Κοινωνία

Προς lockdown «ακορντεόν»: «Κλειδώνει» εισήγηση για click away και click in shop

Την επιβολή lockdown τύπου «ακορντεόν» αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση καθώς εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη με την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα στην Αττική η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν το «κόκκινο».

Θορυβημένη, όμως, φαίνεται και η επιστημονική κοινότητα με τους επιδημιολόγους να συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα το απόγευμα, ώστε να επανεκτιμήσουν την απόφασή τους για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων αλλά και αν θα πρέπει να εισηγηθούν το κλείσιμο εκ νέου των καταστημάτων λιανικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται στην κυβέρνηση click away και click in shop για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης και τα κοσμηματοπωλεία από τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, υπάρχουν και φωνές που ζητούν η μέθοδος του click away και του click in shop να εφαρμοστεί ακόμη και από το Σάββατο ή την Κυριακή. 

Ωστόσο, οι τελικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο και για το τι θα γίνει τελικά με το άνοιγμα των σχολείων θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, μετά την τελική απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει ανοιχτό το λιανεμπόριο έστω και με click away και click in shop και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να πάει πίσω το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό θα γίνει μόνο εάν τα κρούσματα κορονοϊού εκτοξευθούν και παράλληλα σημειωθεί αρνητικό ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών με Covid. Σε αυτή την περίπτωση τα σχολεία θα πάρουν παράταση μίας εβδομάδας ενώ τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με περιορισμούς.   

Τα δεδομένα που ανησυχούν τους ειδικούς είναι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο ημερήσιος αριθμός νοσηλειών, ο αριθμός νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, αλλά και η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.

Τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα την εφαρμογή ενός lockdown τύπου ακορντεόν έδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανησυχία στους ειδικούς

Τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι το βαρόμετρο για τις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών.

Οι ειδικοί αναμένουν το απόγευμα να έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα από 400 ύποπτα δείγματα μετάλλαξης του ιού που συλλέχθηκαν και παραδόθηκαν στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ΙΙΒΕΑΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων θα συνεκτιμηθεί στην απόφαση τους για τον τελικά θα πρέπει να εισηγηθούν στο κλείσιμο, πριν καλά καλά ανοίξουν των Γυμνασίων και Λυκείων ή στο κλείσιμο των καταστημάτων.

Ενα πολύ πιθανό σενάριο είναι το άνοιγμα των σχολείων να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα. Και αυτό διότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων ή των λυκείων αλλά ολόκληρης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Δημόπουλος, διευκρινίζοντας πως θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.

Χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.

Το άνοιγμα των σχολείων, αν και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για την 1η Φεβρουαρίου, είναι κάτι που θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών.

Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση».

Όπως έχει επισημανθεί, τα λύκεια των «κόκκινων» περιοχών θα παραμένουν κλειστά και θα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση, ενώ ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την Αττική στην οποία συγκεντρώνεται πολλά σχολεία και η επιδημιολογική της κατάσταση δεν είναι καλή.

«Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη».

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ζήτημα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία.

Ταφόπλακα το lockdown στο λιανεμπόριο, λουκέτο στο 50% των επιχειρήσεων

«Αν το λιανεμπόριο οδηγηθεί σε ένα ακόμα lockdown, 1 στις 2 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. Μιλάμε με νούμερα». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στο ethnos.gr, περιγράφει το μέγεθος του προβλήματος στο λιανεμπόριο, αν κλείσουν και πάλι τα καταστήματα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Τα καταστήματα δεν αντέχουν. Να σταματήσει το λιανεμπόριο να είναι ο αδύναμος κρίκος», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Παράλληλα, ο κ. Καφούνης ζήτησε οι επιστήμονες να προσέχουν τις τοποθετήσεις τους, να μην δημιουργούν εντυπώσεις και να μιλούν με περισσότερη ψυχραιμία. «Πολλοί βγαίνουν σε τηλεπαράθυρα και προκαλούν πανικό», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ας εξεταστούν και οι υπόλοιποι κλάδοι. Ας εξαντληθεί η αυστηρότητα παντού. Να επιβληθούν περιορισμοί και στην κίνηση. Δεν γίνεται να την πληρώνει πάντα το λιανεμπόριο», τόνισε ο κ. Καφούνης και εξήγησε πως τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου θέλουν να διατηρηθεί η υγεία όλων, ωστόσο είπε πως δεν γίνεται να μιλάμε για συγκεντρώσεις 100 ατόμων, για σούπερ μάρκετ με δεκάδες πελάτες και για καταστήματα κλειστά. «Το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας», κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ