Κόσμος

«Κανονίζει» και τους Κούρδους εντός Τουρκίας ο Ερντογάν!- Στέλνει στη φυλακή την ανιψιά του Οτσαλάν

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση δυόμισι ετών βουλευτή του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, η οποίας είναι επίσης ανιψιά του ιστορικού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Ντιλέκ Οτσαλάν, βουλευτής του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και ανιψιά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία) σε φυλάκιση δύο ετών και έξι μηνών για «τρομοκρατική προπαγάνδα», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών σε βάρος της βουλευτού, που κατηγορείται ότι το 2016 «νομιμοποίησε» τις ενέργειες του PKK και ότι έκανε «προπαγάνδα» στη διάρκεια της κηδείας ενός μέλους της οργάνωσης αυτής, που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Η καταδίκη της Οτσαλάν ανακοινώνεται την ώρα που εντείνεται η πίεση στους φιλοκουρδικούς κύκλους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα τον περασμένο μήνα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοδυτική Συρία.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του PKK, το οποίο θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Εννέα βουλευτές του HDP βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή, σύμφωνα με το κόμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ