Κοινωνία

Τα τελευταία σενάρια για άρση των μέτρων: Πότε θα ανεβάσουν ρολά τα μαγαζιά - Πως θα γίνει η επιστροφή στη ''νέα κανονικότητα''

Πολλές είναι οι λεπτομέρειες που θα πέσουν στο τραπέζι της κυβέρνησης σχετικά με την άρση των μέτρων. Αυτό που είναι ήδη γνωστό είναι πως μέχρι στιγμής είναι πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα Απριλίου.

Αν τα μέτρα τηρηθούν και δοθεί το πράσινο φως από τους επιστήμονες, τότε δεν αποκλείεται από τις 10 Μαΐου να δούμε την πρώτη σταδιακή εφαρμογή κάποιων –και σίγουρα όχι όλων – των μέτρων.

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια, πιθανότατα πρώτα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, ανάμεσα σε αυτά τα οπτικά και τα κομμωτήρια, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα εστίασης και σε τρίτο τα πολυκαταστήματα.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, στόχος της πολιτείας είναι να καταργηθούν η αποστολή SMS αφού φυσικά πρώτα ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με όσα ο είπε ο Πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με σπουδαίους Έλληνες αθλητές, η άθληση θα είναι από τις πρώτες δραστηριότητες που θα επιτραπούν όταν ξεκινήσει η χαλάρωση της καραντίνας.

Τέλος σε ότι αφορά την μετακίνηση των πολιτών το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιτραπεί πρώτα η μετακίνηση μέσα στις πόλεις και σε δεύτερο χρόνο στην επαρχία. 

 

Η κρίσιμη περίοδος που θα κρίνει τα πάντα  

 

Πάντως ο άμεσος στόχος που θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση είναι η κατάσταση να παραμείνει ελεγχόμενη και να μην υπάρξει χαλάρωση από την πλειονότητα των  πολιτών τς ημέρες του Πάσχα.

Ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ακόμη πως θα ισχύσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας Ι.Χ. το Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, παρ’όλο που η πρόταση υπάρχει στο τραπέζι.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την εικόνα που θα επικρατήσει στις εκκλησίες από την Μεγάλη Πέμπτη ως το Μεγάλο Σάββατο και το βράδυ της Ανάστασης και προαναγγέλλεται ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι και θα ενισχυθούν οι περιπολίες. 


Πέτσας για περιοριστικά μέτρα: Πριν τις 27 Απριλίου οι ανακοινώσεις  

 

«Ο εχθρός μας είναι ο συνωστισμός, για αυτό δεν θέλουμε τις συγκεντρώσεις ατόμων το Πάσχα», είπε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», λέγοντας –σε ότι αφορά το ψήσιμο του οβελία- ότι «δεν μας νοιάζει τι θα μαγειρέψει ο καθένας».

Αναφορικά με το σενάριο περί απαγόρευσης κυκλοφορίας ΙΧ από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και το Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί ούτε να το διαψεύσει ούτε να το επαληθεύσει, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας «πηγαίνουμε μέρα-μέρα, βλέπουμε πως εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων και αποφασίσουμε ότι χρειάζεται. 

Σε ότι αφορά την μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια, ισχύει η απαγόρευση από την πρώτη ημέρα που ελήφθησαν τα μέτρα, αλλά επειδή βλέπαμε μια τάση λόγω του Πάσχα, διπλασιάσαμε το πρόστιμο και τονίζουμε τις απαγορεύσεις, για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού».

«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί. Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tι θα γίνει με τα σχολεία  

 

Στο άνοιγμα των σχολείων της χώρας, στις 11 Μαΐου, προσανατολίζονται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης. Ωστόσο, το θέμα θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων της πανδημίας μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όπου και αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Πάντως, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», το θέμα προβληματίζει την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, καθώς ειδικά για την Γ' τάξη του Λυκείου η εξεταστέα ύλη έχει περικοπεί ήδη και το επόμενο χρονικό διάστημα θα προσφερθεί μόνο για επαναλήψεις.

Τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή από τα συναρμόδια υπουργεία είναι σε πρώτη φάση η λειτουργία μόνο της Γ’ τάξης του Λυκείου, με μαθητές κατά το ήμισυ σε κάθε τάξη και πιθανή εναλλαγή πρωινού - απογεύματος. Παράλληλα, συζητείται το άνοιγμα των σχολείων ανά περιοχή της χώρας και σταδιακά.

Την ίδια στιγμή, όμως, ειδικοί στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, δηλώνουν ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν ξανά φέτος, αλλά να γίνει αναπλήρωση της ύλης που χάθηκε το φθινόπωρο.

Στα παραπάνω συνηγορεί και το θλιβερό φαινόμενο της εικόνας που παρουσιάζεται στα Λύκεια – και ειδικά στην Γ’ τάξη τους – κάθε χρόνο τον Μάιο, όπου οι σχολικές αίθουσες αδειάζουν αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. Κι αυτό, γιατί οι υποψήφιοι της Γ’ τάξης του Λυκείου κρατούν τις απουσίες τους για το τέλος του χρόνου για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν... τα μαθήματα στα φροντιστήριά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνει κάθε χρόνο επί του θέματος το υπουργείο Παιδείας, δείχνουν μια αύξηση των απουσιών των μαθητών μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ