Κόσμος

Ν.Τσόμσκι: "Μετά την πανδημία θα αναβιώσουν βίαια & αυταρχικά καθεστώτα"

Εν μέσω περιορισμών που επέβαλαν σχεδόν οι περισσότερες κυβερνήσεις του πλανήτη λόγω της πανδημίας του COVID-19, και ενώ εταιρείες κλείνουν και απολύουν προσωπικό, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα κατρακυλήσει στα τάρταρα φέτος, αλλά τα προβλήματα σύμφωνα τον διάσημο Νόαμ Τσόμσκι δεν σταματούν εκεί. 

Ο Αμερικανός γλωσσολόγος, συγγραφέας και στοχαστής Νόαμ Τσόμσκι δήλωσε ότι μετά την πανδημία του νέου τύπου κορονοϊού (Covid-19), η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει δύο τεράστια παγκόσμια προβλήματα, την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο διάσημος φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι που ζει απομονωμένος στην Αριζόνα λόγω της πανδημίας, δήλωσε ότι μετά την πανδημία, η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει αυτά τα δύο μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, τα οποία θα αλλάξουν ριζικά ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Τσόμσκι ανέφερε ότι η πανδημία θα έχει σοβαρές συνέπειες, αλλά υπογράμμισε ότι αυτή η κρίση θα είναι προσωρινή και ότι τα πραγματικά προβλήματα για την ανθρωπότητα θα είναι ένας πυρηνικός πόλεμος και η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Αμερικανός 91χρονος φιλόσοφος είπε: "Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιμετωπίζουμε δύο τεράστιες απειλές, η πανδημία του κορονοϊού είναι αρκετά σοβαρή, αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερα από οτιδήποτε έχει συμβεί ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία".

"Ένας από αυτά είναι η αυξανόμενη απειλή πυρηνικού πολέμου και το άλλο είναι φυσικά η απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι συνέπειες του κορονoϊού μπορεί να είναι τρομερές, θα έχουμε όμως σύντομα βελτίωση. Αλλά αν δεν αποφευχθούν οι άλλες δύο απειλές, αυτό θα είναι το τέλος μας”, τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Τσόμσκι, “θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση παρόμοια με την στρατιωτική κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορονοϊού.

Μετά την υπερνίκηση της πανδημίας θα δημιουργηθούν υπερβολικά αυταρχικά και βίαια κράτη ενώ θα έχουμε και για ριζική αναδιάρθρωση της κοινωνίας. Θα υπάρχουν επιλογές όμως”.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλη στρατιωτική δύναμη ως η μοναδική χώρα την οποία ακολουθούν η Ευρώπη και άλλες χώρες, αλλά το λάθος είναι που επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες όπως το Ιράν και η Κούβα.

"Αυτές οι χώρες έχουν το κύριο μερίδιό τους στις αμερικανικές κυρώσεις και ένα από τα πιο ειρωνικά στοιχεία της τρέχουσας κρίσης του κορονοϊού είναι ότι η Κούβα βοηθά την Ευρώπη. Η Γερμανία δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά η Κούβα μπορεί να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν προσθέσουμε τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο, η κρίση του πολιτισμού στη Δύση είναι πραγματικά συγκλονιστική”, καταλήγει ο ίδιος.

Η Γερμανία δεν μπόρεσε να βοηθήσει την Ελλάδα στην οικονομική κρίση που ταλάνιζε την χώρα μας εδώ και 10 χρόνια, ούτε βέβαια τώρα την Ιταλία, που λόγω πανδημίας μετρά χιλιάδες θύματα, ενώ η φτωχή Κούβα βοηθά την ΕΕ και την Γερμανία.

Αυτό που θέλει να πει ξεκάθαρα ο Αμερικανός φιλόσοφος είναι ότι όλες οι χώρες μπροστά σε αυτήν την κρίση αντιδρούν σύμφωνα με την ιστορία και τον πολιτισμό τους, και αυτό τώρα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ.  
 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ