Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Ετοιμάζεται ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα-Θα στείλουμε πλοία του ελληνικού ΠΝ;

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στην Ερυθρά Θάλασσα, από την πλευρά της ΕΕ, η οποία συνομιλεί για το πρακτικό κομμάτι μιας ναυτικής στρατιωτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, λόγω των επιθέσεων των Χούθι.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, συνεδριάζουν σήμερα για το θέμα αυτό που καίει στην κυριολεξία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ, “και ανώτατο κοινοτικό αξιωματούχο”, αν και δεν αναμένονται τελικές ανακοινώσεις τη Δευτέρα, το πράσινο φως έχει δοθεί από τους 27, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη σε τεχνοκρατικό επίπεδο η συζήτηση για τις λεπτομέρειες όσον αφορά την αποστολή”, αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Η ΕΕ διαφοροποιείται πλήρως από ΗΠΑ-Βρετανία και ετοιμάζει μια ναυτική αποστολή υπό την διοίκηση των Βρυξελλών.

Ο στόχος, σύμφωνα με πηγές στην ΕΕ είναι, “η συνοδεία και η προστασία των εμπορικών σκαφών που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, με πάνοπλα πολεμικά πλοία της ένωσης που θα έχουν το ελεύθερο για εκτόξευση πυραύλων κατά της Υεμένης και των Χούθι.

Η αποστολή της ΕΕ, θα είναι ανεξάρτητη της αποστολής των ΗΠΑ, που συμμετέχουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα συμμετάσχουν και στην νέα αποστολή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται  να συμμετάσχουν σε αυτήν, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Ιταλία και το Βέλγιο.

Αυτό που είναι άξιο απορίας είναι το για πιο λόγο διαφοροποιούν την θέση τους χώρες της ΕΕ και δημιουργούν ανεξάρτητη ναυτική αποστολή για πρώτη φορά, από τις ΗΠΑ;

Σαν κίνηση είναι θετική, μιας και η Ευρώπη οφείλει να απογαλακτιστεί από τους Αμερικανούς, έχοντας την ισχύ, τα όπλα και το ανάλογο προσωπικό για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Η χώρα μας όμως τι προτίθεται να πράξει, αφού βρίσκεται ήδη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ;

Γίνεται κατανοητό τον τεράστιο ρόλο που θα κληθεί να παίξει το προσωπικό του Πολεμικού μας Ναυτικού, ίσως στην πιο "καυτή" περιοχή του κόσμου, την Ερυθρά Θάλασσα.

Κύμα παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό που προκαλεί τρικυμία στις Ένοπλες Δυνάμεις

Για τον λόγο αυτό γίνεται επιτακτική ανάγκη να υπενθυμίσουμε την επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Νήσων Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ), αποκαλύπτονται στοιχεία που προκαλούν τεράστια ερωτηματικά για παραιτήσεις και απολύσεις το 2023 στο Πολεμικό μας Ναυτικό.

Μιλάμε για 179 έμπειρα και εκπαιδευμένα στελέχη που αποχώρησαν το προηγούμενο έτος, σε μια περίοδο που δεν είναι καθόλου καλή η κατάσταση και στην αγορά εργασίας.

Μιλάμε για συνολικό αριθμό των παραιτήσεων στο ΠΝ για το έτος 2023, όπου η κατάσταση είναι υπέρ το δέον εφιαλτική: εκατόν εβδομήντα εννέα (179) στελέχη όλων των προελεύσεων, βαθμών και ετών υπηρεσίας (δηλαδή ένα πλήρες πλήρωμα Φρεγάτας) επέλεξαν τη φυγή, προκειμένου να απεμπλακούν από το τοξικό εργασιακό περιβάλλον των ΕΔ, αφού, προφανώς, έκριναν ότι αυτή ήταν η μόνη ρεαλιστική λύση που τους είχε απομείνει.

Το προσωπικό είναι αυτό που θα κληθεί να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε κίνδυνο στην Ερυθρά Θάλασσα και για αυτό αυτό θα πρέπει να είναι ήρεμο και τακτοποιημένο από κάθε άποψη. 
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ