές για τα υποσυστήματα που θα εξοπλίσουν τέσσερα τελικά αεροσκάφη. Αυτή τη φορά όμως η τουρκική εταιρεία ζητούσε από τους κατασκευαστές των αεροσκαφών να αναλάβουν με δική τους ευθύνη την εγκατάσταση και ολοκλήρωση του συστήματος παρεμβολών στο αεροσκάφος που θα επιλεγεί.

Το αεροσκάφος που επιλέχθηκε τελικά ήταν το Bombardier Global 6000 λόγω της μεγάλης αυτονομίας του που φτάνει τις 10 ώρες και του χώρου που διέθετε για την εγκατάσταση των υποσυστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Το έργο θα υλοποιηθεί από τις κρατικές TUSAŞ και Aselsan, η οποία θα συνεργαστεί με εγχώριες και ξένες εταιρείες με ειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Τα δύο πρώτα αεροσκάφη του προγράμματος έφτασαν στις εγκαταστάσεις της TUSAŞ τον Μάρτιο του 2019 και το τελευταίο πριν από μερικές ημέρες.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, τα τέσσερα αεροσκάφη που θα αποκτηθούν θα προηγούνται των πακέτων κρούσης της τουρκικής Αεροπορίας και θα μπορούν να καταγράφουν σε μια βιβλιοθήκη πληροφοριών το σύνολο σχεδόν των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών του αντιπάλου στην περιοχή όπου θα επιχειρούν και να εντοπίζουν με ακρίβεια την τοποθεσία τους.

https://www.youtube.com/watch?v=9IJkP6LWwlo&feature=emb_logo

Ακολούθως με τους ισχυρούς πομπούς που θα διαθέτουν, θα τυφλώνουν από ασφαλή απόσταση τα εχθρικά ραντάρ και θα παρεμβάλουν στις τηλεπικοινωνίες του αντιπάλου, διευκολύνοντας την διείσδυση των τουρκικών βομβαρδιστικών στην εχθρική αεράμυνα. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί στην Τουρκική Αεροπορία το 2023 και το τελευταίο το 2025.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ